intra pe banda, chiar daca e vorba de acelasi tip de dulciuri. „Primesc cam 15 sortimente pe zi, dar asta nu inseamna ca sunt 15 bomboane, pentru ca in fiecare punga sunt arome diferite si trebuie gustate toate. Controlul nu se reduce doar la asta, ci fac si determinari fizico-chimice pentru a verifica daca a fost respectata tehnologia”, ne explica Monica.
Dupa 6 ani de munca, in laborator Monica se simte inca in forma. „Am facut analizele si nu am probleme cu glicemia. De altfel, dupa ce la serviciu mananc zilnic dulciuri, cand ajung acasa nu mai vreau sa aud de prajituri sau alte deserturi. in schimb, fetitei mele ii plac foarte tare mentosanele. Eu cred ca de cand lucrez aici, de 20 ani – inainte sa fiu la laborator am lucrat in productie, la CTC – am mancat tone de bomboane, dar in interes de serviciu! Preferatele mele sunt drajeurile cu arahide, pe care le gust oricand cu placere. Aici trebuie sa fii foarte atent la calitatea arahidelor, care pot sa strice drajeul daca nu sunt proaspete si bine prajite” ne spune Monica. Salariul degustatorului de dulciuri nu este prea atractiv – in jur de 5 milioane lei – desi sarcina este una extrem de importanta.
Verdictul dat de Monica – „bun de ambalat” – pune punct final unui indelungat proces in care sunt implicati zeci de salariati.
Cel mai vechi produs testat de ea ramane celebrul „mentosan”, fabricat acum 50 ani de un farmacist evreu care lucra la o fabrica de medicamente. Niculina Ilie, director de productie, ne spune ca „pana in 1994, se fabricau lunar milioane de fisicuri de mentosan, dar aparitia altor produse similare pe piata a facut ca celebritatea acestui produs sa scada. Cu toate acestea, mentosanul e inca cerut pe piata, la fel ca si drajeurile sau dropsurile pe care le facem, care nu sunt incarcate cu aditivi. Oamenii prefera sa cumpere bomboane la vrac, pentru ca sa nu mai plateasca ambalajul, aceasta fiind tot o consecinta a scaderii nivelului de
trai”.