Vremea geroasa care s-a instalat in cea mai mare parte a tarii are efecte negative asupra sanatatii. Cardiacii (care pot face crize anginoase), copiii si batranii (care pot raci foarte usor) sunt cei mai predispusi la imbolnavire in aceste zile. Frigul favorizeaza acutizarea bronsitei cronice, asa ca si persoanele care au avut afectiuni respiratorii pulmonare pot avea de suferit.
Pentru a trece cu bine peste aceste zile geroase, dr. Laurentiu Luca, directorul Clinicii Puls, va spune ce masuri trebuie sa luati:
– Hraniti-va bine, in special dimineata, si luati vitamina C.
– Mancati cat mai multe fructe de sezon (portocale, mandarine, grapefruit).
– Imbracati-va gros! Chiar daca, de obicei, nu purtati caciula, fular sau manusi, in aceste zile ar fi bine s-o faceti, pentru ca este in joc sanatatea dumneavoastra. Mainile, picioarele si urechile sunt cele mai expuse pericolului de vasoconstrictie, care poate duce la degeraturi.
– La fel de periculoasa este si umezeala, mai ales in combinatie cu frigul. Tocmai de aceea, schimbati-va manusile si ciorapii imediat ce s-au umezit.
– Evitati variatiile bruste de temperatura. Mai ales daca locuiti la curte, nu treceti dintr-o camera unde este cald intr-alta neincalzita, fara sa va imbracati adecvat. Mai mult, nu iesiti transpirati afara.
– Evitati contactul direct cu persoanele care au deja viroze.
– Atentie si la spatiile aglomerate! Ar fi bine sa le ocoliti, pentru ca aici riscul de a va imbolnavi este mult mai mare in aceasta perioada.
Primul ajutor in caz de degeraturi si hipotermie
Degeraturi
Degeraturile sunt leziuni ale pielii cauzate de frig. Ele apar de obicei la degete, nas si urechi. Persoana afectata trebuie transportata in casa. I se vor infasura zonele afectate in haine groase si daca e constienta si nu are varsaturi, i se pot oferi lichide calde, dar nu fierbinti. Apoi se va duce la spital. Zonele degerate nu trebuie masate si nici introduse in apa fierbinte. Nu se da alcool victimei.
Hipotermie
Hipotermia este scaderea temperaturii corpului sub 35 de grade Celsius. Persoana afectata trebuie invelita in paturi si apoi transportata intr-o zona calduroasa. Daca victima a fost scoasa din apa rece, i se vor schimba hainele. Atentie! Restabilirea temperaturii corpului trebuie facuta lent, nu brusc. Pana la prezentarea la medic nu se vor da victimei bauturi fierbinti sau alcoolice.