Psih. Cezar Laurentiu Cioc

Psih. Cezar Laurentiu Cioc

Trăim vremuri în care cabinetele psihologice sunt tot mai frecventate. Motivele? Stres cotidian, depresii, încercare de autocunoaştere, dezvoltare personală, recuperări posttraumatice sau dorinţa de creştere a calităţii vieţii. În cazul unor afecţiuni dezadaptative serioase, se impune psihoterapia. Aceasta este o modalitate psihologică de tratament ce presupune o intervenţie psiholog-pacient în ambele sensuri, adică cei doi se influenţează unul pe celălalt într-un proces repetat. Una din metodele de psihoterapie este ceea ce Freud a verbalizat pentru prima oară – psihoanaliza. El a insistat pe acest termen în dauna celui de psihanaliză, asa cum propunea Carl Gustav Jung, acel “o” de la mijlocul cuvântului fiind foarte important pentru Freud. Chiar şi astăzi, cei care cunosc detaliat istoria psihologiei pronunţă psihoanaliză (şi nu psihanaliză), tocmai pentru că aşa a vrut Freud.

Sigmund Freud e doar… părintele adoptiv

Freud – pe numele său complet Sigismund Schlomo Freud – a numit prima dată această metodă psihoterapie, denumire păstrată şi astăzi, dar descoperirea procedeului în sine nu i-a aparţinut (deşi nu a fost total străin de metodă). “Paternitatea” psihoterapiei îi revine lui Josef Breuer, un renumit medic vienez care l-a luat pe Freud sub aripa sa pentru a-l iniţia în medicină şi care i-a devenit un fel de mentor. Freud a preluat varianta incipientă a psihoanalizei de la Breuer şi a perfecţionat- o pe întregul parcurs al vieţii sale.

14-Freud

A rămas în istorie sub numele Anna O.

Poate veţi râde, dar după toate dovezile istorice, psihoanaliza a fost descoperită… din întâmplare. Doctorul Breuer avea o pacientă care a rămas în istorie drept Anna O., dar care se numea în realitate Bertha Pappenheim. Aceasta a fost iniţial dignosticată cu isterie, adică un fel de pierdere a echilibrului emoţional fără un motiv clar. Mişcările corpului îi erau oarecum haotice şi la fel îi era limbajul, în timpul crizelor. Dr. Breuer a descoperit că atunci când Anna O. îşi verbaliza trăirile, adică descria felul în care se simte, simptomele bolii scădeau în intensitate, ba chiar dispăreau o perioadă de timp. La început, Breuer nu a spus nimănui despre asta, pentru că, pe bună dreptate, nu credea că metoda poate avea caracter ştiinţific, fiindcă folosirea ei se limita la Anna O. După un timp, a încercat ceea ce el numea “tratament prin vorbă” şi cu alţi pacienţi. Rezultatele erau vizibile, iar îmbunătăţirea, concretă. Atunci a realizat Breuer că a descoperit ceva important şi a scris pentru prima oară despre ceea ce el numea academic “metoda cathartică”, adică de descărcare a tensiunii psihoemoţionale.

De la sex porneşte totul?

După ce Breuer i-a vorbit lui Freud despre noua sa descoperire, acesta din urmă a-nceput la rândul său să testeze terapia prin vorbă cu pacienţii lui. Iar când a văzut că obţine rezultate similare, şi el, şi Breuer au realizat că au în faţă o descoperire importantă. Doar că… nu ştiau cu exactitate cum funcţionează. Au urmat ani de perfecţionare a metodei. În timp, Freud a constatat că mulţi pacienţi făceau referire la situaţii din sfera sexualităţii când erau puşi să vorbească despre debutul problemelor lor. A tras atunci o concluzie care avea să devină piatră de hotar în psihanaliză, dar şi motivul pentru care Freud s-a certat cu aproape toţi colaboratorii săi de-a lungul vieţii: sexualitatea ca declanşator al problemelor psihice.

Untitled-1

Jung, fascinat de noile idei

La Viena, oraşul său de domiciliu, Freud a început alături de Breuer să scrie, în 1895, “Studii asupra isteriei”, în care cei doi au detaliat şi noua metodă de tratament. Această lucrare, împreună cu “Interpretarea viselor”, din 1989, au fost citite pe nerăsuflate de un tânăr doctor elveţian din Zürich. Numele lui: Carl Gustav Jung. Jung a fost pur şi simplu fascinat de ideile lui Freud şi a decis să îi scrie o scrisoare în care să-şi exprime admiraţia. Între ei era o diferenţă de vârstă de 19 ani, mai mare decât între Freud şi Breuer (14 ani). Freud a devenit mentorul lui Jung şi, timp de 10 ani, cei doi au dezvoltat mult psihoanaliza – din punct de vedere metodologic, al aplicabilităţii sau cazuisticii.

După această perioadă, relaţiile dintre ei s-au răcit. Motivul: Jung începuse să aibă dubii că sexualitatea e singura cauză primară a afecţiunilor psihologice, cum credea Freud. Cei doi au întrerupt comunicarea, iar Jung a renunţat la termenul de psihoanaliză şi s-a referit la această metodă folosind termenul de “psihologie analitică” – adică şi-a creat propria teorie psihologică, aducând completări ideilor lui Freud.

Ulterior, a revoluţionat domeniul psihomedical printr-o terminologie care e valabilă şi astăzi. De exemplu, studenţii învaţă la cursul de Istoria Psihologiei cum Jung a fost cel care a menţionat primul termeni ca arhetip, intravert, extravert, complex, individuaţie sau sincronicitate. Freud nu a recunoscut ca fiind o mare realizare nici unul din aceşti termeni.

14-Jung

Adler a venit cu propriile completări

Un alt titan al psihoterapiei pe schelet freudian, dar cu idei proprii a fost Alfred Adler, fost colaborator al lui Freud, care, la rându-i, a creat o teorie proprie numită Psihologie Individuală. Aceasta pune accent pe individ ca un tot unitar, al cărui scop este armonia cu realitatea înconjurătoare.

14-Alfred-Adler

 

Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
PARTENERI - GSP.RO
Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
Femeie din Cluj, MOARTĂ în ATI la 2 luni de la rapelul Pfizer. Ce au descoperit medicii despre plămânii ei
Playtech.ro
Femeie din Cluj, MOARTĂ în ATI la 2 luni de la rapelul Pfizer. Ce au descoperit medicii despre plămânii ei
Situaţie incredibilă: O femeie din Anglia a rămas din nou însărcinată, în timp ce aştepta deja un copil
Observatornews.ro
Situaţie incredibilă: O femeie din Anglia a rămas din nou însărcinată, în timp ce aştepta deja un copil
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
HOROSCOP
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
Directorul Pfizer a făcut un anunț așteptat de toată lumea
Știrileprotv.ro
Directorul Pfizer a făcut un anunț așteptat de toată lumea
Răsturnare de situaţie! Sergiu a rupt tăcerea. Ce i-a spus Moroşanu şi cum a rămas fără banii din donaţii
Telekomsport
Răsturnare de situaţie! Sergiu a rupt tăcerea. Ce i-a spus Moroşanu şi cum a rămas fără banii din donaţii
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)