În ultimele patru luni, sistemul energetic al Ucrainei a fost lovit de 13 atacuri cu rachete și 15 atacuri cu drone.

Rapoartele zilnice ale Ukrenergo (operatorul de stat ucrainean) privind consecințele atacurilor, opririle programate și de urgență, reparațiile și negocierile pentru ajutor internațional seamănă cu rapoartele de pe câmpul de luptă.

Cea mai importantă sarcină pe acest „front” este menținerea echilibrului în sistemul energetic, scrie Meduza.

Una dintre principalele probleme este că, de la începutul războiului, Ucraina și-a pierdut o mare parte din capacitatea de producție, unele centrale electrice fiind situate în zonele ocupate de ruși sau periculos de aproape de liniile de front. Alte centrale au fost pur și simplu distruse sau deteriorate.

Dar problemele nu țin doar de deficitul de producție. Dacă atacurile distrug secțiuni ale rețelei de distribuție, atunci sistemul nu mai poate livra energie către unii locuitori.

Din aceste motive, autoritățile trebuie să limiteze frecvent consumul de energie, prin întreruperi planificate sau de urgență, timp de câteva ore.

Penele de curent neplanificate nu apar doar în timpul atacurilor, ci și atunci când se depășește limita de consum, de exemplu, în orele de vârf. Apoi, de multe ori, companiile energetice nu reușesc să respecte calendarele anunțate în prealabil.

INTERVIU. Părintele fondator al rockului alternativ sovietic, interzis în Rusia lui Putin, concertează la București: „Oamenii care au declanșat acest război şi-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”
Recomandări
INTERVIU. Părintele fondator al rockului alternativ sovietic, interzis în Rusia lui Putin, concertează la București: „Oamenii care au declanșat acest război şi-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”

Dar abaterile de la program sunt practic inevitabile, a explicat pentru Meduza Volodimir Omelcenko, expert în energie la Centrul Razumkov, un think-tank ucrainean. Omelcenko estimează oricum că astfel de pene de curent vor continua „până la sfârșitul fazei active a războiului”.

În ciuda acestor probleme, autoritățile și oamenii dau semne că sunt gata să reziste în continuare și să treacă peste iarnă. Dovadă stă, printre altele, un târg de iarnă deschis în Kiev, „pentru a aduce bucurie” oamenilor din capitală, scrie și site-ul televiziunii canadiene CBC.

Cât de mult a suferit sistemul energetic ucrainean? Imposibil de spus

Majoritatea informațiilor despre sistemul energetic ucrainean sunt ori complet ascunse din motive de securitate, ori neactualizate de la începutul invaziei rusești, a observat în august Andrii Bilous, expert al DiXi Group, un alt think-tank ucrainean.

Bilous crede că Kievul ar putea restabili totuși măcar parțial accesul la date, pentru ca acestea să poată fi studiate de analiștii care evaluează situația economică a țării.

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina s-au intensificat dramatic în toamna anului 2022, imediat după explozia care a avariat podul din Crimeea, pe 8 octombrie.

De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD
Recomandări
De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD

Numirea generalului Serghei Surovikin la conducerea campaniei din Ucraina a fost o mutare importantă: sursele Meduza l-au descris drept un susținător al atacurilor masive cu rachete împotriva infrastructurii, inclusiv a celei civile.

Două zile mai târziu, armata rusă a lansat într-adevăr un bombardament masiv asupra întregului teritoriu al Ucrainei și, în următoarele luni, a continuat să lovească sectorul energetic al țării.

Dincolo de întreruperea alimentării cu energie electrică, scopul acestor atacuri a fost, probabil, și acela de a epuiza sistemul de apărare antiaeriană ucrainean.

Armata rusă a încercat astfel să forțeze Ucraina să scoată de pe front o parte semnificativă a sistemelor sale antiaeriene și să consume muniție pentru a încerca să doboare rachetele și dronele ce loveau centralele electrice.

În tot acest timp, scrie Meduza, autoritățile ucrainene și reprezentanții companiilor energetice au făcut în mod regulat declarații oficiale cu privire la consecințele atacurilor, dar au oferit detalii minime despre cât de grav au fost afectate instalațiile energetice.

Kievul a subliniat totodată că Rusia poartă un război informațional pe „frontul energetic”, acuzând autoritățile ucrainene că ascund populației cât de gravă este situația sistemului.

Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții
Recomandări
Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții

Presa rusă pro-guvernamentală a publicat într-adevăr relatări de acest gen.

De exemplu, pe 19 decembrie, site-urile unor instituții media precum TASS, Rossiskaia Gazeta sau RIA au publicat materiale în care citau opinia „fostului ambasador al (autoproclamatei) Republici Populare Luhansk” Rodion Miroșnik, cum că autoritățile ucrainene ar fi „ascuns populației adevărata stare a sistemului energetic al țării pentru a evita exodul în masă al locuitorilor”.

De fapt, scrie Meduza, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a îndemnat în mod repetat locuitorii să se refugieze dacă e posibil în casele de la țară și să se aprovizioneze cu produse de primă necesitate.

Ministerul ucrainean al Energiei a cerut și el cetățenilor să nu creadă previziunile sumbre ale propagandiștilor ruși, care spuneau că „armata rusă va distruge în curând întregul sector energetic și va arunca Ucraina în întuneric”.

În același timp, oficialii de la Kiev au subliniat că cetățenii nu ar trebui să subestimeze nici pagubele provocate de distrugerea infrastructurii.

În întreaga perioadă de bombardamente masive, Ucraina a „plonjat într-adevăr în întuneric” (dar nu complet) o singură dată – după un atac masiv cu rachete rusești la 23 noiembrie.

În timpul acelui atac au avut loc pene de curent în toate regiunile Ucrainei, potrivit Ukrenergo. Până în seara aceleiași zile, 11 din cele 24 de regiuni ale țării erau complet neracordate la rețeaua de energie electrică, în timp ce restul regiunilor se confruntau și ele cu întreruperi semnificative.

A fost prima pană de curent de această magnitudine din istoria Ucrainei.

Potrivit ministrului ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, sistemul energetic a fost restabilit până la ora 4 dimineața a doua zi.

Fără centrala nucleară de la Zaporojie

Problemele cu care se confruntă sistemul energetic sunt multiple.

După atacul rusesc din noiembrie, centralele nucleare ucrainene au rămas temporar fără energie electrică, de care au nevoie pentru a funcționa. Mecanismele automate de siguranță au intrat în funcțiune, iar centralele au intrat în regim de urgență: generatoarele diesel au furnizat energie doar pentru nevoile proprii ale centralelor.

Generatoare, iurte și întreruperi constante de curent: cum a rezistat Ucraina tentativei Rusiei de a o arunca în întuneric
Centrala nucleară de la Zaporojie. FOTO: EPA

Astfel, pentru prima dată în istoria de 40 de ani a industriei nucleare ucrainene, toate centralele nucleare din țară au fost complet deconectate de la rețea.

În acest moment, energia nucleară este principala sursă de aprovizionare cu energie electrică a Ucrainei. În total, în țară există patru centrale nucleare, cu un total de 15 reactoare.

Cea mai mare dintre centralele nucleare este cea de la Zaporojie. Este cea mai mare centrală nucleară din Europa și, înainte de război, producea singură aproximativ un sfert din toată energia electrică a Ucrainei.

Trupele rusești au ocupat însă centrala la începutul lunii martie, iar aceasta a fost închisă în septembrie și a încetat să mai furnizeze energie electrică, în vreme ce a continuat să primească energie intermitentă pentru propriile nevoi, de la rețeaua ucraineană.

Dacă centrala nucleară din Zaporojie ar fi continuat să furnizeze energie Ucrainei, funcționând la capacitate maximă, nu ar fi existat nicio penurie, a declarat Volodimir Kudrițki, șeful Ukrenergo.

Cele trei centrale nucleare rămase reprezintă 55% din producția de energie electrică. Din ianuarie 2023, misiuni permanente ale AIEA vor începe să monitorizeze securitatea nucleară la toate centralele nucleare ucrainene în funcțiune, precum și la centrala nucleară de la Cernobîl, care a fost închisă.

Estimare: deficitul din sistemul energetic se menține constant la 25-30%

Restul producției de energie electrică din Ucraina este asigurat de centralele termice (CET) și de centralele de cogenerare (CHP), scrie Meduza.

Acestea din urmă nu numai că generează energie electrică, dar asigură și încălzirea centralizată. În 2021, centralele electrice și centralele de cogenerare au produs împreună aproximativ 30% din energia electrică din Ucraina. Nu se știe care este cota lor actuală, subliniază Meduza.

Aceste centrale sunt foarte importante pentru buna funcționare a sistemului energetic: spre deosebire de centralele nucleare, ele pot crește rapid producția sau o pot reduce, pentru a menține un echilibru.

Cu toate acestea, energia electrică generată de ele este mai scumpă, deoarece utilizează gaz și cărbune, ale căror prețuri au crescut semnificativ la nivel mondial în ultimul an.

La sfârșitul anului 2021, în jur de 40 de astfel de centrale erau în funcțiune în Ucraina, potrivit presei ucrainene. Pe 27 ianuarie 2023, în Ucraina mai erau în funcțiune doar 24 de astfel de unități, potrivit fostului ministru ucrainean al energiei, Olha Buslavets.

Potrivit Ministerului ucrainean al Energiei, peste 50% din producția de energie termică a fost „scoasă din funcțiune sau ocupată”.

Omelcenko, expertul în energie, estimează că, în medie, în această iarnă, deficitul din sistemul energetic ucrainean se menține constant la 25-30%, crescând ocazional la 40%, mai ales imediat după atacurile forțelor armate ruse.

Dar, pe lângă deficitul de producție, există și o problemă cu capacitatea rețelelor care au fost deteriorate – este nevoie de timp pentru a le repara, a explicat expertul, pentru Meduza.

Cum își reconstruiește Ucraina sistemul energetic

Pentru a reconstrui substațiile deja avariate și, în același timp, pentru a avea o rezervă de echipamente, Ucraina are nevoie de cel puțin 70 de transformatoare noi. Dar misiunea de achiziționare a acestora este dificilă.

Cumpărarea și instalarea lor va dura aproximativ un an, iar în acest scop, Ucraina va avea nevoie de 200 de milioane de dolari (în cel mai optimist scenariu), a estimat Aleksander Harcenko, directorul Centrului de Cercetare Energetică, un think-tank ucrainean.

Ar fi o problemă însă. Sistemul energetic ucrainean folosește cele mai puternice transformatoare încă din perioada sovietică, a explicat Harcenko. Fiecare cântărește aproximativ 200 de tone și poate costa câteva milioane de dolari.

Uzina de transformatoare Zaporojie este cea care le produce în Ucraina, dar acum, aceasta este în mod regulat sub atacul Rusiei și poate furniza teoretic doar 10% din numărul necesar de unități, crede expertul.

Generatoare, iurte și întreruperi constante de curent: cum a rezistat Ucraina tentativei Rusiei de a o arunca în întuneric
Ucrainenii repară instalația electrică după un atac rusesc cu rachete.

Kievul nu le poate găsi cu ușurință la producătorii străini: în Europa se folosesc transformatoare de capacitate mai mică și care nu se vor potrivi în rețeaua ucraineană, iar producția unui transformator necesar poate dura până la un an.

Uneori, astfel de dispozitive pot fi găsite în stocul vechi al țărilor post-sovietice – de exemplu, în ianuarie 2023, un autotransformator gigant, construit în 1980, a fost donat Ucrainei de Lituania.

În plus, nu numai transformatoarele mari, ci și alte tipuri de componente și echipamente sunt necesare pentru a reconstrui infrastructura după atacurile rusești, scrie Meduza. În prezent, acestea sunt transferate în Ucraina din întreaga lume – din Europa, Statele Unite, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite și chiar din Noua Zeelandă.

Sute de mii de generatoare au ajuns în țară

O parte importantă a ajutorului în domeniul energetic este reprezentată de generatoarele care funcționează cu benzină și motorină.

Acestea contribuie nu numai la furnizarea de energie (și, prin urmare, de căldură) pentru apartamente și case, ci și la menținerea în funcțiune a clinicilor și spitalelor, a întreprinderilor din sectorul serviciilor și chiar a instalațiilor industriale.

Timp de 11 luni din 2022, în Ucraina au fost importate nu mai puțin de 354 de mii de generatoare – de aproximativ șase ori mai multe decât cu un an înainte, iar capacitatea lor cumulată este echivalentă cu un gigawatt – egală cu cea generată de centrala nucleară de la Hmelnîțkîi, potrivit Forbes Ucraina.

Dar această estimare se bazează doar pe generatoarele cumpărate de Ucraina și înregistrate la vamă. Echipamentele transferate ca ajutor umanitar trec frontiera în cadrul unei proceduri simplificate și nu sunt incluse în statisticile standard.

Cu alte cuvinte, în țară au sosit mult mai multe generatoare, subliniază Meduza.

Puțină bucurie

În întreaga țară, sunetul generatoarelor a devenit, de altfel, ceva obișnuit. Oleksandr Jdanov, managerul unui târg de iarnă din Kiev, a folosit generatoare diesel pentru a asigura alimentarea cu energie electrică a zonei, care include un patinoar.

„În fiecare zi trebuie să cumpărăm aproximativ 100 de litri de motorină. Așa că mergem cu mașina la benzinărie, îi încărcăm și ne întoarcem”, a explicat el pentru televiziunea canadiană CBC.

Pare ceva frivol, dar menținerea în funcțiune a patinoarului în aer liber și a parcului, în timp ce orașul trebuie să facă față și atacurilor rusești, este esențială, a declarat Jdanov.

„Când nu avem electricitate în Kiev, oamenii au nevoie de aceste locuri pentru a ieși în oraș”, a spus el, adăugând că acest lucru aduce multă „bucurie” tuturor.

În Kiev, curentul electric poate fi întrerupt uneori timp de opt ore pe o perioadă de 24 de ore și, deși există un program care îi ajută pe oameni să își planifice perioadele întunecate și reci, calendarul este uneori dat peste cap.

În spital, „ca într-un submarin”

Nimeni nu este scutit de economisirea energiei – nici măcar Institutul Cardiologic din Kiev, unul dintre cele mai importante spitale din capitală.

Cu ocazia unei vizite recente, jurnaliștii CBC News au ajuns prin coridoare întunecate până la una dintre sălile de operație principale.

„Acum lucrăm ca și cum am fi pe un submarin”, a explicat directorul spitalului, Boris Todurov, unul dintre cei mai buni chirurgi din Ucraina.

Dincolo de adaptarea la condițiile de întuneric, spitalul a trebuit să devină complet autonom, cu alimente, apă și provizii la îndemână pentru aproximativ trei luni – în cazul în care orașul ar fi din nou aruncat într-o criză similară cu cea din primele zile ale invaziei.

Mulți membri ai personalului au ajuns să petreacă săptămâni întregi la spital fără să se întoarcă acasă, atunci când paturile au fost pline cu victime militare și civile ale atacurilor rusești.

Acum, fiecare hol din spital este împânzit de cutii cu provizii medicale și echipamente de rezervă.

În ciuda pregătirilor, întreruperile frecvente de energie electrică reprezintă o provocare constantă pentru personalul medical – și chiar și cu generatoarele de rezervă ale spitalului, uneori pot exista pene de curent.

„Suntem ca niște soldați, dar nu cu arme, ci doar cu un bisturiu. Acestea sunt instrumente medicale, dar ne simțim ca niște soldați pe frontul medical, noi toți”, a declarat Todurov.

O problemă economică majoră

Dincolo de lumină, distrugerea infrastructurii îi lasă în mod regulat pe locuitorii ucraineni și fără comunicații, dar și fără căldură sau apă apă (deoarece sistemele centralizate necesită, de asemenea, electricitate pentru a funcționa).

Alte probleme pot apărea de aici. Dacă aceste sisteme sunt lăsate fără energie electrică pentru o perioadă lungă de timp, țevile pot îngheța, iar asta poate echivala cu un dezastru umanitar, a avertizat în noiembrie, pentru publicația americană Vox, analistul Dragon Capital, Denis Sakwa.

În acest moment nu există date agregate disponibile publicului cu privire la frecvența și durata întreruperilor de curent. Ele pot fi evaluate, eventual, cu ajutorul mărturiilor personale. Clar însă este că acestea au un efect economic.

Din cauza impactului atacurilor, Dragon Capital și-a retrogradat semnificativ previziunile economice pentru 2023: analiștii citați de Washington Post se așteaptă acum la un declin de 6% al PIB-ului – asta după ce în 2022, economia a scăzut cu aproape o treime.

„Cum poate economia să funcționeze chiar și cu o asemenea distrugere a infrastructurii civile și să asigure în același timp acțiuni militare? Nu cred că am mai văzut așa ceva până acum”, a declarat pentru Washington Post profesorul Simon Johnson, de la MIT, care a lucrat cu autoritățile ucrainene și a fost implicat în elaborarea unui „Plan Marshall” pentru reconstrucția postbelică a țării.

Iar atacurile din sectorul energetic nu distrug doar economia. Într-un interviu acordat publicației The Economist, șeful forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a avertizat că aceasta este, de asemenea, o încercare de a lovi în moralul ucrainenilor.

Iurtele invincibilității

Cu toate problemele, ucrainenii s-au arătat dispuși să reziste. Anul trecut, Zelenski a ținut faimosul discurs în care a semnalat acest lucru.

„Fără gaz sau fără voi? Fără voi. Fără lumină sau fără voi? Fără voi. Fără apă sau fără voi? Fără voi. Fără mâncare sau fără voi? Fără voi”, le-a transmis președintele atacatorilor ruși, după atacurile cu rachete asupra Harkovului.

Generatoare, iurte și întreruperi constante de curent: cum a rezistat Ucraina tentativei Rusiei de a o arunca în întuneric
O iurtă instalată în Kiev. FOTO: EPA

Kievul a reușit să reziste și mulțumită ajutorului extern. Iar una dintre cele mai neobișnuite contribuții a venit din partea Kazahstanului, țară din Asia Centrală, care a donat mai multe spații de încălzire unice, care sunt acum instalate în Kiev și în alte orașe ucrainene, scrie CBC.

Denumite „iurte ale invincibilității”, acestea au fost construite după modelul locuințelor tradiționale din Kazahstan și sunt decorate cu covoare exotice și diverse alte elemente kazahe.

În interior, generatoarele oferă cetățenilor o pauză de la frig. Există stații de încărcare pentru telefoane, iar voluntarii servesc produse de patiserie și orez tradițional kazah.

„Acest lucru arată că ucrainenii nu sunt singuri”, a declarat pentru CBC Vitali Karciuliak, un ucrainean de origine kazahă, gazdă la iurta instalată în Bucha, lângă Kiev.

„Suntem de neînvins. Și cred că vom reuși să trecem peste această iarnă și vor veni primăvara și vara și vom fi pregătiți pentru alte provocări”, a adăugat el.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

bozo76   •   01.02.2023, 05:37

Auzi parca le trebuia 4 ani ca sa invete pilotii romani sa mearga pe f26. La ukrainience cat le ia?! Suntem luatzi de prosti de fosila si de bufon.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
FANATIK.RO
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
FANATIK.RO
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Știrileprotv.ro
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Observatornews.ro
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
HOROSCOP
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
RECOMANDĂRI