MENIU CAUTĂ
, de Andreea Radu

Un cuplu a primit despăgubiri de 2 miliarde de dolari după ce s-a îmbolnăvit de cancer folosind un produs de la Bayer

Distribuie

Pensionarii americani Alva și Alberta Pilliod au susținut în instanță că produsul de la Bayer, Roundup, un erbicid pe bază de glifosat, i-a îmbolnăvit de cancer. Juriul de la Curtea Superioară din Alameda, Oakland, le-a dat câștig de cauză, condamnând concernul german la plăți penale compensatorii de peste două miliarde de dolari. 

Verdictul este cea de-a treia înfrângere în instanță pentru producătorul american de erbicide Monsanto care a fost achiziționată de Bayer în anul 2018, potrivit thesun.co.uk.

Substanța activă din Roundup, un produs chimic folosit în combaterea dăunătorilor din agricultură, este glifosatul. Această substanță este clasată de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) ca fiind probabil cancerigen pentru oameni. În ultimele două decenii, nivelurile de glifosat din sângele omenesc au crescut cu mai mult de 1000%.

Avocații cuplului de pensionari care se luptă de nouă ani cu limfomul non-Hodgkin ceruseră despăgubiri de peste un miliard de dolari și au numit drept „istorică” decizia Curții Superioare.

Bayer s-a declarat „dezamăgită” de decizia juriului și a anunțat că o va contesta în instanță. Compania germană respinge acuzațiile potrivit cărora glifosatul ar fi cancerigen și face mereu trimitere la faptul că autoritățile din lumea întreagă au aprobat folosirea acestei substanțe, pe care o consideră nepericuloasă.

Foto: Facebook


Erbicide folosite și în România, declarate cancerigene în SUA. Ce a pățit un grădinar bolnav care a dat în judecată compania producătoare 


 

Comentarii