Mituri despre încărcarea smartphone-ului

Există multe informații contradictorii care circulă, mai ales în mediul online, legate de presupusa deteriorare a bateriei pe fondul încărcării îndelungate. Unul dintre cele mai răspândite mituri este că, dacă este lăsat conectat la priză toată noaptea, telefonul se poate încinge, ceea ce va afecta acumulatorul. În realitate, durata de viață a bateriilor moderne, în special a celor cu tehnologie litiu-ion (Li-Ion) este influențată de mai mulți factori, precum vechimea dispozitivului, modul de utilizare sau expunerea la temperaturi extreme.

Totuși, un lucru rămâne cert. Indiferent de modul în care folosim telefonul, acesta va avea nevoie, la un moment dat, să fie reîncărcat. Acest lucru echivalează cu aproximativ doi ani de utilizare constantă, perioadă după care performanțele acumulatorului încep să scadă. Studiile recente confirmă faptul că menținerea bateriei într-un interval optim de încărcare de 20%-80% așa cum recomandă experții, poate contribui la prelungirea duratei de viață a acumulatorului.

Când telefonul este conectat la priză peste noapte, încărcarea poate dura între șase și opt ore. Datorită unui cip inteligent, când acumulatorul ajunge la 100%, încărcarea se va opri, astfel încât se evită suprasolicitarea și supraîncălzirea, menținând temperatura în limitele de siguranță stabilite de producători, potrivit Wired. Însă, încărcarea se oprește doar aparent, iar încărcarea pe timpul nopții este dăunătoare.

Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem
Recomandări
Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem

Ce efect are încărcarea nocturnă asupra bateriei

Producătorii de telefoane mobile atrag atenția asupra riscurilor la care expun dispozitivele în cazul încărcărilor îndelungate. De aceea, este recomandat să deconectezi telefonul de la încărcător după ce bateria este „full” și să nu-l lași conectat la o sursă de alimentare peste noapte, notează Alvareztg.com. Asta pentru că încărcătorul va continua să livreze energie chiar și după ce bateria ajunge la 100%, va continua să completeze încărcarea până este deconectat, ceea ce este cunoscut în industrie sub numele de încărcare lentă sau prin scurgere.

De ce nu este bine să lași telefonul la încărcat noaptea - Imagine în care apare mâna unui bărbat care conectează un cablu de încărcare la un telefon mobil.
Încărcarea pe timpul nopţii poate scurta semnificativ durata de viață a bateriei

În timp ce dormi și telefonul este conectat la priză, acesta încearcă să rămână complet încărcat, compensând cantitatea mică de încărcare pe care o pierde prin simplul fapt că este pornit. Acest lucru dăunează dispozitivului, deoarece încărcarea rapidă face ca acesta să mențină o temperatură ambientală mai ridicată decât ar trebui. Acest lucru reduce în cele din urmă capacitatea bateriei.

Periculoasa tendință de politizare a Comunității de Informații americane sub Trump / Analiză a unui senior CIA
Recomandări
Periculoasa tendință de politizare a Comunității de Informații americane sub Trump / Analiză a unui senior CIA

Cum spuneam, majoritatea telefoanelor mobile moderne folosesc baterii litiu-ion care se încarcă mai repede decât soluțiile tradiționale. Longevitatea unei baterii este determinată de ciclurile de încărcare completă, care, în medie, sunt între 400 și 450. Un ciclu de încărcare complet poate dura în jur de două ore, însă dacă ținem telefonul la încărcat peste noapte, timpul pe care acestea îl petrec conectate la priză crește, ceea ce va scurta durata de viață a bateriei.

De ce explodează smartphone-urile

Dincolo de efectele negative pe care le are asupra duratei de viață a bateriei, încărcarea telefonului pe timpul nopții poate ridica și unele semne de întrebare legate de siguranța utilizatorului. Deși smartphone-urile sunt dotate cu sisteme inteligente de protecție împotriva supraîncărcării, nu înseamnă că riscurile au fost eliminate complet. În situații, ce-i drept mai rare, pot interveni defecțiuni sau scurtcircuite cauzate de deteriorarea unor componente, fluctuații de tensiune sau utilizarea unor încărcătoare neomologate. Astfel de incidente pot duce la supraîncălzirea dispozitivului, iar în situații extreme chiar la explozia acestuia și, implicit, izbucnirea unui nedorit incendiu.

Nicușor Dan convoacă oficial partidele la consultări pentru desemnarea premierului
Recomandări
Nicușor Dan convoacă oficial partidele la consultări pentru desemnarea premierului

Conform publicației PCMag.com, un smartphone lăsat nesupravegheat, conectat la priză în timp ce utilizatorul doarme, poate transforma o problemă minoră într-un pericol major, mai ales dacă aparatul este amplasat pe suprafețe sau materiale inflamabile precum perne, pături sau saltele. Probabilitatea unor astfel de accidente este redusă, însă recomandarea experților rămâne aceea de a evita încărcarea telefonului peste noapte, în special dacă dispozitivul sau accesoriile acestuia prezintă semne de uzură sau de supraîncălzire.

Pentru un plus de siguranță, se recomandă plasarea telefonului pe o suprafață solidă, neinflamabilă, de preferat pe o noptieră sau pe un birou, și utilizarea exclusivă a încărcătoarelor originale. Însă de preferat este să încărcăm telefoanele pe timpul zilei, atunci când suntem prezenți și putem monitoriza procesul de încărcare.

Cum știi că bateria telefonului tău are probleme

La fel ca orice componentă electronică, bateria unui smartphone se poate uza în timp, iar unele semne pot indica o degradare accelerată sau chiar defecțiuni care necesită intervenție rapidă. Aceste simptome pot varia de la mici scăderi de performanță până la probleme vizibile care afectează utilizarea zilnică a telefonului mobil, aflăm de pe site-ul Asurion.com. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:

Autonomia scade semnificativ. Unul dintre cele mai evidente semne că bateria nu mai funcționează la prametri este faptul că necesită reîncarcări mai dese decât în trecut. Dacă telefonul nu mai rezistă întreaga zi cu un singur „plin”, este un semn clar că acumulatorul și-a pierdut din capacitatea de stocare a energiei. Scăderea autonomiei poate avea loc treptat sau brusc, în funcție de gradul de uzură și de modul în care utilizezi telefonul. Chiar și în modul „standby” sau în timp ce rulează aplicații simple, dacă bateria se descarcă rapid, clar ceva nu este în regulă.

De ce nu este bine să lași telefonul la încărcat noaptea - Imagine în care apar mai multe telefoane mobile aflate la încărcat.
Majoritatea telefoanelor mobile moderne folosesc baterii litiu-ion care se încarcă mai repede

Supraîncălzirea dispozitivului. Un alt indiciu că bateria are probleme îl reprezintă tendința smartphone-ului de a se încinge, fie în timpul încărcării, fie în timpul utilizării. Acest lucru poate fi cauzat de o baterie uzată, de anumite aplicații care rulează în fundal ori de setări care solicită excesiv hardware-ul. Supraîncălzirea nu doar că afectează performanțele telefonului, dar poate grăbi și deteriorarea altor componente interne, motiv pentru care nu trebuie ignorată.

Închideri bruște și încărcare lentă. Dacă telefonul se închide brusc, chiar și atunci când nivelul bateriei este unul rezonabil, este un alt semn că acumulatorul nu mai reușește să alimenteze optim dispozitivul tău. De asemenea, dacă observi că bateria se încarcă mult mai greu decât de obicei, ar putea fi o problemă fie cu bateria, fie cu încărcătorul.

Baterie umflată sau deformată. Un simptom alarmant este deformarea bateriei. Dacă observi că spatele telefonului este umflat sau carcasa bombată este foarte posibil ca bateria să se fi dilatat. În astfel de situații, va trebui să oprești de îndată telefonul mobil și să te deplasezi într-un service autorizat pentru a identifica problema. Este important de știut că o baterie umflată poate exploda sau poate provoca alte daune grave, așa că nu trebuie ignorată.

Sfaturi pentru încărcarea în siguranță a smartphone-urilor

Deși pare un proces banal, încărcarea telefonului mobil poate deveni periculoasă dacă nu sunt respectate câteva reguli de bază, și anume:

  • Urmează întotdeauna recomandările producătorilor. Încarcă, depozitează și utilizează telefonul mobil în conformitate cu instrucțiunile producătorului. Nu dezasambla și nu modifica bateria smartphone-ului sub nici o formă deoarece acest lucru crește semnificativ riscul de explozie.
  • Folosește încărcătoare originale sau certificate de producătorul telefonului. Acest lucru reduce riscul de supratensiuni, supraîncălzire și, implicit, degradare prematură a bateriei.
  • Ai grijă de încărcător, deoarece firele deteriorate pot duce la probleme de încărcare și chiar pot fi cauza incendiu. De asemenea, îngrijește-te ca mufa de conectare a telefonului să fie curată.
  • Evită cablurile sau adaptoarele ieftine și fără marcaje de siguranță.
  • Conectează telefonul direct la o priză de perete: Nu îl conecta la un prelungitor și nu supraîncărca priza.
  • Încarcă întotdeauna telefonul pe o suprafață tare și neinflamabilă, nicidecum sub pernă, sub haine ori pe pat.
  • Scoate husa telefonului în timpul încărcării (dacă este cazul) pentru a preveni supraîncălzirea.
  • Evită expunerea telefonului mobil la temperaturi extreme. Nu depozita, nu folosi și nu încărca smartphone-ul în medii cu temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, deoarece acestea pot afecta performanța și siguranța bateriei.
  • Protejează bateria împotriva oricăror șocuri fizice și împotriva lichidelor. De asemenea, nu lovi, nu strivi, nu găuri și nu expune bateria la umezeală sau la contactul direct cu apa, deoarece astfel de acțiuni pot provoca defecțiuni grave sau chiar riscuri de incendiu sau de explozie.
  • Nu folosi telefonul în timp ce este conectat la priză, mai ales pentru jocuri sau apeluri video.
  • Nu aștepta ca bateria să se descarce complet pentru a o reîncărca. Telefoanele moderne funcționează cel mai bine atunci când nivelul de încărcare este menținut în intervalul de confort, adică între 20% și 80%.
  • Nu încărca telefonul mobil la o priză situată lângă ușa de la intrare, deoarece, în cazul izbucnirii unui incendiu, nu vei putea să ieși din casă, potrivit Dhses.ny.gov.

Vezi şi dacă merită să îţi asiguri telefonul mobil!

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.