Mergi direct la conținut »
Facebook rupe lanțul de iubire! Tot mai multe cupluri preferă concubinajul, astfel că numărul divorțurilor a scăzut în ultimii ani. Separările au însă un «naș» modern
Ştiri Libertatea > Ştiri > Facebook rupe lanțul de iubire! Tot mai multe cupluri preferă concubinajul, astfel că numărul divorțurilor a scăzut în ultimii ani. Separările au însă un «naș» modern

Facebook rupe lanțul de iubire! Tot mai multe cupluri preferă concubinajul, astfel că numărul divorțurilor a scăzut în ultimii ani. Separările au însă un «naș» modern

Cele mai noi date ale Institutului Naţional de Statistică arată că anul trecut au divorţat 27.188 de cupluri, faţă de aproape 40.000 în urmă cu 20 de ani. Explicaţia e simplă: în zilele noastre, tot mai mulţi preferă concubinajul, astfel că iubirile ratate nu mai sunt contorizate nicicum. De asemenea, neînregistrate rămân şi motivele de despărţire, care sunt legate tot mai des de... avansul tehnologiei. Tot mai mulţi psihologi, la care partenerii ajung înainte de destrămarea căsniciei sau după consumarea ei - pentru reparaţii emoţionale -, spun că lumea virtuală a devenit unul din duşmanii de temut ai relaţiilor conjugale. “Facebook este una din reţelele de socializare care pot duce la destrămarea unei relaţii de cuplu sau chiar a unei căsătorii. Bărbaţi sau femei, ajunşi într-un moment de impas în relaţia de cuplu, caută diverse metode de socializare, iar cea mai populară e Facebook. Regăsirea unei persoane din liceu, vizionarea de imagini şi secvenţe din viaţa ei pot duce la înfiriparea unor sentimente noi”, explică, pentru Libertatea, psihologul Alina Maria Blăgoi. Aceasta a adăugat că a avut pacienţi ce au ajuns în pragul despărţirii după ce bărbaţii au considerat că nu mai primesc afecţiune în urma naşterii unui copil şi au găsit “refugii” temporare prin intermediul site-urilor de socializare.

De Mihaela Barbu,

13 ani, durata medie a căsniciei

Potrivit statisticilor, durata medie a unei căsătorii în România este de numai 13 ani, iar în ultimii ani, divorţul apare cu frecvenţa cea mai mare în rândul bărbaţilor şi femeilor din grupa de vârstă 35-39 de ani.
Din totalul despărţirilor pronunţate anul trecut, 66,8% (18.162) s-au produs “cu acordul părţilor” – e foarte posibil ca multe să fie cauzate de infidelitatea unuia dintre parteneri – datorită posibilităţii pe care o oferă Legea nr. 202/2010 de a divorţa pe cale administrativă, fiind posibilă desfacerea căsătoriei la notar. 678 de căsnicii s-au destrămat din cauza infidelităţii, 604 a alcoolismului, 534 după violenţe fizice, iar 7.210 alte situaţii. În 1994, din 39.663 de divorţuri, 7.601 au fost din cauza infidelităţii conjugale, 5.551 din pricina alcoolismului, iar 3.433 a violenţelor fizice. Pentru despărţire “cu acordul părţilor” nu există date, iar la categoria “alte situaţii” au fost înregistrate 23.078 de separări.
“Acum 20 de ani, tinerii se căsătoreau în jurul vârstei de 20-25 de ani, pe când astăzi căsătoriile se realizează în jurul vârstei de 30 de ani. Cu cât evoluăm, cu atât ne îndepărtăm de tradiţionalism. În zilele noastre, mulţi aleg concubinajul. Responsabilitatea realizării unei familii este pentru cei care sunt siguri pe ei că pot să construiască ceva în doi. Pentru alţii însă, lipsa de încredere în ei ori în partener duce doar la convieţuit, considerând că un act nu schimbă nimic”, adaugă specialistul.

Una din 7 căsnicii este «virusată» de internet

Site-uri ori aplicaţii precum Facebook, Skype, Snapchat, Twitter, What’sApp au devenit o “ameninţare” reală pentru căsătorii, reiese dintr-un studiu realizat de o reputată firmă internaţională de avocatură. Angajaţii companiei susţin că o persoană căsătorită din şapte a avut în vedere posibilitatea de a divorţa din cauza mesajelor publicate pe Facebook şi pe alte reţele de socializare online de partenerul de cuplu.
O altă cercetare, realizată de compania Censuswide pe un eşantion de 2.011 persoane căsătorite, a descoperit că motivele cel mai des invocate pentru a monitoriza conturile partenerilor de cuplu vizează identificarea persoanelor cu care aceştia vorbesc cel mai des, persoanele cu care se întâlnesc şi locurile în care merg.
Un sfert din totalul persoanelor chestionate au spus că bănuielile generate de acele căutări online au condus la certuri în familie, care au loc cel puţin o dată pe săptămână.

Top 5 motive pentru care un cuplu se destramă:

1. Înşelatul
2. Certurile permanente/violenţa fizică
3. Lipsa de comunicare
4. Lipsa atenţiei
5. Lipsa suportului emoţional (Sursa: cabinete psihologi)
 

Nici un comentariu.

Comentează

Close
Închide
  Close