UPDATE 31 OCTOMBRIE 2022: ERATĂ: Într-o versiune anterioară a acestui text, Libertatea a susținut că „Elon Musk va veni în România. Cel mai bogat om din lume a închiriat Castelul Bran pentru o petrecere privată cu miliardari și vedete de la Hollywood”.
În realitate, cel mai bogat om al planetei, Elon Musk, nu a intrat în România, au declarat luni, pentru Libertatea, două surse concordante din arme diferite ale Ministerului Afacerilor Interne.
Libertatea își cere scuze publicului său, dar și celor care au preluat informația de la noi, pentru că s-a hazardat publicând sâmbătă anticiparea potrivit căreia Elon Musk ar urma să sosească duminică seara în țară.
Știrea inițială:
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, fondatorul Tesla și, de ieri, șeful Twitter, va fi în acest weekend în țara noastră. El a închiriat Castelul Bran pentru o petrecere privată, la care vor lua parte mai mulți miliardari și vedete de la Hollywood. Informația, confirmată pentru Libertatea de o sursă apropiată celor care au organizat petrecerea, a fost publicată prima oară de Media Flux.
Site-ul a și prezentat imagini cu Thiel în România, alături de partenerul său, Matt Danzeisen.
O parte dintre invitați au ajuns deja în România, dar Elon Musk va ateriza duminică.
Duminică, de altfel, va avea loc și petrecerea. Castelul a fost închiriat pentru noaptea de duminică spre luni, când americanii sărbătoresc Halloween-ul. Invitații vor ajunge la castel seara, pe întuneric, pentru că nu doresc să fie văzuți, a declarat sursa Libertatea.
La petrecerea privată de Halloween organizată de Musk la Castelul Bran au fost invitați actrița Angelina Jolie, fondatorii Google Larry Page și Sergey Brin, fondatorul PayPal Peter Thiel și alți magnați prieteni cu miliardarul, numiți și de Media Flux, dar și români care sunt prieteni cu invitații lui Musk.
Castelul are o istorie de peste 600 de ani
Amplasat în Pasul Rucăr-Bran, la 30 de kilometri de Braşov, Castelul Bran este unul dintre monumentele istorice emblematice ale România și cel care i-a adus reputaţia Transilvaniei ca locul de naştere al legendei lui Dracula, notează Mediafax și historia.ro.
Construit pe o stâncă, castelul adăposteşte în prezent muzeul Bran, ce se întinde pe cele patru etaje ale sale. Deşi turiştii străini vin anual în căutarea legendei contelui Dracula, istoria Castelului Bran este deopotrivă fascinantă.
În 1211, cavalerii teutoni, un ordin religios de cruciaţi germani care s-au întors din Levant, au venit în Ţara Bârsei, regiune pe care au primit-o cadou de la regele Ungariei de atunci, Andrei al II-lea, pentru a-şi apăra regatul de invadatorii cumani şi pecenegi.
Cavalerii teutoni au construit o fortăreaţă din lemn în Pasul Rucăr-Bran. Teutonii au reuşit să se opună pecenegilor şi cumanilor să se extindă către Câmpia Pannonică, dar fortăreaţa a fost incendiată şi distrusă de invadatorii mongoli în 1242.
Teutonii au fost alungaţi, iar la 19 noiembrie 1377, regele Ungariei de atunci, Ludovic I cel Mare de Anjou, a emis un document prin care acorda saxonilor braşoveni dreptul de a construi un nou castel pe o stâncă abruptă între Măgura şi Dealul Cetăţiii. Saxonii au început construirea castelului care avea să poarte numele de „Törzburg”, finalizat în 1388.
Între anii 1419-1424, cetatea devine proprietatea unui alt rege ungar, Sigismund, acesta fiind aliatul domnului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân, împotriva turcilor. La sfârşitul secolului al XV-lea, fortificaţia a fost subordonată autorităţii comitetului secuilor, trecând sub conducerea voievodatului Transilvaniei în timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Legătura lui Vlad Ţepeş cu Branul a fost consemnată tot în această perioadă. Mai precis, Iancu de Hunedoara l-a însărcinat după pierderea tronului pe domnul Ţării Româneşti cu apărarea trecătorii spre Transilvania, trecătoare străjuită de cetate.
Pe 1 decembrie 1920, Consiliul orăşenesc al Braşovului donează acest castel Reginei Maria a României Mari, ca un simbol al recunoştinţei datorat contribuţiei sale la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.
La zece ani după instalarea regimului comunist în România, Castelul Bran a fost deschis ca muzeu de istorie şi artă feudală. Starea de degradare a Castelului a dus la închiderea acestuia în anul 1987 şi la redeschiderea sa abia în anul 1993, ca urmare a lucrărilor de restaurare.
În prezent, Castelul Bran este proprietatea urmaşului Principesei Ileana, Dominic de Habsburg.
Mitul contelui Dracula, intrinsec legat de Castelul Bran
Motivul principal al faimei Castelului Bran este reprezentat de legenda care s-a creat în jurul acestuia. Astfel, cea mai reprezentativă legendă a Transilvaniei, cea a lui Dracula sau a lui Vlad Ţepeş, este legată incontestabil de Castelul Bran.
Mitul Contelui Dracula are la bază romanul de ficţiune „Dracula”, apărut în Marea Britanie în 1897, avându-l ca autor pe scriitorul irlandez Bram Stoker. Personajele din romanul „Dracula” sunt rezultatul fanteziei autorului, dar faptele Contelui Dracula şi sfârşitul acestuia au la bază credinţele populare legate de existenţa unor forţe ale răului, precum vampirii sau strigoii.
Domnitorul Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş, a fost asociat cu Dracula, deşi datele istorice nu confirmă prezenţa îndelungată a acestuia la Castelul Bran. Cu toate acestea, zona este promovată prin intermediul imaginilor unui vampir, care se hrănea cu sângele duşmanilor.
Castelul Bran este cunoscut de turiştii din întreaga lume drept Castelul lui Dracula. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care a fost inclus de către jurnaliştii de la CNN într-un top 10 al castelelor medievale.
Cum e promovat castelul folosindu-se mitul lui Dracula: în 2016, doi canadieni au dormit acolo în sicrie
Tami Varma și Robin, doi frați din Canada, au fost aleși dintre cei 88 de mii de participanți la un concurs organizat de Airbnb să petreacă noaptea de Halloween la Castelul Bran, în 2016.
Cei doi frați au ajuns la castel la amurg, cu o trăsură trasă de doi cai negri, unde au fost întâmpinați de Dacre Stoker, strănepotul faimosului scriitor Bram Stoker, autorul romanului „Dracula”.
Printr-un pasaj secret de la primul etaj, cei doi au fost conduși spre sala de mese, unde au luat cina la lumina lumânărilor, preparată așa cum este descrisă în romanul lui Bram Stocker cu papricaş de pui, brânzeturi transilvănene afumate și tărie făcută din prune. Apoi, cei doi au fost lăsați să doarmă în sicrie luxoase, împodobite cu catifea roșie.
Halloween la Castelul lui Dracula
În ultimii ani, mai ales din 2013 încoace, a devenit o tradiție să fie organizate petreceri de Halloween pentru turiști la Castelul Bran.
Anul trecut, petrecerea de Hallooween de la Castelul Bran a atras 3.000 de participanţi.
Potrivit site-ului oficial, companiile, instituţiile şi organizaţiile pot închiria spaţiile şi grădinile castelului pentru a găzdui mese festive, cocktail-uri, concerte, baluri, petreceri private, spectacole, focuri de artificii şi alte evenimente de acest fel.
Nicolas Cage, Johnny Depp, Alice Coooper și Tim Burton se numără printre celebritățile care au venit în România și au vizitat sau au petrecut la Castelul Bran, atrase de faima locului.
În pandemie, castelul a ajuns în presa internațională după ce a fost transformat în centru de vaccinare
Anul trecut, în mai, în plină pandemie, Castelul Bran a găzduit maratoane de vaccinare, timp de patru weekenduri. Celor imunizați acolo li s-a permis accesul gratuit la una dintre expozițiile din castel.
Promovarea inedită a acestor maratoane de imunizare, cu un poster pe care colții de vampir erau înlocuiți cu seringi, a făcut ca site-urile unor televiziuni importante din lume, precum BBC sau CBC, să preia și să laude campania.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Nexus • 31.10.2022, 12:54
Verificati va rog stirile de 3 ori.Conducerea MAI a declarat ca Elon Musk nu a intrat in Romania.Poate altii dar el nu.Toata lumea rostogoleste informatii neverificate si nevaliadate.....Atentie la multe dezinformari si stiri false......
paladescu • 30.10.2022, 07:07
Deci miliardarii astia vin la un castel ai carui proprietari sunt unguri, sa se distreze pe baza unei povesti scrise de un ungur si mai ales ei vin in Transilvania ....de Romania nu stiu daca au auzit. Sunt curios cine a propus si cine a organizat toata treaba asta...
Hola0011 • 29.10.2022, 19:34
Un fake, "seara, pe intuneric". Recunosc "ziua, pe lumina" era cu totul altceva. Analfabetism platit. E plina toata presa de minciuna asta. Musk nu a inchiriat nimic.