Nu s-a gasit o explicatie a aparitiei cancerului de san, endometru sau prostata, dar cert e ca majoritatea celor depistati cu aceste boli erau amatori si consumatori de grasimi de origine animala (porc si lactate de oaie, capra etc).
In privinta cancerului de colon, explicatia ar fi urmatoarea: consumul de grasimi stimuleaza secretia de acizi biliari. O data ajunsi in intestine, acestia se descompun in compusi iritanti, cancerigeni, care raman in contact cu mucoasa, uneori chiar mai mult de 36 de ore. Daca persoana consuma multe fibre alimentare (fructe, legume, cereale integrale, etc.), acest timp de contact se micsoreaza. In lipsa fibrelor, substantele iritante concentrate erodeaza mucoasa, iar rezultatul e dezastruos.
Cercetatorii ne recomanda sa nu abuzam nici de medicamente, pentru ca studiile dovedesc legaturile dintre unele substante terapeutice si instalarea in timp a cancerului. Chiar si abuzul de antibiotice si afectarea puternica a florei intestinale a dat nastere ideii ca acestea ar avea legatura cu cancerul aparatului digestiv, pentru ca studii de ultima ora arata ca exista o asociere semnificativa intre boala Crohn si utilizarea antibioticelor. Aceasta e o boala inflamatorie, de origine necunoscuta. O asociere similara s-a observat si intre boala Crohn si utilizarea de contraceptive orale, medicamente pentru bolile cardiovasculare si bolile neurologice.
Unul din primele semnale de alarma cum ca hormonii de sinteza sunt cancerigeni l-a constituit aparitia cancerului de vagin la fetitele ale caror mame au luat estrogen in primul semestru al sarcinii. O puternica retinere ramane “in picioare” la femeile care utilizeaza contraceptive orale, mai ales la cele “purtatoare” de diverse afectiuni benigne ale sanului (noduli, displazii mamare etc). De alta parte se situeaza terapia hormonala de substitutie.
Multi medici recomanda o terapie de substitutie estro-progestativa, iar pentru tinere, pilule combinate, de asemenea, de estrogen si progesteron.
Radiatiile ultraviolete in cantitati mici sunt folositoare pentru combaterea dereglarilor de calciu si a depresiei. In multe cazuri insa, expunerea in exces la soare, mai ales la indivizii cu tenul deschis, “contribuie” la instalarea cancerelor de piele si, la femei, de san. Dintre tumorile cutanate – epitelioame si melanoame – ultimele sunt foarte greu de tratat si au o rata mare de metastazare. S-a dovedit ca si expunerea in “solar” e can-cerigena, cele mai periculoase fiind radiatiile ultraviolete, de tip B. Asadar, tenul frumos si bronzat se pare ca are pentru multe femei un “pret” cam ma-reÂ… Specialistii nu s-au pronuntat inca in legatura cu potentialul cancerigen al cremelor autobronzante, bazate pe coloranti. Insa sfatul nostru ramane acelasi: nu abuzati de aceste cosmetice!