Dumitru Dragomir va fi judecat de Tribunalul București pentru luare de mită și complicitate la spălare de bani, fapte pe care le-ar fi comis când era președintele Ligii Profesioniste de Fotbal. Pe Ioan Bendei, procurorii DNA îl acuză de dare de mită și complicitate la spălare de bani.

Atât fostul președinte al LPF, cât și fostul administrator al RCS&RDS sunt sub control judiciar. Procurorii cer instanței ca măsura preventivă să fie menținută și în timpul judecării dosarului, pentru că astfel Dragomir și Bendei au interdicție de a părăsi țara și de a comunica cu martori și co-inculpații din dosar, dar sunt obligați și să meargă la instanță la fiecare termen și la Poliție o dată pe săptămână, altfel riscând să fie arestați preventiv.

În același dosar sunt judecați fiul lui Dumitru Dragomir, Bogdan, care la data faptelor era asociat unic al firmei Bodu SRL, el fiind acuzat de complicitate la luare de mită și complicitate la spălare de bani, precum și administratorul societății, Florin Bogdan Bădiță, care a ajuns în fața instanței pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Tot pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani va fi judecată și firma Bodu, în timp ce societatea RCS&RDS este acuzată de dare de mită și spălare de bani, iar SC Integrasoft SRL, deținută, la data faptelor, de RCS&RDS, de complicitate la spălare de bani.

Procurorii i-au trimis în judecată și pe Alexandru Oprea, director general și președintele Consiliului de Administrație al RCS&RDS, pentru complicitate la dare de mită, Mihai Dinel, coordonatorul activității juridice a RCS&RDS, pentru complicitate la dare de mită și complicitate la spălare de bani, și Serghei Bulgac, fost director general al RCS&RDS, pentru spălare de bani.

Dumitru Dragomir a luat mită 3,1 milioane de euro de la RCS&RDS

Procurorii îl acuză pe Dumitru Dragomir că, în perioada aprilie 2009 – mai 2011, când era președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, cu sprijinul fiului său, al lui Bogdan Bădiță și al firmei Bodu, a cerut 3,5 milioane de euro de la Ioan Bendei, din care a primit 3,1 milioane de euro de la RCS&RDS. Banii au fost ceruți după ce, în 8 aprilie 2008, LPF a încheiat cu consorțiul constituit din societatea RCS&RDS și o altă firmă un  contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1.

”Banii primiți au fost disimulați sub forma unor plăți făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune, încheiat la data de 15 august 2009, pentru finanțarea afacerii Crystal Palace Ballrooms. Contractul respectiv a fost încheiat între societățile Bodu SRL, deținută de Dumitru Dragomir și RCS & RDS SA, inculpatul Bendei Ioan beneficiind de sprijinul inculpaților Dinei Mihai și Oprea Alexandru, administratori ai RCS & RDS SA”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Firma lui Dumitru Dragomir și RCS&RDS, acuzate că au spălat bani

Procurorii au probe pentru fapte de spălare de bani, comise de firma lui Dumitru Dragomir și de RCS&RDS după ce fusese începută urmărirea penală în acest dosar de dare și luare de mită.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2015 – 2016, RCS&RDS, reprezentată de Serghei Bulgac, care a fost sprijinit de Ioan Bendei și Mihai Dinei, Bodu SRL, reprezentată de Bogdan Bădiță, căruia i-au fost complici Dumitru Dragomir și a fiului acestuia, precum și alte persoane juridice au încheiat mai multe acte juridice în legătură cu contractul de asociere în participațiune din 15 august 2009.

Analizând aceste acte juridice, procurorii au descoperit că patru dintre ele reprezintă, în parte, ”forme alternative tipice de spălare de bani”. Ca mod de operare, firmele implicate au stabilit raporturi juridice nereale, pentru a ascunde motivul real al intrării în patromoniul Bodu a sumei de 3,1 milioane de euro, dar și pentru ca cei care au dat sau au luat mită pentru contractul privind drepturile de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1 să scape de urmărirea penală.

”Practic, în urma unor operațiuni juridice complexe, a fost schimbată natura sumelor plătite, acestea fiind transferate artificial înapoi în patrimoniul RCS & RDS”, au scris procurorii în rechizitoriul trimis instanței.

Mita de 3,1 milioane de euro dată de RCS&RDS a ajuns la firma lui Dragomir în 27 de tranșe

Anchetatorii explică în rechizitoriu acuzațiile din dosar, care au legătură cu licitația organizată de LPF în 2008 pentru cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I „Partener”, în sezoanele competiționale 2008-2009, 2009-2010 și 2010-2011.

”În urma desfășurării licitației cu strigare, consorțiul de firme din care făcea parte SC RCS & RDS SA a fost declarat câștigător, prețul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor condiții contractuale mai avantajoase. În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-și interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligațiilor contractuale ale consorțiului, a solicitat reprezentanților SC RCS & RDS SA să intre într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla”, susțin procurorii.

În acest context, în 15 august 2009, între firma Bodu, controlată de președintele LPF și reprezentată de Bogdan Bădiță și SC RCS & RDS SA s-a încheiat un contract de asociere în participațiune, firma administrată de Bendei urmărind ca în acest mod să îl determine pe Dumitru Dragomir să susțină interesele RCS&RDS la nivelul LPF, în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, explică procurorii cum s-a ajuns la mita de 3,1 milioane de euro.

”Conținutul contractului a fost anume conceput de părți astfel încât să creeze aparența unei asocieri tipice și să mascheze cât mai bine voința lor reală, aceea de a da, respectiv de a lua mită. În baza acestui contract, în perioada 18 august 2009 – 10 mai 2011, SC RCS & RDS SA a plătit către SC Bodu SRL, în 27 de tranșe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei). În perioada 2015-2016 părțile implicate în încheierea contractului de asociere în participațiune, au acționat pentru „spălarea” și „curățarea” sa de caracterul infracțional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Mai departe, firmele RCS&RDS, Bodu și Integrasoft au încheiate mai multe acte juridice, ca să acopere caracterul ilicit al contractului de asociere în participațiune, în special în privința sumei de 3,1 milioane de euro.

”Aceste operațiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către SC RCS & RDS SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere”, au precizat procurorii în actul de sesizare a instanței.

Procurorii DNA au pus sechestru pe bunuri ale firmei Bodu, în valoare de 16.771.659 lei, precum și ale societății RCS&RDS, până la concurența sumei de 13.714.414 de lei, pentru a putea fi aplicată măsura confiscării speciale, dacă instanța va da o deciziei definitivă de condamnare a inculpaților.


Citește și: EXCLUSIV | Prima reacție a lui Gigi Becali după ce i s-a cerut revocarea eliberării condiționate

Giani Kiriță, despre interlopi, jocuri de noroc și aventuri sexuale: „Andreea Tonciu a zis că am fost cel mai slab la pat. Dacă vorbesc cred că se crapă ecranul!”
PARTENERI - GSP.RO
Giani Kiriță, despre interlopi, jocuri de noroc și aventuri sexuale: „Andreea Tonciu a zis că am fost cel mai slab la pat. Dacă vorbesc cred că se crapă ecranul!”
Femeie din Cluj, MOARTĂ în ATI la 2 luni de la rapelul Pfizer. Ce au descoperit medicii despre plămânii ei
Playtech.ro
Femeie din Cluj, MOARTĂ în ATI la 2 luni de la rapelul Pfizer. Ce au descoperit medicii despre plămânii ei
Situaţie incredibilă: O femeie din Anglia a rămas din nou însărcinată, în timp ce aştepta deja un copil
Observatornews.ro
Situaţie incredibilă: O femeie din Anglia a rămas din nou însărcinată, în timp ce aştepta deja un copil
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
HOROSCOP
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
Directorul Pfizer a făcut un anunț așteptat de toată lumea
Știrileprotv.ro
Directorul Pfizer a făcut un anunț așteptat de toată lumea
Răsturnare de situaţie! Sergiu a rupt tăcerea. Ce i-a spus Moroşanu şi cum a rămas fără banii din donaţii
Telekomsport
Răsturnare de situaţie! Sergiu a rupt tăcerea. Ce i-a spus Moroşanu şi cum a rămas fără banii din donaţii
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)