MENIU CAUTĂ

Ce se ascunde în sufletul oamenilor care urăsc Crăciunul și Sărbătorile de iarnă. Psihologia lui Grinch

Distribuie

De ce detestă unii oameni Crăciunul, de ce Sărbătorile de iarnă nu au nici un farmec pentru ei? Psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc, ne spune ce anume îi face să se comporte precum personajul cunoscut drept Grinch și care este “tratamentul” psihologic al acestei probleme.

Colinde, mii de beculețe colorate, brazi împodobiți, specialități culinare, oamenii dragi aproape – toate acestea te fac să intri într-o atmosferă de sărbătoare și să te bucuri de Crăciun. Totuși, există și oameni care nu se bucură deloc de toate aceste lucruri frumoase și aleg fie să se retragă în sinea lor, fie să strice sărbătoarea celorlalți. Morocănoși, ursuzi, distanți, aceștia par întruchiparea personajului creat de scriitorului Theodor Seuss Geisel, cunoscut ca Dr. Seuss: Grinch. Grinch este cel care a furat Crăciunul – exact cum a făcut acum doi ani sultanul din Brunei! -, pentru ca nimeni să nu se mai bucure de el. Ce se ascunde în sufletul acestor oameni?

De ce detestă unii oameni Crăciunul? ”Nu sunt iubiți și nu au motive de sărbătoare”

”Nu-ți face plăcere acestă perioadă a anului atunci când nu iubești pe nimeni, nu ești iubit și nu ai motive de sărbătoare în viața ta. E dureros să vezi atâta veselie și bună-dispoziție când tu să nu ai motive de bucurie și e greu să accepți fericirea explozivă a altor persoane când tu nu ești fericit. Cei care detestă Crăciunul și refuză să-l celebreze o fac pentru că nu au avut succes în dragoste, în carieră sau în orice alt domeniu și-au propus. Când acești oameni nu vor mai fi singuri, când își vor găsi jumătatea, vor reuși în viață, vor fi acceptați de cei din jur și vor avea succesul pe care și-l doresc, atunci vor îmbrățișa automat și atmosfera de Crăciun și se vor bucura din tot sufletul de tot ce aduce frumos această sărbătoare. Atitudinea omului față de Crăciun este un indicator al echilibrului afectiv. Până și Grinch ar iubi Crăciunul, dacă cineva l-ar iubi pe el”, a explicat Cezar Laurențiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Potențialului Uman din București.

Psiholog Cezar Laurențiu Cioc, specialistul Libertatea


Doru Todoruț are o tradiție de Crăciun de 20 de ani. Fără excepție

Citește mai multe despre Crăciun, Grinch și sarbatorile de iarna pe Libertatea.

Comentarii