Cele două companii au anunțat că au identificat peste 3.500 de conturi care foloseau identități false pentru a răspândi informații false sau înșelătoare. Rețelele aveau ca țintă utilizatori din mai multe state, inclusiv din SUA, unde oficialii avertizaseră că guverne străine încearcă să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie.
Operaţiunile aveau ca ţintă cel puţin alte 16 ţări, de la Azerbaidjan la Nigeria şi Japonia, potrivit Facebook şi Twitter. Cele cinci rețele suspendate de Tweeter aveau legături separate cu grupuri asociate guvernelor din Iran, Arabia Saudită, Cuba, Thailanda și Rusia.
Ce conturi au fost suspendate
Facebook a anunțat că a suspendat 10 rețele care ar avea legături cu grupuri politice ce aveau ca țintă audiențe interne, cum ar fi armata din Myanmar și aripa tânără a partidului de guvernământ din Azerbaidjan.
“Campaniile înşelătoare de acest tip provoacă probleme complexe prin estomparea liniei de demarcaţie între o dezbatere publică sănătoasă şi manipulare”, a declarat, potrivit sursei citate, Nathaniel Gleicher, director pentru politici de securitate cibernetică la Facebook.
Facebook a interzis, de asemenea, o companie de marketing din SUA. Conturile controlate de aceasta încercau să influențeze conversațiile publice din jurul știrilor publicate de marile instituții de presă, prin inundarea secțiunii de comentarii.
Presa americană a scris că o companie a realizat o campanie de mesagerie politică “asemănătoare spamului”, care a pompat 4.500 de tweeturi cu conţinut identic. La acea vreme, Twitter a suspendat 20 de conturi şi Facebook a anunţat că va investiga activitatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro