- Tot APM Tulcea recunoaște însă că, din 2000 încoace, doar firma Romgranit Exploatare SRL, rămasă fără autorizație de mediu între timp, a scos granit în perioada 2010-2014 din Dealu Cavalu.
- Cele două instituții spun că decizia Curții de Apel din 2019, care a oprit exploatarea condusă de Romgranit, se aplică doar acestei firme, nu și celei care a cumpărat activele – Mavgo Holding.
- Totuși, APM Tulcea susține că „nu a exclus posibilitatea efectuării unui studiu care să evidențieze impactul acestei activități asupra speciilor și habitatelor de interes comunitar”.
La doar câteva ore după ce Libertatea a publicat cazul exploatării de granit de la Greci, Tulcea, atât Agenția pentru Protecția Mediului Tulcea, cât și Ministerul Mediului au răspuns întrebărilor puse de ziar acum o săptămână.
Libertatea prezintă câteva idei enunțate de cele două instituții. Răspunsurile complete ale celor două instituții sunt afișate la finalul articolului.
Spun că nu e mină. Ce zice Legea minelor?
„Activitatea pentru care s-a solicitat autorizație de mediu se referă la exploatare de piatră (granit) și nu la o activitate de minerit”, spune Ministerul Mediului în răspunsul către Libertatea.
Ce spune Legea minelor, nr. 85 din 18 martie 2013?
„Articolul 2.
(1) Resursele minerale care fac obiectul prezentei legi sunt: cărbunii, minereurile feroase, (…) rocile utile, pietrele prețioase și semiprețioase (…) precum și produsul rezidual minier din haldele și iazurile de decantare”.
Conform experților de mediu consultați de Libertatea, granitul este o rocă utilă.
Susțin că acordul de mediu a fost „transferat” de la fosta exploatare
În răspunsul APM Tulcea, aceștia punctează că acordul de mediu a fost deja obținut de firma Emvetrans SRL în 2010, cea care a transferat prima activele către Romgranit Exploatare. Aceasta din urmă este firma rămasă fără autorizație de mediu în 2014, apoi definitiv în instanță în 2019.
APM Tulcea spune că înainte de 2009 n-a fost mină. Ministerul susține că a fost „activitate tradițională”
Instituțiile susțin că exploatările sunt o „activitate tradițională” în zonă. Doar că se referă la cele de piatră. Fiindcă APM Tulcea recunoaște că, înainte de 2009, la Greci n-a fost mină de granit!
„În perioada anilor 2000 nu se desfășurau activități de exploatare în cariera Dealu Cavalu”, confirmă APM Tulcea, după ce ziarul a cerut numele firmelor care au exploatat granit înainte de cariera închisă în 2014 prin ridicarea autorizației de mediu.
Afirmă că instanța s-a pronunțat doar la cealaltă firmă și nu a interzis definitiv exploatările
Curtea de Apel București a hotărât ca Romgranit Exploatare să nu-și primească înapoi autorizația de mediu în 2019. Guvernul și APM susțin că decizia se referă strict la Romgranit, iar alte firme pot exploata granitul acolo.
Agenția pentru Protecția Mediului adaugă, la fel ca-n răspunsul către localnicii din Greci, că cei de la Romgranit nu au respectat condițiile menționate în autorizația de mediu, motiv pentru care aceasta a fost ridicată. Totuși, în răspunsul către localnici se puncta că firma depășise cele 5 hectare pe care le primiseră după mai multe studii de impact asupra mediului.
Acum, solicitarea celor de la Mavgo nu se referă la 5 hectare, ci la 15!
De ce nu s-a făcut ecologizarea: solicitarea lichidatorului pentru fosta firmă a fost făcută după ce a cedat activitatea
Cât despre obligația ca zona să fie ecologizată după retragerea autorizației de mediu și decizia definitivă a Curții de Apel referitoare la fosta firmă, APM Tulcea spune că a notificat lichidatorul judiciar al Romgranit Exploatare, deoarece firma era în faliment.
Însă susține că solicitarea lichidatorului pentru Romgranit a venit abia după vânzarea activelor către Mavgo Holding.
APM susține că a notificat Garda de Mediu Tulcea și Judecătorul sindic pentru că lichidatorul nu și-a îndeplinit „obligația de a solicita obligații de mediu”, dar nu dă și alte detalii.
„Nu a exclus posibilitatea unui studiu”
APM Tulcea informează că Mavgo nu are încă autorizație de mediu. Și spune că se gândește să facă un studiu de impact asupra mediului.
„Pentru a asigura respectarea prevederilor, APM Tulcea nu a exclus posibilitatea efectuării unui studiu care să evidențieze impactul acestei activități asupra speciilor și habitatelor de interes comunitar”, se arată în răspunsul semnat de șefa instituției, Mirela-Aurelia Raicu.
Mavgo: „Utilajele au fost preluate de la Romgranit”
Într-un răspuns trimis tot joi, firma Mavgo Holding recunoaște că vrea să exploateze granit la Greci, spune că a preluat utilajele în noiembrie 2019 de la Romgranit Exploatare și nu a montat nimic.
Cât despre dosarul de la Curtea de Apel, afirmă că produce efecte doar pentru compania falimentară, nu și pentru ea, nefiind parte în dosar.
Iată, în continuare, răspunsurile celor două instituții și răspunsul firmei Mavgo.
Răspunsul Ministerului Mediului:
Răspunsul Agenției pentru Protecția Mediului Tulcea:
Răspunsul Mavgo Holding SRL
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro