De Daniel Ionașcu,

”Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – «Restaurante», 5630 – «Baruri și alte activități de servire a băuturilor». Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii”, se arată în actul normativ.

Nu se va mai putea lăsa astfel bacșiș la frizerie sau la piață.

Bacșișul trebuie evidențiat pe bonul fiscal. Firmele care fac livrări la domiciliu nu au obligația de a evidenția bacșișul pe bon.

”Operatorii economici prevăzuți la alin. (1) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației”, conform proiectului.

Condiționarea serviciului de bacșiș este interzisă

Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.

Bacșișul se poate evidenția și pe un bon fiscal separat și, la solicitarea clienților, se poate elibera și factură.

Sumele provenite din plata bacșișului se distribuie doar angajaților, iar companiile stabilesc intern procedura și modalitatea de distribuire a acestuia.

Impozit pe venit de 10%

Veniturile din bacșiș ale angajaților se impozitează cu 10%, potrivit Codului Fiscal. Impozitul va fi reținut la sursă de către operatorii economici.

Ordonanța, dacă va fi adoptată, va intra în vigoare de la 1 octombrie.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a declarat recent că taxarea bacșișului este sprijinită de patronate.

Citeşte şi:

ANALIZĂ LIBERTATEA | Rectificarea bugetară, apă de ploaie. Guvernul trebuie să facă rost de 15 miliarde de lei până în noiembrie

Consiliul Fiscal: Veniturile bugetare sunt supraevaluate, iar cheltuielile vor fi mai mari decât cele estimate. Deficitul ar putea depăși 3%

Angajații ANAF și Ministerului Finanțelor duc greul economiei, crede Eugen Teodorovici, deci merită un spor de 15% „pentru condiții vătămătoare”

VIDEO Giovanni Becali și cafelele de 100 lei » „Recent s-a întâmplat. A îmbătrânit, dar tot stilul ăla bagabonțesc îl are”
GSP.RO

VIDEO Giovanni Becali și cafelele de 100 lei » „Recent s-a întâmplat. A îmbătrânit, dar tot stilul ăla bagabonțesc îl are”

Horoscop 13 noiembrie 2019. Risc de neînțelegeri pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 13 noiembrie 2019. Risc de neînțelegeri pentru Tauri