Mergi direct la conținut »
FOTO&VIDEO | Înainte și după - Un pensionar din București poate zâmbi din nou după ce un medic a răspuns apelului său disperat
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > FOTO&VIDEO | Înainte și după - Un pensionar din București poate zâmbi din nou după ce un medic a răspuns apelului său disperat

FOTO&VIDEO | Înainte și după – Un pensionar din București poate zâmbi din nou după ce un medic a răspuns apelului său disperat

Un pensionar din București poate mânca din nou și zâmbi după ce un medic stomatolog i-a refăcut dantura gratis. În România, o treime dintre români și-au pierdut toți dinții. 

De Andreea Archip,

În luna noiembrie 2018, Dumitru Necula, un pensionar din București făcea un apel în ziarul „Libertatea” către oamenii care voiau să-l ajute să poată mânca normal. Bărbatul de 78 de ani nu mai avea dinți aproape deloc și nu mai putea mânca decât supe și alimente moi.

Medicul Samyra Popescu a răspuns apelului său și i-a redat zâmbetul pensionarului, după o lucrare dentară care s-a întins pe câteva luni din cauza celorlalte probleme de sănătate pe care le avea bărbatul. Astfel, extracțiile dentare au trebuit făcute la Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială sub supravegherea medicilor. Bătrânul a avut nevoie și de internare de cinci zile pentru extracții.

Patru luni de tratament pentru un zâmbet

„După extracții, am așteptat perioada de vindecare. Ulterior am recurs la o lucrare pe zona centrală și proteze parțiale la nivel maxilar și mandibular. Am putut să-i redăm pacientului atât funcția masticatorie, fonetică și estetică”, explică medicul Samyra Popescu.

Dumitru Necula se admiră în mica oglindă pe care o primește de la dentistă. Pare să-i placă ce vede. „Spuneți Mississippi”, îi zice medicul. Bărbatul începe să râdă cu poftă. Și apoi zice „Mississippi”, un exercițiu care îi arată medicului dacă poate pronunța bine „s”-urile.

Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român. Cine i-a luat locul
Recomandări

Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român. Cine i-a luat locul

„Nu sunt obișnuit cu ei, dar sunt frumoși, foarte frumoși. Țin să-i mulțumesc doamnei doctor pentru efortul pe care l-a făcut pentru mine. De fapt, tuturor. De când nu mai am dinți, n-am mai putut mânca alimente tari sau crocante. Acum o să pot. Și să zâmbesc. Zâmbeam și înainte, că nu mă dădea afară din țară că nu aveam dinți”, spune bărbatul. Lucrarea dentară pentru Dumitru Necula a costat cabinetul 4500 de lei.

Cum să reduci costurile cu dentistul

Situația sănătății orale în România nu ne dă niciun motiv să zâmbim, de altfel. 30% dintre români și-au pierdut toți dinții, iar 7 din 10 români și-au pierdut cel puțin un dinte. Și cum tratamentul stomatologic nu este gratuit pentru adulți, românii aleg să meargă rar la dentist.

Doctorul Samyra Popescu îi îndeamnă să treacă de această barieră și să încerce totuși un tratament. Astăzi există variante pentru toate buzunarele. Totodată, poți merge cu trimitere de la medicul de familie la spitalele de stat pentru anumite lucrări. Iar clinicile private și-au adaptat costurile.

Numai pile la ISU Dolj! Ce a făcut nora unui colonel pentru a fi scăpată de restructurări
Recomandări

Numai pile la ISU Dolj! Ce a făcut nora unui colonel pentru a fi scăpată de restructurări

„Efortul merită și sunt soluții pentru diferite vârste și cazuri clinice. Putem recurge la tratament și pentru un buget nu atât de mare. Există variante și pentru persoanele care nu își permit să își pună implanturi, de pildă. De exemplu, cazul domnului Necula nu se preta pentru un tratament cu implanturi dentare, chiar dacă ne-am fi dorit. Și recurgem la o altă variantă protetică”, explică medicul.


Citește și:

Viitorul Uniunii Europene se decide la Sibiu. 5 lucruri asupra cărora liderii UE vor cădea de acord în România

Close
Închide
  Close