MENIU CAUTĂ
06 Ian. 2015 18:21

Cum să-ţi salvezi telefonul căzut în apă | Urmează sfaturile specialiştilor IT

Distribuie

În primul rând, nu te panica. Scoate-l repede din apă.
După ce ai făcut asta, dacă telefonul e încă deschis, trebuie să-l închizi neapărat. În cazul în care eşti norocos şi îi poţi îndepărta bateria, ăsta ar trebui să fie următorul lucru pe care să îl faci. Scoate şi cartela SIM (şi aceasta se poate arde), dar şi cardul microSD.
Apoi foloseşte prosoape de hârtie pentru a usca bine telefonul scos din apă. Ca să te asiguri că ai curăţat şi zonele mai puţin accesibile, apelează la un aspirator. Vei fi tentat să pui mâna pe un foehn, dar e total greşit. Aerul va împinge apa şi mai adânc în aparat. Astfel, dacă ţi-a căzut telefonul în apă, încearcă să stai câteva minute (unele siteuri vorbesc chiar de 20 de minute) cu un aspirator la aproximativ 10 centimetri deasupra lui, ca să tragi apa.
Pasul următor este să iei smartphone-ul şi să-l pui într-o pungă cu orez sau cu cereale uscate, care vor absorbi restul de umezeală din gadget. Cel mai indicat este să foloseşti gel de silice, adică acele biluţe transparente care pot fi găsite în cutiile de încălţăminte sau în rucsacele noi.
Telefonul trebuie să stea aşa între 48 şi 72 de ore. Nu te grăbi să-l scoţi de acolo, pentru că în momentul în care îl deschizi, dacă circuitele nu sunt complet uscate, rişti să îl arzi.

Americanii au tehnică specială

În SUA, două companii oferă tehnici speciale de a salva smartphone- urile udate. TekDry şi DryBox folosesc legile fizicii pentru a salva smartphone-urile în mai puţin de 20 de minute. Mai exact, telefoanele care au căzut în apă sunt introduse într-un container care se depresurizează, dispozitivul fiind în vid. Apoi, se aplică căldură, iar din cauza combinaţiei de presiune scăzută şi a temperaturii mai ridicate, apa începe să iasă din aparat şi să fiarbă, evaporându-se rapid.

Comentarii