MENIU CAUTĂ
06 Dec. 2017 17:30 , de Daniel Ionașcu

Guvernul modifică legea salarizării prin ordonanță. Sunt vizate sporurile din Sănătate, Educație, Poliție și Fonduri Europene. Apar și măsuri de economisire

Distribuie

Guvernul a modificat legea salarizării bugetarilor prin Ordonanță de Urgență, modificările vizând sporurile din Sănătate și Educație, dar și personalul care operează cu fonduri europene. Concomitent, au fost luate și măsuri de economisire.

Apare indemnizația de hrană ce poate fi de peste 30% din salariu

Astfel, personalul sanitar care a beneficiat în 2017 de tichete de masă va beneficia în anul 2018 de acordarea 'indemnizației de hrană' pe tot parcursul anului viitor. Această indemnizație va putea depăși limita de 30% pentru sporuri, stabilită prin lege.

În ceea ce privește sporurile, în domeniul sanitar, acestea vor putea depăși 30% din salariu până la 1 martie 2018.

Cum rămâne cu gărzile

'Începând cu data de 1 martie 2018, pentru personalul din sistemul sanitar și de asistență socială, cuantumul sporurilor pentru condiții de muncă se va determina conform Regulamentului-cadru de acordare a sporurilor, elaborat de Ministerul Sănătății până la data de 1 martie 2018, fără a depăşi limita de 30%.

Tot din luna martie 2018, pentru personalul din sistemul sanitar, determinarea drepturilor salariale aferente activității prestate în linia de gardă, a sporului pentru activitatea prestată în ture, a sporului acordat pentru munca prestată în zilele de sâmbătă și duminică și de sărbătorile legale și a sporului pentru munca prestată în timpul nopții se va face conform prevederilor legale aplicabile pentru luna ianuarie 2018.

Ordonanța de urgență adoptată de Guvern vizează și clarificarea salarizării gărzilor obligatorii efectuate de medici în afara programului normal de lucru de la funcţia de bază până la limita a 48 de ore pe săptămână', arată Executivul, într-un comunicat.

Cumul de funcții în Educație

În domeniul educației, noul act normativ reglementează modalitatea de aplicare a sistemului de plată cu ora sau prin cumul pentru personalul didactic de predare, de conducere, îndrumare și control, prin ordin al ministrului Educației Naționale.

Majorare diferită pentru unii

'De asemenea, pentru a evita diminuarea drepturilor salariale ca urmare a noilor măsuri de transfer a contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, Guvernul a aprobat acordarea, începând cu 1 ianuarie 2018, a unei majorări salariale de 28,5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de scutire de impozit pe venit la 31 decembrie 2017, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Celelalte categorii de personal vor beneficia de o majorare salarială de 25% începând cu 1 ianuarie 2018 față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017', mai arată Guvernul.

Personalul scutit de impozitul pe venit îl reprezintă programatorii, cercetătorii și cei cu dizabilități.

Aceștia s-ar fi putut trezi cu salariile diminuate, odată cu trecerea contribuțiilor în sarcina angajaților, care va avea loc de la 1 ianuarie 2018.

Modificări pentru cei plătiți din fonduri UE

În domeniul fondurilor europene, personalul care implmentează astfel de proiecte va beneficia de o majorare de 35%, față de 25%, cât prevede legea acum. Reamintim, personalul APIA a protestat în mai multe orașe.

De asemenea, a fost eliminată condiția de eligibilitate a cheltuielilor de personal de a fi rambursate din fonduri europene, astfel încât vor primi majorarea toate persoanele din echipele cu proiecte pe fonduri UE.

Concomitent, personalul angajat în afara organigramei, va fi plătit conform ghidului solicitantului.

Vor mai primi majorări de 25% pentru președinții și vicepreședinții consiliilor județene, dar și primarii și viceprimarii localităților care implementează proiectele din fonduri nerambursabile.

Instituțiile trebuie să facă economii

Concomitent, pentru a garanta că România nu depășește deficitul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), instituțiile publice trebuie să facă economii de câte 10% la cheltuielile cu bunurile și serviciile necesare funcționării.

Orele suplimentare nu se plătesc

Vor exista și restricții la achiziția de autoturisme, mobilier și aparatură de birotică, în vreme ce orele suplimentare nu se vor plăti, ci se vor compensa cu timp liber.

Excepțiile sunt polițiștii, militarii, cei care lucrează în Administrația Penitenciarelor și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională. Aceștia vor fi remunerați cu drepturile aferente lunii iunie 2017.

Economie de la văduve și veterani de război

Vor mai fi plafonate și indemnizațiile veteranilor și văduvelor de război, instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională. Aceștia vor primi sumele acordate lunii decembrie 2017.

Pentru instituțiile cu necesar de personal, va fi implementată regula ocupării unui singur post din două disponibile.

Plată eșalonată pe cinci ani a drepturilor câștigate în instanță

'Se menține procedura de plată eșalonată, pe cinci ani, a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale obţinute de personalul din sectorul bugetar, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018', mai arată comunicatul.

Amânări pentru o serie de prevederi legale

În fine, se amâmă până la finele anului 2018 o serie de prevederi legale. Una dintre acestea o reprezintă alocarea de 6% din PIB pentru Învățămând și 1% din PIB pentru Cercetare.

De asemenea, se vor aplica și în 2018 impozitele pe monopol, taxa de 1,25% pe resurse naturale și taxa de 60% pe veniturile din liberalizarea gazelor. Acestea au fost implementate din 2013 și aveau inițial un caracter temporar. În lipsa unei legislații noi privind taxarea resurselor naturale, în special la petrol și gaze, fiecare Guvern a prelungit aceste taxe pe resursele naturale.

Loading...
Comentarii