Dovezi ale prezenței variantei mutante B.1.617 au fost găsite în mai multe state cu număr mare de cazuri. Un oficial de la Centrul Național pentru Controlul Bolilor a spus, totuși, că încă nu au reușit să stabilească pe deplin o corelație.
India a raportat miercuri 412.000 de cazuri în 24 de ore și 3.980 de decese, iar principalul consilier științific a avertizat că un al treilea val e inevitabil.
„Valul al treilea este inevitabil, având în vedere nivelurile ridicate de circulație a virusului”, a afirmat K. Vijay Raghavan în timpul unui briefing de presă. „Dar nu este clar în ce perioadă se va produce acest val trei… Ar trebui să ne pregătim pentru noi valuri”.
Sistemul de sănătate din India a intrat în colaps în urma creșterii accelerate a cazurilor în luna aprilie. Paturile, oxigenul și cadrele medicale lipsesc. Unii pacienți cu COVID mor în sălile de așteptare sau în fața clinicilor supraaglomerate, înainte de a fi consultați de un medic, iar crematoriile nu au mai făcut față numărului ridicat de decese și au organizat incinerări în parcuri și pe străzi.
Mai multe state se află sub carantine localizate și au impus interdicții de călătorie, dar guvernul este reticent să impună un lockdown național, de teama impactului asupra economiei.
Unde a fost găsită varianta „dublu mutantă”?
Din aproximativ 13.000 de probe secvențiate, peste 3.500 s-au dovedit a avea variante ale coronavirusului care provoacă îngrijorare specialiștilor inclusiv varianta B.1.617. Noua variantă a fost confirmată în opt state.
De mai bine de o lună, New Delhi a insistat că varianta nu are nicio legătură cu creșterea actuală. Însă doctorul virolog Shahid Jameel a declarat pentru BBC că India a început să se uite serios la mutații destul de târziu, eforturile de secvențiere „începând corect” doar la mijlocul lunii februarie 2021.
În prezent, India secvențiază puțin peste 1% din toate eșantioanele. În comparație, Marea Britanie a secvențiat un procent de 5-6% la vârful pandemiei.
Și, deși guvernul central afirmă acum că există o corelație, afirmă și că legătura nu este „pe deplin stabilită”.
„Corelația epidemiologică și clinică nu este pe deplin stabilită… fără corelație, nu putem stabili o legătură directă cu nicio creștere. Cu toate acestea, am sfătuit statele să consolideze răspunsul prin creșterea testelor, izolarea rapidă a celor infectați, prevenirea aglomerațiilor și vaccinare”, a declarat Sujeet Singh de la Centrul Național pentru Controlul Bolilor.
Unde sunt cele mai multe cazuri?
Un număr de state a raportat miercuri recorduri de decese într-o singură zi – Uttar Pradesh, Haryana, Punjab, Tamil Nadu și Karnataka.
Statul vestic Maharashtra, care a înregistrat cel mai mare număr de cazuri pe tot parcursul pandemiei, a raportat 920 de decese.
Cu toate acestea, experții spun că numărul poate fi mult mai mare din cauza numărului redus de teste și a raportării insuficiente a deceselor.
În raportul săptămânal, Organizația Mondială a Sănătății a arătat că India reprezintă aproape jumătate din cazurile de coronavirus raportate săptămâna trecută la nivel mondial și un sfert din decese.
Delegația Indiei care s-a deplasat săptămâna aceasta la reuniunea miniștrilor de externe G7 de la Londra a trebuit să se autoizoleze după ce doi dintre membrii săi au avut rezultate pozitive pentru Covid-19.
Stadiul vaccinării
India nu a reușit să îndeplinească un program ambițios de vaccinare. Inițial a vrut să vaccineze 300 de milioane de oameni până în iulie, dar a înregistrat o scădere puternică a vaccinărilor zilnice din cauza lipsei de doze.
Doar 269 de milioane de persoane dintr-o populație de 1,4 miliarde au primit ambele doze și aproximativ 128 de milioane au primit doar o singură doză.
Stocurile de vaccinuri din țară s-au cam epuizat, ultima categorie de vârstă care a devenit eligibilă, adulți sub 45 de ani, are probleme în a se înregistra pentru a primi vaccinul.
Experții spun că măsurile de carantină și vaccinările sunt singura cale de ieșire din actuala criză de sănătate publică, dar că guvernul ar trebui să acționeze rapid pentru a inversa actualul trend.