Noua lege a pensiilor va însemna pentru cei mai mulţi angajaţi spulberarea visului legat de o bătrâneţe uşoară. Ce vor să facă guvernanţii prin acest act normativ? Muncă până la 65 de ani şi, după această vârstă, o pensie mică. Dar prevederile legii nu îi dezavantajează pe toţi angajaţii. Există categorii profesionale care vor primi bani mulţi când vor ieşi la pensie. E vorba despre parlamentari, diplomaţi, procurori, judecători, personalul aeronautic navigant civil şi despre angajaţii Curţii de Conturi.
Procurori şi judecători – 37.241 de lei | Personal aeronautic navigant civil – 31.827 de lei | Diplomaţi – 16.180 de lei | Curtea de Conturi – 15.081 de lei | Funcţionari publici din sistemul parlamentar – 10.523 de lei | Parlamentari – 5.783 de lei |
Bătrâni care abia vor avea bani de pâine şi care se sting cu zile pentru că nu au cu ce să-şi cumpere medicamentele vor fi tot mai mulţi în ţara noastră după adoptarea în forma actuală a proiectului legii pensiilor. Actul normativ nu face decât să scadă veniturile pensionarilor. “Noua lege nu diferă cu nimic de Legea 19/2000, în afara faptului că diminuează drastic valoarea punctului de pensie. Într-un orizont de timp nu prea îndepărtat, valoarea acestui punct va ajunge sub 30% din salariul mediu pe economie”, a declarat Mariana Câmpeanu (foto dreapta), fost ministru al muncii.
«Noua lege diminuează drastic punctul de pensie»
Vor exista însă şi categorii de pensionari fericiţi. Revista Capital a publicat în numărul din această săptămână un top al categoriilor profesionale care vor avea cele mai mari pensii în formula actuală a legii. Numărul curent al beneficiarilor de pensii în baza unor legi speciale este de 8.089, la care se adaugă 150.000 de pensionari din rândul poliţiştilor şi militarilor. Conform topului realizat de Capital, pe baza noii legi, cele mai mari pensii le vor avea procurorii şi judecătorii, ale căror venituri vor ajunge până la 37.241 de lei.
Cititorii au cuvântul
«O să murim la serviciu»
Vasile Cotelia, 54 de ani, instalator: “Nu mi se pare normal ca unii oameni să aibă o pensie de doi lei şi alţii să o ducă regeşte atunci când se retrag din activitate. Noi tragem cu cârca şi alţii stau pe scaun şi se aleg cu pensii de zeci de mii de lei. Vor să muncim până la 65 de ani. Aşa că o să murim la serviciu”.
«E o bătaie de joc»
Ionel Stoica, 43 de ani, tâmplar: “Este o bătaie de joc la adresa celor care trag din greu. Ei sunt cu pensiile şi cu salariile mari şi noi cu munca fizică. Nu e corect, ar trebui să vadă şi ei cum e să trăieşti dintr-o pensie de câteva sute de lei şi după aceea să ne spună cum e. Aşa este în România de 20 de ani”.
«Nu e normal aşa ceva»
Alecu Caraghiu, 54 de ani, pensionar: “Eu am o pensie foarte mică, doar 500 de lei, dintre care 110 lei îi dau numai pe medicamente. Nu este normal aşa ceva, vă daţi seama. Ca mine sunt sute de mii de pensionari. Noi nu avem cu ce trăi de pe o zi pe alta şi ei îşi fac pensii babane, să trăiască în lux”.
«Să-şi dea demisia»
Mariana Paraschiv, 36 de ani, casnică: “Eu cred că toţi guvernanţii ar trebui să-şi dea demisia şi să lase pe altcineva mai capabil în locul lor. Am ajuns de râsul lumii. Salariile sunt de mizerie, locurile de muncă sunt puţine şi acum umblă şi la pensii. Sunt nişte nesimţiţi care stau la căldură şi nu văd realitatea”.
«Nu cred că e corect»
Ana Maria Matei, 21 de ani, recepţioneră: “Ar fi trebuit să existe un echilibru între diferitele categorii sociale. Nu cred că e corect să existe aşa diferenţe între sumele primite de la stat după perioada de muncă. Nici pensionarea la vârsta de 65 de ani nu mi se pare o soluţie. Ar trebui găsită o altă variantă”.
Guvernanţii vor să ne oblige să muncim până la 65 de ani
Ultimele dezbateri care au avut loc pe tema legii unice de pensionare au adus în prim-plan un alt spin în coasta vârstnicilor din România. Creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, până în anul 2030, a isterizat în urmă cu jumătate de an întreaga ţară.
Să te retragi de pe piaţa muncii la 65 de ani şi să beneficiezi de pensie numai până la 68 de ani, în cazul bărbaţilor, respectiv 75 de ani în cazul femeilor, atât cât este speranţa de viaţă la noi în ţară, li s-a părut multora o nedreptate. După zeci de ani de contribuţie la stat, în perioada care le rămâne de trăit după pensionare, majoritatea românilor nu apucă să-şi primească înapoi decât o mică parte din banii daţi statului. Executivul a justificat majorarea vârstei de pensionare prin nevoia de aliniere la standardele europene. Asta chiar dacă, aşa cum scrie Evenimentul zilei, Uniunea Europeană nu a impus niciodată asemenea măsură României.
Amânarea ieşirii la pensie mai face o nedreptate: le obligă pe femeile care nu mai pot lucra să rămână în afara unui sistem de asigurări sociale până la 65 de ani.
Pentru a demonstra cât de nepotrivită este această măsură pentru România, Petru Dandea, vicepreşedintele Cartel Alfa, vorbeşte despre Germania, unde vârsta de pensionare e de 65 de ani, dar speranţa de viaţă e mai mare cu 10 ani decât la noi.
(Alexandra Ariciu)
Veniturile persoanelor cu handicap, neimpozitate
Senatorii au adoptat, ieri, o iniţiativă legislativă care cere ca persoanele cu handicap accentuat sau grav să primească o scutire de la plata impozitului pe veniturile din pensii. Iniţiativa aparţine deputatului PSD Mihai Apostolache şi urmează să fie înaintată Camerei Deputaţilor.