MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Guvernul a adoptat împușcarea tuturor mistreților, lupilor, șacalilor, vulpilor și vulturilor în lupta cu pesta porcină africană

Distribuie

Comitetul ministerial pentru situații de urgență a adoptat în data de 1 august un plan suplimentar de măsuri în lupta cu pesta porcină africană, iar acesta implică împușcarea mistreților și a tuturor prădătorilor din mai multe zone afectate, respectiv Delta Dunării, Insula Mare a Brăilei, Balta Ialomiței, Tulcea și Constanța, scrie Economica.net.

Mai precis, proprietarii de fonduri de vânătoare au obligația să împuște câteva exemplare, iar dacă acestea se dovedesc că poartă virusul, atunci toți mistreții și prădătorii vor fi omorâți.

Concomitent, aceștia trebuie îngropați în anumite gropi speciale.

Principalii prădători din zonele respective sunt lupii, șacalii, vulpile, dar și vulturii.

Neutralizare la frontieră

Planul suplimentar spune că porcii mistreţi şi prădătorii specifici din zonele de frontieră cu Ungaria, Ucraina şi Republica Moldova vor fi ucişi de către vânători autorizaţi şi personal silvic cu sprijinul Ministerului de Interne.

Plantele şi culturile afectate de aceste animale vor fi neutralizate la faţa locului.

În plus, timp de 90 de zile de la emiterea ordinului se suplimentează şi cota de vânătoare permisă pentru reducerea efectivului de mistreţi la nivel naţional.

În Tulcea, Constanţa, Insula Mare a Brăilei şi Balta Ialomiţei, ordinul este şi mai drastic: aici toţi porcii mistreţi şi animalelor prădătoare.

Dezvăluirile Libertatea

Libertatea a scris de curând că șeful ANSVSA, Geronimo Brănescu, a decis încetarea inspecțiilor veterinare privind pesta, această măsură ducând la o economie de 6 milioane de euro, dar și la o pagubă estimată la un miliard de euro.

Citește mai multe despre ansvsa, pestă porcină africană și vanatoare pe Libertatea.

Comentarii