V-aţi trezit cu somaţii de la Fisc, prin care vi se reaminteşte că aveţi datorii la stat? Dacă acestea sunt mai vechi de cinci ani, puteţi scăpa de ele. Specialiştii revistei Capital vă spun cum trebuie să procedaţi.
Dacă aţi primit o somaţie de la Fisc pentru datorii la stat de acum mai bine de cinci ani trebuie, în primul rând, să transmiteţi o notificare Agenţiei de Administrare Fiscală (ANAF), respectiv Direcţiei de finanţe publice, care a redactat obligaţia de plată. Tot odată, trebuie cerute daune pentru că termenul de prescripţie a obligaţiilor fiscale, de cinci ani, a fost depăşit. Ulterior, dacă Fiscul nu îşi recunoaşte eroarea, se contestă în instanţă şi se face o cerere de suspendare a executării silite.
Somaţia se contestă în instanţă
Conform Codului de procedură fiscală, se poate prescrie orice tip de impozite şi taxe datorate bugetului de stat (de exemplu, venit, profit, TVA, accize) şi bugetelor locale, precum şi contribuţiile, amenzile şi alte sume care se constituie în venituri ale bugetului general, indiferent dacă sunt datorate de firme sau de persoane fizice.
Atenţie însă! Dacă înainte de începerea executării silite sau în cursul ei aţi plătit la un moment dat chiar şi o mică parte din datorie, recunoscând, implicit, obligaţia de plată, termenul de prescripţie se întrerupe. De exemplu, în 2009 se prescriu datoriile care datează din 2003 dacă, în acest interval, nu aţi primit nici o notificare sau somaţie de la Fisc sau nu s-a început executarea silită asupra dv. şi nu aţi făcut nici o plată în contul acestora.