Fotograful afirmă că autoritățile, sub „discursurile false” despre „războiul sfânt”, i-au lipsit pe ruși de toate drepturile și au comis ei înșiși o „crimă împotriva umanității”.
El i-a îndemnat pe cei care au primit mesajul să renunțe sau să plece din Rusia, iar dacă nu este posibil, „să rămâneți unul alături de celălalt. Uniți-vă și apărați adevărul!”.
„Un război pentru interesele președintelui nostru nebun și ale anturajului său”
„Scriu pentru că nu mai este posibil să tăcem despre ceea ce se întâmplă în Rusia. Este imposibil să ne mai uităm la acest război ticălos și criminal împotriva vecinilor noștri, ucrainenii. Un război care ia viețile a mii de oameni din Ucraina și din Rusia. Un război pentru interesele președintelui nostru nebun și ale anturajului său. Un război din care mii de copii, soți, tați, frați ai noștri nu se vor întoarce”, a scris Oleg Sidorenko în mesajul său.
Nu-ți fie frică să ieși și să vorbești dacă ai ceva de spus. Nu vă lăsați înșelați. Împrumuturile, creditele ipotecare și alte beneficii nu merită o viață de sclav pentru tine și copiii tăi. Prin orice mijloace, rezistați ordinelor criminale ale conducerii și puterii noastre. Și dreptatea va învinge, cu siguranță.
Oleg Sidorenko:
Pentru corespondență, Sidorenko a folosit accesul la o listă departamentală de adrese comune tuturor organizațiilor cu un domeniu mos.ru care include adresele de e-mail de serviciu ale tuturor angajaților organizațiilor bugetare de stat ale capitalei.
Are o soție de origine ucraineană
Conform declarațiilor sale, aproximativ 100.000 de oameni au primit mesajul. El a adăugat manual persoane pe lista de corespondență timp de patru ore, până când i s-a refuzat accesul la sistem.
Într-un interviu pentru portalul MediaZone, Sidorenko a declarat că a plecat din Rusia, „deși nu aveam de gând să părăsim țara”. A plecat în vacanță, cu soția de origine ucraineană, pe 23 septembrie, și nu s-a mai întors la Moscova.
A luat decizia de a scrie mesajul după ce președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea generală.
„Nu am nimic de pierdut, de ce să mai tac?”
„Mi-am dat seama că, în principiu, nu am nimic de pierdut, de ce să nu vorbesc? După ce am văzut acel miting, la care și-au făcut selfie-uri și unii dintre colegii mei, probabil ca să-i vadă șefii, nu puteam să stau degeaba”, a adăugat Sidorenko.
El spune că a trimis scrisoarea antirăzboi la ora 3.00, „când nimeni nu se uita la nimic. La 7.10 m-a sunat șeful meu și m-au oprit, altfel aș fi continuat și mai departe. La 9:30 era deja un polițist la locul meu de muncă”.
Sidorenko, care lucra remote, din străinătate, este cercetat acum pentru „discreditarea forțelor armate ruse”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: EPA (Primăria Moscova)