Metoda de testare oferită de mediul privat pentru testarea care determină infectarea cu tulpinile mutante de COVID, ar fi fost chiar mai ieftină decât cea folosită în prezent, mai arată sursa citată.
Jurnaliștii G4Media au adresat câteva întrebări pe această temă către Ministerul Sănătății, care însă le-a direcționat către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Acesta din urmă a răspuns că orice eventuală ofertă primită este trimisă ministerului, care are și o comisie de specialitate dedicată.
Tulpina britanică circulă deja în jumătate din țară
În prezent, secvențierea virusului pentru identificarea tulpinilor mutante se face doar în laboratoarele Institutului ”Cantacuzino” și Institutului ”Matei Balș”. La acestea, se adaugă analizele făcute la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, printr-un proiect științific.
Până în prezent, cele trei laboratoare au analizat 180 de probe, în timp ce compania privată MedLife a făcut 319 secvențieri și a depistat cele mai multe din cazurile descoperite în România cu noua tulpină.
Marți, INSP a publicat prima analiză a răspândirii noii tulpini în România, precizând că ”sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator”.
Specialiștii au atras atenția că virusul circulă deja în jumătate din județele țării și ”există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat”.
Institutul Național de Sănătate Publică a transmis, marți, Ministerului Sănătății că în România au fost confirmate, până în prezent, 164 de cazuri de infectare cu noua tulpină a coronavirusului, din Marea Britanie.
Cele mai multe cazuri confirmate cu noua tulpină din UK provin din București (92), județul Timiș (11) și județul Cluj (9). Celelalte județe din România unde s-a depistat noua tulpină britanică sunt Ilfov (6 cazuri), Suceava (8 cazuri), Botoșani (5 cazuri), Vâlcea (4 cazuri), Galați (4 cazuri), Caraș-Severin (2 cazuri), Argeș (2 cazuri), Gorj (2 cazuri), Covasna (9 cazuri) și Giurgiu, Constanța, Mureș, Hunedoara, Vrancea, Vaslui, Prahova, Brăila, Bihor și Dolj (câte 1 caz).
Cazurile confirmate provin dintr-un total de 499 de secvențieri care au fost raportate, până în prezent, Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Coordonatorul Campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a atras atenția că „potrivit datelor disponibile, nu putem exclude posibilitatea unui al treilea val care, ținând cont de contagiozitatea crescută a acestei tulpini, s-ar putea să aibă un impact epidemiologic destul de ridicat”.
Noua tulpină de COVID din Marea Britanie, care este mai contagioasă decât cea clasică, a fost depistată pentru prima dată în octombrie 2020, pe baza unui eșantion colectat în septembrie 2020 în Anglia.
Pe 8 ianuarie 2021, Ministerul Sănătății a anunțat primul caz cu noua tulpină COVID din Marea Britanie în România, depistată la o tânără din Giurgiu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro