Totodată, Valeriu Gheorghiță a mai afirmat că procesul de vaccinare anti-COVID dedicat profesorilor va începe din 24 februarie și va dura până pe 10 martie.
De asemenea, Gheorghiță a atras atenția că „potrivit datelor disponibile, nu putem exclude posibilitatea unui al treilea val care, ținând cont de contagiozitatea crescută a acestei tulpini, s-ar putea să aibă un impact epidemiologic destul de ridicat”.
Principalele declarații făcute de Valeriu Gheorghiță:
- Procesul de vaccinare pentru personalul din învățământ va începe de mâine, 24 februarie, în majoritatea județelor din țară. Toată această activitate se va încheia pe 10 martie
De mâine începe activitatea de vaccinare în 23 de județe, inclusiv în Municipiul București. Toată perioada de vaccinare dedicată personalului de învățământ durează până în 10 martie pentru administrarea primei doze. Estimăm aproximativ 60.000 de persoane care vor fi vaccinate în cadrul acestui proces
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță:
- Am transmis și am comunicat cu principalii operatori de dializă din România. Oficial, am solicitat o centralizare a datelor de la principalii operatori de dializă din România și am obținut următoarele informații.
- Au răspuns operatorii care dețin aproximativ 78 de clinici de dializă din România, totalizând aproximativ 11.100 de persoane cu dializă.
- În România, vorbim de aproximativ 13.000 de persoane care efectuează dializă cronică. Această categorie a fost grav afectată în pandemie, înregistrându-se o rată de deces medie de aproximativ 25% la cazurile care au fost diagnosticate cu COVID.
Dintre aceste 11.100 de persoane care efectuează dializă, 6.341 au fost deja vaccinate cu prima doză, ceea ce înseamnă un procent de până la 60% ca rată de acoperire vaccinală.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță:
- S-a observat o tendință de scădere a numărului de cazuri confirmate în rândul pacienților dializați în perioada de la debutul campaniei de vaccinare. Acest lucru se suprapune cu tendința generală de scădere a numărului de cazuri, însă în anumite centre de dializă, precum la Iași, s-a observat o reducere a numărului de cazuri pozitive de la o medie de 20-25, la circa 2 cazuri, la testările care se fac periodic, la interval de două săptămâni.
- Mă refer acum la persoanele diagnosticate cu COVID-19, după prima doză de vaccin, respectiv după rapel. După prima doză, între 27 decembrie 2020-21 februarie 2021, 3.969 de persoane, adică 0,49% din numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, au fost testate pozitiv cu COVID. 95% au fost vaccinați cu Pfizer, 4,6% cu Moderna și 0,4% cu AstraZeneca
- Mediana timpului scurs de la momentul vaccinării până la momentul depistării infecției a fost de 7 zile, ceea ce înseamnă că persoanele respective au fost diagnosticate în intervalul de timp în care nu a apărut nivelul de anticorpi.
Avem doze disponibile de la trei companii diferite și posibilitatea să accelerăm campania de vaccinare. Potrivit datelor disponibile, nu putem exclude posibilitatea unui al treilea val care, ținând cont de contagiozitatea crescută a acestei noi tulpini, s-ar putea să aibă un impact epidemiologic destul de ridicat.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță:
- Este important să ne protejăm. Pe lângă respectarea măsurilor de prevenție, vaccinarea este un element cât se poate de sigur și de eficient în prevenirea formelor severe, în scăderea numărului de persoane internate.
- În luna aprilie, intenționăm să deschidem toate cabinetele de vaccinare prevăzute la nivelul fiecărui județ. Tot în aprilie este prevăzută începerea celei de-a treia etape de vaccinare.
Noi credem că după jumătatea lunii aprilie vom putea atinge cel puțin 100.000 de persoane vaccinate zilnic, reprezentând aproximativ 50.000 de persoane cu prima doză și 50.000 cu a doua doză. Practic, în septembrie putem atinge acel prag de imunitate colectivă de cel puțin 60%-70%, reprezentând circa 10 milioane de persoane.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță:
- Procentul de 50% ar trebui să îl obținem undeva prin luna iunie sau iulie a acestui an, depinde de rata de adresabilitate a persoanelor către vaccinare
- Profilul de siguranță pentru vaccinul Johnson & Johnson este similar cu al celorlalte tipuri de vaccinuri, nu sunt date care să ateste apariția unor reacții adverse, alte decât cele pe care deja le știm de la vaccinurile împotriva COVID-19
- S-a renunțat la centrele universitare pentru vaccinarea profesorilor în centrele unde după evaluarea DSP s-a constatat că nu erau adecvate pentru vaccinare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro