Înregistrarea, mesajele și agenda de la care a pornit totul

Dosarul în care Călin Georgescu a fost pus sub control judiciar este format prin conexarea a două dosare, ambele înregistrate la Parchetul General în 25 februarie 2025, cu o zi înainte ca Georgescu să fie ridicat de pe stradă cu mandat de aducere. Datele din document arată că la Parchetul Judecătoriei Craiova exista încă din anul 2023 un dosar de incitare la ură și discriminare și propagandă legionară și fascistă, pe numele lui Marian Motocu, cunoscut pe rețelele sociale pentru discursul său antisemit și legionar. 

În 19 februarie 2025, Motocu este trimis în judecată de Parchetul Judecătoriei Craiova. La percheziția din dosarul Motocu a fost găsită, însă, și înregistrarea unei discuții în care Georgescu îi spune lui Motocu că „există un plan, o strategie cunoscută doar de el”, iar Motocu „va avea locul lui în această acțiune”. De asemenea, procurorii de la Craiova au descoperit 150 de mesaje între Motocu și Georgescu. 

În agendele lui Motocu au fost găsite date din cauza cărora „s-a conturat posibilitatea” ca Motocu să facă parte dintr-o organizație cu caracter fascist, cu membri în mai multe județe ale țării, care are ca scop crearea unei „mișcări naționale” care în final „să comită violențe împotriva evreilor, politicienilor, judecătorilor, partidelor politice, străinilor etc. pentru a instaura un regim grevat de principiile naționalismului extremist”.

Tot din studierea agendelor lui Motoc „s-a conturat posibilitatea ca o parte dintre membrii acestei grupări să fie foști militari în rezervă ce au deținut grade de ofițer în diferite instituții ale statului”. 

Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”
Recomandări
Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”

Dosarele înregistrate la Parchetul General cu o zi înainte de ridicarea lui Georgescu

Având, așadar, suspiciuni că Motocu este membru al unei organizații fasciste, Parchetul Judecătoriei Craiova a disjuns cercetările din dosarul de incitare la ură și propagandă legionară și au deschis un nou dosar, de constituire a unei organizații legionare și fasciste. Pentru că noul dosar, de constituire a unei organizații fasciste, vizează „existența unor activități infracționale cu dispersie la nivel național”, dosarul de la Craiova a fost preluat de Parchetul General. Aici dosarul a fost înregistrat în 25 februarie 2025. 

În aceeași zi, Parchetul General s-a sesizat din oficiu și a deschis, la rândul său, un dosar penal de inițiere sau constituire a unei organizații cu caracter fascist și propagandă legionară. Autosesizarea s-a făcut pe baza unor declarații și gesturi făcute de Georgescu în 2020 și 2021. 

„În fapt s-a reținut că numitul Georgescu Călin a afirmat de-a lungul timpului în interviuri, declarații ori postări în mediul online consecvența sa ideologică pro-legionară/legăturile în mediul neolegionar cu promotori ai ideologiei neolegionare , cu scopul de a produce o schimbare de percepție cu privire la încadrearea istorică a Mișcării Legionare într-o încercare de normalizare și revitalizare a legionarismului și a figurilor istorice conexate acestei ideologii (…)”, este justificată deschiderea dosarului de către Parchetul General. 

Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”
Recomandări
Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”

Acuzat că face „o chemare”, la fel ca Zelea Codreanu

Pentru sesizarea din oficiu, procurorii Parchetului General au dat exemplu un miting din 2021, din București, când Călin Georgescu „reproduce nu doar cuvintele, dar și gesturile și tonul mareșalului Antonescu în discursul ținut la marea adunare legionară din 6 octombrie 1940: «Prin liniște și credință, prin ordine și unire, prin muncă și iubire, cu Dumnezeu înainte»”. 

De asemenea, Georgescu este acuzat că a făcut mai multe declarații elogiative la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu, Ion Moța. „Corneliu Zelea Codreanu a fost un erou, un iluminat. Omul ăsta a făcut practic a treia unire. Nu dădea ordine, el chema. A unit zeci de mii de oameni cu un singur țel și o singură vibrație”, este unul dintre citatele pentru care Georgescu este acuzat de propagandă. 

Procurorii Parchetului General au mai observat că, la fel ca Zelea Codreanu, și Georgescu face o „chemare”. „Cu referire la sintagma «Nu dădea ordine, el chema», Georgescu Călin a exprimat în data de 01.09.2024 într-un clip video diseminat pe canalul propriu de YouTube de lansare a campaniei electorale că «aceste mesaj al meu de astăzi nu este o campanie electorală, este o chemare»”, se mai arată în documentul studiat de Libertatea. 

Privatizare, terapie de șoc și spectrul extremismului: de la Republica de la Weimar la Viktor Orbán
Recomandări
Privatizare, terapie de șoc și spectrul extremismului: de la Republica de la Weimar la Viktor Orbán

Cele mai grave acuzații nu apar în ordonanța de punere sub control judiciar

Tot în 25 februarie 2025, dosarul disjuns de la Craiova și dosarul deschis prin sesizare din oficiu se conexează, rezultând un singur dosar în care se fac cercetări in rem.

O zi mai târziu, în 26 februarie 2025, Georgescu este făcut suspect, iar în aceeași zi primește calitatea de inculpat (este pusă în mișcare acțiunea penală) pentru trei infracțiuni: inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antisemit și propagandă legionară. 

punere in miscare actiune penala.jpg

În aceeași zi, când Georgescu a și fost ridicat de pe stradă cu mandat de aducere, Parchetul General transmitea un comunicat de presă în care anunța, fără a-l numi pe Georgescu, că împotriva acestuia a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru șase infracțiuni, dintre care una de o gravitate fără precedent: instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată.

comunicat parchetul general.jpg

Nici tentativa de instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, nici comunicarea de informații false și nici falsul în declarații nu apar, însă, în ordonanța prin care Călin Georgescu a fost plasat sub control judiciar. 

Din document reiese că față de Georgescu a fost dispus controlul judiciar doar pentru trei infracțiuni: iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe și iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii.

Screenshot_309.jpg


Surse judiciare au explicat pentru Libertatea că există posibilitatea ca pentru acuzațiile de tentativă la instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, fals în declarații și comunicarea de informații false, Georgescu să fie inculpat într-un alt dosar, posibil în dosarul care îl vizează și pe Horațiu Potra și în care s-au făcut în 26 februarie  47 de percheziții. Parchetul General nu a comunicat, însă, detalii despre numărul dosarelor în care este inculpat Georgescu și dacă fostul candidat este inculpat în mai multe dosare sau doar în dosarul în care a fost pus sub control judiciar. 

Libertatea a transmis o solicitare Parchetului General în care a cerut să comunice numărul dosarelor în care Călin Georgescu are calitatea de suspect și numărul dosarelor în care a fost dispusă față de el punerea în mișcare a acțiunii penale. De asemenea, Libertatea i-a solicitat Parchetului General să comunice dacă punerea în mișcare a acțiunii penale față de Călin Georgescu din 26 februarie 2025 s-a realizat într-un singur dosare penal sau în mai multe dosare penale. 

În răspunsul trimis, Parchetul General a precizat că „parchetele trebuie să respecte (…) caracterul nepublic al urmăririi penale”. „Prin urmare, având în vedere faptul că parchetele sunt obligate să respecte în comunicarea publică limitările impuse de specificul activității de urmărire penală, informații de tipul celor care fac obiectul interesului dumneavoastră nu pot fi comunicate”, a transmis Parchetul General.

   

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News


Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.

Comentarii (2)

paiazze   •   28.02.2025, 12:29

Problema e cu justitia din tara asta, din care lipseste un om corect, dar ferm, si cu *** care il sustin pe dement.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

FreeWokeNoReligion   •   27.02.2025, 12:27

Hit Paraziții : “Dacă aș fi doar o zi președinte, V-aș amaneta pe toți și nu m-ați prinde” . Prigojin de România omul lui Kremlin Jorjesku către Frank Timiș , investitor controversat în mine din Africa : “Dați 20 milioane dolari la campania lui șeful, iese președinte 99%, în secunda doi deschidem minele de aur și metale rare în România “ . Ăștia ne scot la mezat, ne amanetează viitorul nostru, al copiilor, nepoților noștri mai ceva ca grupările și clanurile mafioate PSDNL Nordis .

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Ne vedem de două ori pe an. Nu pot să spun că o iubesc...” Andreea Tonciu, declarații controversate despre SOACRA ei
Unica.ro
„Ne vedem de două ori pe an. Nu pot să spun că o iubesc...” Andreea Tonciu, declarații controversate despre SOACRA ei
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Florin Călinescu, adevărul despre mutarea la Băbana. După tragediile din viața lui, actorul a căutat tihna: ”La mine viața e simplă. Sunt liniștit stând în rulota mea...”. Uite cum arată moția lui din Argeș
Libertateapentrufemei.ro
Florin Călinescu, adevărul despre mutarea la Băbana. După tragediile din viața lui, actorul a căutat tihna: ”La mine viața e simplă. Sunt liniștit stând în rulota mea...”. Uite cum arată moția lui din Argeș
Istoria care riscă să se repete. Cum au pus rușii bocancul pe gâtul României și au instaurat comunismul
Adevarul.ro
Istoria care riscă să se repete. Cum au pus rușii bocancul pe gâtul României și au instaurat comunismul
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Elle.ro
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Observatornews.ro
"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Horoscop 4 aprilie 2025. Peștii au șansa de a descoperi, citind printre rânduri, o informație care le va fi de mare folos pe viitor
HOROSCOP
Horoscop 4 aprilie 2025. Peștii au șansa de a descoperi, citind printre rânduri, o informație care le va fi de mare folos pe viitor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI