De
În fiecare săptămână, românii din Castellón de la Plana și cei din Almassora, două localități din provincia Castellón aflate la cinci kilometri distanța una de alta, se întâlnesc pentru un meci amical, iar ziua se încheie cu mici, cabanoși, slănină și țuică.
Românii se strâng la 8.30 dimineața pe un stadion privat din Almassora, unde închiriază în fiecare duminică un teren de fotbal pentru care jucătorii plătesc câte doi euro de persoană. În dimineața asta s-au strâns vreo 20 de români care lucrează în construcții, în baruri și la o rafinărie spaniolă. Unul dintre ei e șef de șantier în Belgia, unde e mai bine plătit (salariile sunt aproape duble în comparație cu Spania) și face naveta, pentru că familia lui trăiește în Castellón.
Momentul de reculegere de dinaintea partidei
Meciul începe cu un moment de reculegere, pentru că de Paște un român de 42 de ani care lucra în construcții în Castellón a făcut infarct și a murit. Toți sunt marcați de moartea prietenului lor, mai ales că în urma lui au rămas o soție cu un copil mic și o mamă care a venit în Spania să-și înmormânteze fiul.
Mulți au venit la meci direct de la lucru, cum e Stan Boboșilă, care are un bar în centrul orașului Castellón și care, înainte să vină aici, a aranjat mesele pe terasă. Se întâlnesc de câțiva ani în fiecare duminică și, pentru două ore, uită de muncă și de probleme.
:quality(80)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/2019/12/08/bddfb046e0444167f5e7b2d3ebf7d34d.jpg)
Recomandări
De ce oamenii care îngrijesc pacienți aflați pe moarte se deschid către viață
Sandu, sufletul grupului și cel mai vechi român în Spania
Sufletul grupului este Alexandru Popescu – Sandu – care anul acesta împlinește 20 de ani de când trăiește în Spania. A venit cu trenul în 1999, într-o excursie prin Europa organizată de o firmă de turism. Din cele 50 de persoane care au plecat în excursie, doar 20 s-au mai întors în România: 11 au rămas în Spania, iar restul în Italia.

Sandu are 60 de ani, dintre care 22 a lucrat în România, iar 20 în Spania, unde a fost grădinar, brutar, croitor, vopsitor, controlor de calitate și, în prezent, administrator pentru 80 de apartamente în Benicàssim, un alt oraș din provincia Castellón. Sandu are patru fete mari: trei în Spania și una în România, la Sibiu.
:quality(80)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/2019/12/08/c0bef6b0543b936f4e5b59b771e1f57e.jpg)
Recomandări
Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”
Meciul s-a încheiat cu 8-6 pentru Castellón și bărbații au rămas pe terasa stadionului, unde au făcut un grătar cu mici, cabanoși, Muștar de Tecuci, bere San Miguel și țuică de Pitești.

Românii din Castellón (albastru) umflă mingea înainte de meciul cu echipa de români din Almassora (în roșu)

De la stânga la dreapta, membrii echipe de fotbal a românilor din Castellón înainte de începerea meciului: Vali, Florin, Angi, Leonte, Bebiță, Ciprian, Stan, Edi, Dorel, Pitbul și Costeluș

De la stânga la dreapta, membrii echipe de fotbal a românilor din Almassora înainte de începerea meciului: Adrian, Castorul, Claudiu, Lambru, Luci, Auraș, Izan, Florinel, Ion și Rică






Echipele de fotbal ale românilor din Castellón (albastru) și Almassora (în roșu) după meciul care s-a încheiat cu 8-6

După meci, echipele de fotbal merg la vestiarul comun


După meci, românii pregătesc un grătar






Citește și:
:quality(80)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/2019/12/07/cbefafe92e42dfa397b3d93666a60138.jpg)