Înconjurată de trei oameni, o cămilă este verificată de un medic veterinar. Bărbatul îi introduce un bețișor în nară, în timp ce ceilalți doi oameni se asigură că animalul nu se împotrivește.
„Este dificil să iei o probă de la un animal, deoarece nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Dacă faci ceva greșit, poate fi și mai rău, deoarece te poate lovi, te poate mușca”, explică Nelson Kipchirchir, veterinar în Kapiti.
Cercetarea în acest caz este însă una esențială pentru a înțelege Sindromului Respirator al Orientului Mijlociu, cunoscut și sub numele MERS-CoV, scrie sursa citată.
Oamenii de știință se tem că acest virus, care s-a răspândit printre cămile și, printr-o măsură mai mică, printre proprietarii animalelor, poate suferi mutații, iar o nouă tulpină s-ar putea răspândi mai departe de comunitățile de păstori.
Medicul veterinar lucrează pentru Institutul de Cercetare International Livestock (ILRI), care are sediul în Nairobi. Cercetările pe cămile au început în 2013, la un an după apariția în Arabia Saudită a MERS, virus care ucide aproximativ 35% dintre cei infectați. Până acum, a provocat 850 de decese, potrivit OMS.
MERS este un virus zoonotic, despre care se crede că s-a transmis de la lilieci la cămile, care provoacă simptome similare cu Covid-19 la om: febră, tuse și dificultăți respiratorii.
Iar apariția COVID-19, care a ucis aproape trei milioane de oameni în întreaga lume, a intensificat cercetările privind celelalte virusuri care s-ar putea transmite de la animale la oameni, iar în cazul MERS, să sufere mutații pentru a deveni și mai transmisibil.
„Există un interes tot mai mare privind orice are legătură cu virusurile sau orice are legătură cu bolile zoonotice din cauza Covid”, a declarat Eric Fevre, specialist în boli infecțioase.
Potrivit OMS, aproximativ 60% din bolile infecțioase la om au pornit de la animale. Mai mult, grupul consultativ științific al ONU pentru biodiversitate, numit IPBES, a avertizat că există 850.000 de virusuri care ar putea infecta oamenii și cinci noi boli izbucnind anual în rândul oamenilor. Oricare are potențialul de a se transforma într-o pandemie.
„Virusul se schimbă tot timpul”
În Kenya există aproximativ trei milioane de cămile, una dintre cele mai mari populații din lume, iar numărul lor crește. Acum, aceste animale sunt în centrul cercetărilor.
Și asta deoarece un studiu din 2014 a arătat că 45% dintre cămilele studiate aveau anticorpi MERS, adică au avut virusul, în timp ce în rândul oamenilor care au lucrat cu aceste animale procentul se ridică la 5.
„Virusul care este acum în Kenya nu se transmite ușor la oameni, în comparație cu Arabia Saudită”, spune Alice Kiyong, biolog la ILRI.
Oamenii de știință se tem însă că poate să apară o tulpină care să facă virusul mult mai contagios.
„Este exact ca în cazul Covid, au apărut noi variante, la fel se întâmplă și cu MERS, virusul se schimbă tot timpul”, a spus Eric Fevre, un specialist în boli infecțioase la ILRI.
Astfel că testele pentru aceste animale sunt utilizate aproape la fel de frecvent cât pentru oameni.
„Mi-aș dori să am un bol de cristal și aș putea să vă spun că s-ar putea să nu devină niciodată extrem de periculos pentru oameni”, a adăugat el.
El concluzionează că sunt destule câteva mutații genetice pentru ca virusul să prezinte un potențial de pandemie și din acest motiv este nevoie de un efort de supraveghere constant pentru a fi gata să se intervină când virusul atinge acest prag.