Astfel, în perioada monitorizată, ponderea femeilor care apar cu declarații live în calitate de experți, reprezentanţi ai autorităților, invitați sau comentatori în cele mai importante emisiuni de știri TV din România este una scăzută, de doar 25,8%, arată sursa citată.
În februarie, au fost 921 de declarații ale femeilor în emisiunile de știri, față de o reprezentare de 2.649 de bărbați.
Cel mai des menționate persoane
Podiumul persoanelor cel mai des menționate este ocupat de Volodimir Zelenski, Jens Stoltenberg,Vladimir Putin, Klaus Iohannis, Joe Biden, Arafat Raed, Nicolae Ciucă și Maia Sandu.
Așadar, prima femeie din această listă se află abia pe locul 8 și este Maia Sandu, președinte al Republicii Moldova.
Maia Sandu, cele mai multe apariții live la TV
Studiul arată, de asemenea, care sunt femeile care fac cele mai multe declarații. În comparație cu numărul declarațiilor făcute de bărbați (2.650), numărul femeilor este foarte mic.
Pe primul loc se află deja menționata Maia Sandu (de 18 de ori), urmată îndeaproape de Ligia Deca, ministrul educației (16 ori), și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene (13 ori).
Topul este completat de:
Diana Cimpoeşu – șef UPU Smurd Iași (11 ori);
Alina Gorghiu (10 ori);
Meda Andrei – meteorolog ANM (8 ori);
Cristina Cilibiu – prefect Gorj (8 ori);
Tina Glandian – avocat (8 ori);
Cătălina Păduraru – purtător de cuvânt IPJ Bacău (7 ori);
Keren Rosner – psiholog (7 ori).
Cele mai frecvente declarații sunt ale bărbaților
Potrivit studiului, ponderea declarațiilor și a interviurilor date de bărbați în perioada monitorizată este 75,8%, față de cea a femeilor, de doar 25.8%.
Primul loc este ocupat de Volodimir Zelenski (de 70 ori), urmat de Jens Stoltenberg (36 ori) la egalitate cu Joe Biden (36 ori), apoi de Vladimir Putin (35 de ori).
Topul este completat de:
Klaus Iohannis (34 ori);
Raed Arafat (de 31 ori);
Nicolae Ciucă (de 28 ori);
Marcel Boloş, ministrul fondurilor UE (de 16 ori):
Ionescu Constantin – director INFP (16 ori);
Attila Cseke ,ministrul Dezvoltării (13 ori);
Nicuşor Dan (13 ori);
Radulian Mircea – cercetător științific ( 13 ori).
Ce subiecte au fost abordate
Cel mai frecvent abordate subiecte în emisiunile de știri monitorizate au fost legate de politica internă a țării, politica externă, războiul din Ucraina, știri generale internaționale – în special în contextul cutremurului din Turcia din 6 februarie, dar și știri generale din România – în contextul cutremurelor din județul Gorj.
S-a observat că singurele informaţii despre pandemia COVID-19 au fost în contextul dosarului privind achiziţia de măşti de către MapN.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.
Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.
Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!