Iulia Barbu si-a deschis in urma cu cativa ani o afacere prin care a vrut sa le reaminteasca oamenilor cum e sa dormi in fan. A ”furat” remediile naturale din podul bunicii, le-a ambalat in saculeti si fete de perna viu colorate sau, pentru copii, le-a ascuns in interiorul unei papusi vesele pe care a numit-o ”Musetica” si le-a oferit oamenilor bolnavi de prea multa civilizatie.
”Oamenii au uitat sa traiasca in natura, iar majoritatea celor tineri nu au cunoscut niciodata binefacerile plantelor culese de bunica de pe camp si folosite mai apoi sub forma de ceaiuri sau tincturi pentru a le vindeca guturaiul sau pentru a-l aduce pe mos Ene pe la gene”. Asa isi incepe pledoaria Iulia Barbu. Si nu e doar vorbarie nostalgica. In amintirea vremurilor de demult, a vacantelor petrecute la bunici, dar si pentru ca ea insasi s-a convins in nenumarate randuri de forta miraculoasa a plantelor medicinale, Iulia Barbu si-a deschis la Bacau o afacere care i-a adus in scurt timp un renume national. Inceputul a fost un magazin cu produse naturale deschis intr-un apartament. Apoi a venit ideea pernutelor umplute cu plante medicinale. ”Prima pernuta am facut-o in 2001.
Imediat dupa aceea am umplut o saltea intreaga cu plante medicinale recomandate impotriva insomniei. Parca dormeam in fan, asa era de bine”, ne marturiseste Iulia Barbu.
In 2003 a inceput sa produca in serie niste pernute pentru care a devenit cunoscuta in toata tara. ”Arata ca niste pernute obisnuite, dar, in realitate, sunt medicamente impotriva bolilor lumii moderne: stresul, insomnia, durerile provocate de statul prelungit la birou sau in masina si, oricat de greu ne-ar fi sa recunoastem, un apetit sexual din ce in ce mai scazut”. Este vorba despre amestecuri din plante realizate de specialisti in domeniu, sub atenta supraveghere a Iuliei Barbu, ea insasi absolventa a Institutului Agronomic din Cluj-Napoca. Ideea pernutelor terapeutice a fost brevetata, iar succesul nu a intarziat sa apara.
”La targuri, oamenii revin si imi cer pernute din care au mai cumparat si cu un an inainte. Soferii vor pernute si colane antireumatice. Parintii cumpara papusi antigripale pentru copii si din ce in ce mai multi tineri vor pernute antistres”.
Pernutele afrodiziace pot costa si 100 de lei
Cat despre pernutele afrodiziace, imbracate sugestiv in fete rosii in forma de inima, Corina Hanu, absolventa de biologie, mana dreapta a Iuliei Barbu, ne spune povestea lor. ”Pernutele afrodiziace sunt atractia standului nostru la fiecare expozitie. Vin persoane de 50 de ani care le cumpara pentru copiii lor proaspat casatoriti, ca sa le faca viata mai frumoasa, doamne de peste 40 de ani care le cumpara pentru soti cu simtul umorului, dar si cupluri tinere care si le fac cadou unul altuia”. Secretul efectului afrodiziac al acestor pernute il constituie o planta amara, pelinul. ”Foarte multi sunt surprinsi de mirosul acestor pernute. Lumea se asteapta la mirosuri dulci, lascive, dar batranii de la tara stiu ca dintre toate plantele medicinale pelinul are cel mai pronuntat efect afrodiziac”.
Ultima moda: amuletele antiradiatii
Ultima inovatie a laboratorului de leacuri ”naturale” de la Bacau o constituie ”amuletele” impotriva radiatiilor. ”Au la baza o planta care creste la altitudini foarte mari, de unde si proprietatile ei curative. Persoanele care lucreaza mult la calculator le pot purta la gat sau le pot aseza in preajma monitorului. Efectul este garantat”, ne lamureste Iulia Barbu. Cu preturi cuprinse intre 10 si 100 de lei, pernutele terapeutice sunt o promisiune pentru o viata mai aproape de natura, pentru intoarcerea la podul captusit cu fan al bunicii.
Pernutele terapeutice sunt realizate in intregime manual. Plantele provin din culturi ecologice, sunt uscate la tara, in apropierea Bacaului, in poduri. Specialisti in domeniu fac amestecurile cu rol terapeutic, care sunt pastrate in saci de rafie (foto sus), pernutele sunt umplute cu plante medicinale (foto stanga), cantarite (foto jos) si imbracate in fete de perna in culori vii.