Românii au fost prinși după o anchetă în care a fost implicat și Secret Service, reținuți în România și extrădați în SUA.
12 români făceau parte dintr-o rețea internațională ce înșela clienți din Statele Unite cu anunțuri false postate online iar acum sunt judecați pentru infracțiuni cibernetice și riscă zeci de ani de închisoare. Din rețea făceau parte 20 de persoane, au stabilit anchetatorii.
15 dintre inculpați au pledat deja „vinovat”, doi vor fi judecați la toamnă, iar trei sunt urmăriți internațional.
Modul de acțiune era cumva „clasic”. Infractorii cibernetici furau identitatea unor cetățeni americani, apoi, în numele lor, vindeau bunuri inexistente.
Banii obținuți ilegal erau convertiți în monede virtuale, trimiși în conturi din străinătate și scoși apoi cash de la bancomate.
Unul din inculpați a gestionat, numai el singur, transferuri de 1,8 milioane de dolari, au stabilit procurorii americani, potrivit Digi24.
Sunt judecați cu asumarea vinovăției Bogdan-Ștefan Popescu, Liviu-Sorin Nedelcu, Vlad-Călin Nistor, Beniamin-Filip Ologeanu, și Adrian Mitan, toți cu vârste în jur de 30 de ani.
Aceștia sunt artiști ai escrocheriilor care se ascund în spatele tehnologiei ce le permite să jefuiască victime nevinovate din SUA”.
Oficial din poliția statului Kentucky
Fostul liberal Ologeanu a fost ridicat după o descindere a Poliţiei în decembrie 2018 şi a fost predat autorităţilor americane în ianuarie 2019. Tatăl său este pastor la o biserică adventistă, relata Adevărul.
Procurorii români: Suspecţii operau ”centre de comandă”
Comunicatul DIICOT. „Începând cu anul 2016, mai multe persoane din Bucureşti, Cluj, Craiova şi Alexandria au fost implicate în săvârşirea de fraude informatice care au avut ca ţintă cetăţeni americani, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 34 de milioane de dolari. Activitatea infracţională a suspecţilor a constat într-o schemă de fraudă a licitaţiilor online, concepută pentru a înşela utilizatorii care doreau să achiziţioneze produse de pe internet. Prin intermediul unor site-uri de comerţ electronic, membrii grupului au postat anunţuri cu marfă care nu exista în realitate. Victimele interesate să cumpere bunurile inexistente erau îndrumate să contacteze «vânzătorul» prin telefon sau e-mail. Suspecţii operau «centre de comandă» unde ofereau pe larg explicaţii a motivelor pentru care bunurile din anunţuri erau ofertate la un preţ scăzut şi precizau că acestea trebuie să fie comercializate cât mai rapid“, au stabilit procurorii români, sesizați de omologii lor americani.
Sursa foto: Pexels
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro