Conform ultimelor cercetari in domeniu, doar 5% din cazurile de cancer mamar sunt ereditare, restul fiind provocate de hrana nesanatoasa. Pentru a preveni cancerul mamar, medicii au intocmit o dieta echilibrata, care trebuie folosita ca o completare la meniul zilnic. In general, nu pare a fi nimic iesit din comun, doar ca ratiile trebuie respectate cu strictete, pentru ca dieta sa-si poata produce efectul.
Cafea. Un studiu al Centrului pentru sanatate feminina din Toronto a scos la iveala faptul ca in cazul femeilor cu mare risc de a mosteni cancerul mamar, care au baut zilnic intre 4 si 6 cesti de cafea, posibilitatea de a se imbolnavi de cancer mamar a scazut cu 25-70%.
Grasimile. Sunt importante in dieta femeilor, pentru ca ajuta la construirea sistemelor celular si nervos ale organismului. Grasimile benefice sunt cele monosaturate, care se gasesc in uleiul de masline, avocado, alune, si cele de tip Omega – 3, prezente in pestele gras, ulei de seminte de in, nuci si ulei de soia. Acestea ar trebui sa constituie maximum 7%.
Produsele din soia. Contin substante care reduc riscul de aparitie a cancerului. Soia poate fi inclusa in alimentatie, dar nu trebuie sa inlocuiasca produsele lactate sau din carne, care sunt si ele benefice pentru organism.
Broccoli, varza si conopida sunt legume anticancerigene
Legumele si fructele. Contin multe vitamine si minerale care au efecte benefice si scad riscul de aparitie a cancerului mamar. Cele mai importante legume in prevenirea acestei boli sunt broccoli, varza si conopida. Femeile care mananca zilnic 1-2 portii din aceste legume au cu 20-40% mai putine riscuri de a se imbolnavi de cancer.
Plante leguminoase. Lintea, fasolea, mazarea contin fibre protectoare, polifenoli si lignani. Un studiu al Scolii pentru sanatate publica de la Harvard, desfasurat pe parcursul a opt ani, a scos la iveala faptul ca la femeile care au consumat de 2-4 ori pe saptamana legume de acest tip riscul de a dezvolta un cancer mamar a scazut cu 25%.
Cerealele integrale. Aceste produse contin substante care combat cancerul mamar, precum seleniul si vitamina E, si fibre. Un studiu aparut in Suedia indica faptul ca la femeile care au consumat zilnic o cantitate de 25 de grame de fibre riscul de aparitie a cancerului mamar a scazut cu 36%, fata de cele care nu au consumat deloc fibre.
Cel mai mare pericol: alcoolul
Chiar si cel mai mic pahar de bautura poate mari riscul de a dezvolta un cancer mamar. Alcoolul poate fi un factor care ajuta la dezvoltarea acestui tip de cancer, deoarece contribuie la slabirea tesuturilor si a muschilor si la cresterea nivelului de hormoni din sange care provoaca aceasta boala, estrogenul si testosteronul, mai ales in cazul femeilor care urmeaza tratamente hormonale. O cantitate de 250 de mililitri de vin rosu bauta zilnic mareste cu 25% riscul de a face cancer la san. In plus, alcoolul este bogat in calorii, iar obezitatea este un alt factor ce contribuie la aparitia acestui tip de cancer. O veste buna este ca o echipa de cercetatori din Australia a descoperit ca efectele negative ale alcoolului pot fi contracarate partial prin consumul de acid folic, care se gaseste in verdeturi, fasole, seminte, cereale integrale si maruntaie.