Astfel, cei trei ministri de stat vor fi Dan Ioan Popescu (foto 2), Ioan Rus (foto 3) si Ioan Talpes (foto 4). Potrivit sefului Executivului, Dan Ioan Popescu va raspunde de domeniul economic, Ioan Rus – de cel social, iar Taples va fi ministru de stat fara portofoliu, pentru probleme de integrare europeana, justitie si aparare.
Cat priveste cooptarea lui Talpes in cabinet, premierul spune ca „acest lucru va fi bine primit atat in plan intern cat si extern, si nu am nici un fel de rezerva din acest punct de vedere”. Potrivit premierului s-ar putea lua si decizia de unificare a APAPS cu AVAB, precum si infiintarea Ministerului Mediului. Astfel, ministrului Musetescu i se va multumi pentru activitatea depusa si va fi „salvat”, probabil, pe un post de consilier.
„Reorganizarea Executivului va conduce, probabil, si la unificarea Autoritatii pentru Privatizare cu AVAB, astfel incat problemele legate de privatizare sa se desfasoare exclusiv sub aspectul dimensiunii juridice, al aplicarii legii si al urmaririi procesului de postprivatizare. Sunt convins ca prin unificarea celor doua institutii se va asigura un control mai strict al procesului de privatizare”, spune Nastase. Acesta le-a cerut membrilor cabinetului sa analizeze care dintre actualele agentii guvernamentale nu mai sunt necesare si pot fi desfiintate, in vederea reducerii birocratiei. „Doresc ca aceasta sa fie una din teme pentru noi toti, pentru ca am impresia ca in ultima vreme noi am umflat si mai tare sistemul administratiei publice datorita acestor agentii”. Nastase nu a vrut insa sa spuna, la intalnirea de la Snagov, daca are in vedere si alte modificari in structura cabinetului.
Un vicepremier cu multe bube in cap
Consilier prezidential Ioan Talpes a fost protagonistul mai multor scandaluri de presa. El a fost acuzat in mass-media ca i-a protejat pe sirianul Zaher Iskandarani si pe pedofilul Kurt William Treptow. in 2001 Taples a sarit in ajutorul pedofilului american, intervenind nuantat in ancheta declansata de procurori, spunand ca nu exista dovezi suficiente. Un fost consilier al secretarului general al NATO, Willem Matser, devine om de casa la Bucuresti sub obladuirea lui Talpes. E atras intr-o combinatie comerciala cu un controversat om de afaceri roman. Serviciile secrete straine descopera implicarea lui Matser intr-o filiera de spalare de bani din Columbia spre Romania si acesta este condamnat la un an inchisoare.