Coaliția PSD-PNL-UDMR a convenit sâmbătă, 28 decembrie, forma finală a Ordonanței „trenuleț”, au declarat surse politice pentru Libertatea.
Discuțiile, care au precedat ședința de Guvern de luni, 30 decembrie, au avut în vedere stabilirea a trei piloni esențiali pentru 2025:
- stoparea cheltuielilor nejustificate
- creșterea veniturilor existente
- generarea de venituri noi prin măsuri economice sustenabile.
Concret, ordonanța cu măsurile de austeritate, așa cum a fost convenită în ședința coaliției PSD-PNL-UDMR, conține mai multe puncte importante pentru stoparea cheltuielilor bugetare nejustificate, astfel:
- suspendarea angajărilor la stat
- înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor la valoarea din noiembrie 2024
- eliminarea voucherelor de vacanță și a primelor la bugetari
- nu se vor mai da bani pentru concediul neefectuat de angajații la stat
- orele suplimentare de lucru la stat se vor compensa doar prin zile libere, fără să fie plătite
- alocațiile pentru copii rămân înghețate la valoarea din noiembrie 2024
- indemnizația de hrană pentru bugetari rămâne înghețată la valoarea din noiembrie 2024
- fără prime și bonusuri pentru angajații la stat
- cheltuielile de transport în concediu ale bugetarilor nu vor mai fi decontate
- subvenția pentru partidele politice se diminuează cu 25% față de nivelul din 2024
- studenții vor avea tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun și transportul cu metroul, în localitatea în care își are sediul facultatea
- studenții vor avea tarif redus cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, însă doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află facultatea
Documentul integral poate fi citit mai jos
Bugetul pentru 2025 va fi finalizat și adoptat de guvern în prima săptămână din ianuarie și trimis spre Parlament pentru adoptare într-o ședință extraordinară.
Un alt punct convenit în coaliție a fost reducerea cheltuielilor statului cu 1% din PIB.
Mirciulica • 28.12.2024, 20:54
Statul, guvernul ar trebui in primul rand sa-i calareasca pe cei datori la bugetul de stat, ceea ce înseamnă să pună șaua pe ANAF, principalul responsabil al neincasarilor. Apoi sa dimensioneze corect aparatul bugetar, cu trimitere expresă la administrațiile locale și cea centrala. Înghețarea pensiilor o fi o parte a soluției, dar esențială este creșterea încasărilor, inclusiv de la marile companii care își exportă profitul in tara in care au sediul, cum sunt toate băncile. Numai că gașca lui ciolacu nu are nici ea suficient sânge în instalație și nici ....... instalatie. Ei vor fi mereu cu biciul in mana in fata populației și așa sărăcite ( nu și în fața clasei de speciali mereu favorizate și a afaceriștilor care cotizează ), dar in genunchi in fata UE și SUA.
diss1958 • 28.12.2024, 19:00
Măscăricii ăștia în loc să taie pensiile speciale, să reducă numărul de parlamentari la 300 așa cum au decis romănii la referendum- ul din 2012!, sau să își mai dea afară acoliții, amantele și neamurile vor tăia tot de la cei săraci.Imbeciitatea clasei politice din România se aproprie de cota maximă.
dabaca2020 • 28.12.2024, 16:58
Bine ,bine ,dar de ,,,cele Nesimtite ? De ce Nu ziceti nimic ? Da stim ca si alea nu se vor indexa ,dar NU se poate compara un pensionar politist la 48 ani cu pensie de 10 mii lei si apoi angajat ca politist Local cu inca 7-8 mii lei ??? --Unde esti TU Tepes Doamne ? -- Tradare tradare ,dar sa stim si noi ? Adica , reducere reducere ,dar nu doar la unii ?