Scanarea creierului voluntarilor în timpul prezentării acestor fotografii a condus la depistarea unui model specific de activitate cerebrală în anumite zone ale creierului, pe care cercetătorii l-au denumit „circuitul urii”, şi care se activa de fiecare dată când voluntarii vedeau fotografia unei persoane pe care o urau.
„Circuitul urii” cuprinde circuite neuronale în structurile cortextului şi subcortexului care sunt complet diferite de modelul de circuite neuronale cauzate de celelalte emoţii precum frica, ameninţarea şi pericolul. În timpul acestui experiment a fost activată şi partea din creier care intră în alertă în momentul în care o oamenii încearcă să anticipeze modul de acţiune al altor persoane.
Activitatea cerebrală a fost intensă şi în zonele creierului denumite „putamen” şi „insula”, două zone care de obicei se activează în momentul în care voluntarii văd figura unei persoane iubite. Oamenii de ştiinţă au corelat aceste zone cerebrale cu comportamentul agresiv şi cu situaţiile extrem de stresante.
Există totuşi şi câteva diferenţe importante. O mare parte din cortexul cerebral – o zonă legată de judecată şi raţionament – se dezactivează în cazurile legate de dragoste, comparativ cu cele legate de ură. Potrivit opiniei cercetătorilor, acesta ar putea fi motivul pentru care persoanele îndrăgostite sunt mai puţin critice cu partenerul lor de cuplu, dar se concentrează foarte bine atunci când se confruntă cu un rival.