Trecerea la moneda unica euro a colorat in albastru cerul Europei in noaptea de Revelion, cand au fost organizate spectacole de sunet si lumina si focuri de artificii, europenii din foarte multe tari adunandu-se la miezul noptii in fata bancomatelor pentru a vedea cu ochii lor noua moneda.
Primul teritoriu european care a trecut la euro, insula RÄ‚Å union, a intampinat noua moneda pe o ploaie rece si patrunzatoare, care a stricat putin aerul de sarbatoare. Apoi, ora dupa ora, tarile vechiului continent au salutat aparitia pe piata a monedei unice, cu mult entuziasm, incepand din Grecia si Finlanda, care sunt cu o ora in avans fata de cea mai mare parte a tarilor din zona euro. Au urmat Germania, Austria, Belgia, Spania, Franta, Italia, Luxemburg si Olanda, tabloul fiind completat de Irlanda si Portugalia, dupa o ora.
La cealalta extremitate a hartii UE, numerosi finlandezi s-au adunat in strada, in ciuda unei temperaturi de -12 grade, la Helsinki, formand o coada de 300 de metri in fata Bancii Centrale a Finlandei, deschisa in mod exceptional pentru punerea in circulatie a monedelor si bancnotelor euro. In sunet de acordeon si cantece traditionale, Banca Centrala a inceput sa distribuie plicuri cu bancnote. Scene similare au avut loc in Spania, unde oamenii s-au adunat in fata bancomatelor inca de la miezul noptii, pentru a primi primele bancnote euro.
In Germania sarbatoarea intampinarii noului an a fost pusa sub semnul euro. Zeci de mii de berlinezi si turisti s-au adunat la Poarta Brandenburg la o temperatura de minus 5 grade, incalzindu-se cu vin fiert, grog, punch si sampanie. Aceeasi atmosfera de sarbatoare a domnit la Frankfurt, la sediul Bancii Centrale Europene, unde mii de persoane au salutat sosirea noului an si trecerea la euro asistand la un spectacol de focuri de artificii. Euro a intrat in circulatie fiind intampinat de un imn special pe tempo de rap, urmat de Oda Bucuriei.
Persoanele care au reusit sa intre in posesia monedelor si bancnotelor euro au dat deja cateva verdicte: „Nu par a fi reali, sunt mici, nu-i asa? Si au o culoare amuzanta. Nu miros a bani”, a declarat un cetatean irlandez care tocmai incasase noii bani de la un automat din Amsterdam. „Doamne, ce urate sunt!”, a apreciat o tanara din Roma dupa ce a incasat bancnote euro. La Frankfurt, oras in care isi are sediul si Banca Centrala Europeana, un barbat a fost vazut sarutand prima moneda de 10 euro pe care a scos-o din automat.
La Atena a avut loc un spectacol de sunet si lumina in jurul unei piramide formate din 21.000 de tuburi de neon, cu sigla monedei unice, „Euromonumentul” fiind ridicat in centrul orasului. Belgia a celebrat trecerea la euro cu un spectacol de sunet si lumina de trei sferturi de ora, ce a avut loc la Bruxelles si la care au asistat mii de persoane. In Portugalia, la Lisabona, numerosi proprietari de magazine si-au decorat vitrinele cu produse de panificatie in forma monedelor euro, create de brutarul Jose Almeida.