Mergi direct la conținut »
Dependent de selfie-uri? Ai putea suferi de o boală nouă

Un studiu recent realizat de psihologii indieni au stabilit că multe dintre persoanele care postează foarte multe poze pe rețelele de socializare și care dezvoltă o obsesie pentru realizarea de selfie-uri dezvoltă o problemă psihică pe care ei au numit-o selfitis, scrie BBC News.

Britanicul Junaid Ahmed, în vârstă de 22 de ani, are 50.000 de urmăritori pe Instagram și recunoaște că este dependent de selfie-uri. El spune că își face și 200 de fotografii pe zi. Analizează cu foarte mare atenție fecare fotografie înainte de a o posta online și, dacă obține mai puțin de 600 de like-uri, o va șterge.

„Când postez o fotografie, în primul minut sau două voi primi probabil 100 de like-uri și îmi place acest lucru, telefonul meu înebunește, dar sentimentul este uimitor”, povestește acesta.

Studiul cercetătorilor de la Universitatea Nottingham Trent și Școala de Management Thiagarajar din India, publicat în Jurnalul Internațional de Sănătate Mintală și Dependență, a dovedit că obsesia unei persoane de a-și face fotografii este o problemă reală, o boală psihică, numită de ei „Selfitis”.

O nevoie psihică de a-și face fotografii și a le posta pe rețelele de socializare de mai mult de șase ori pe zi este sefitis cronic.

Autorii studiului le-au cerut tinerilor care au participat să-și raporteze comportamentul, iar rezultatul arată că nevoia compulsivă de a-și face un selfie duce la „selfitis”. Deși nu este recunoscută ca o tulburare mintală de catre asociațiile de psihiatrie, unii experți spun că acest fenomen capătă tot mai mult teren.

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta
Recomandări

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta

„Atunci când o persoană este aproape obsedată să-și facă selfie-uri, de mai multe ori pe zi, și le postează permanent pe Snapchat, Facebook, sau Instagram se poate ajunge la dependență”, a spus Dr. Ramani Durvasula, profesor de psihologie la California State Universitate.

Specialiștii spun că persoanele care cred că sunt în această situație ar trebui  să lase telefonul din mână, să creeze zone „zone selfie-free” în jurul lor, locuri în care să nu își permită să își facă selfie-uri. De asemenea, dacă bănuiți că un prieten este dependent de selfie-uri, Durvasula spune că îl puteți ajuta dacă nu îi dați like-uri.

Junaid recunoaște că obsesia sa de a-și face fotografii îi crează uneori conflicte cu cei apropiați. „Îmi spun de multe ori ‘nu poți să te duci la cină să mănânci nu să-ți faci fotografii’. Iar eu le răspund că ‘Nu, nu m-am pregătit timp de trei ore degeaba. De ce să nu-mi fac un selfie?’.

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!
Recomandări

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!

El spune, totuși, că social media poate avea efecte negative asupra vieții oamenilor, așa că spune că nu ia lucrurile prea în serios. „Ceea ce vedeți pe social media nu este adevărul. Social media este distractivă dacă o folosești corec, dar nu o lăsați să vă afecteze viața pur și simplu pentru că aspirați să fiți ceea ce este altcineva pe Instagram … nu merită.”


Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Alina Eremia a cam făcut foamea în vacanța din Thailanda. „Nu m-am apropiat de gândaci”


Close
Închide
  Close