Viitoarele mame vor trebui sa se multumeasca cu o indemnizatie lunara pentru cresterea copilului de maximum 4,2 milioane lei net. Cele mai afectate sunt angajatele care au un salariu mai mare de 5 milioane lei. Organizatiile de femei au incercat sa preintampine aparitia acestui text de lege, trimitand in urma cu o luna un protest pe adresa primului ministru si a ministrului muncii. Fara efect insa. Legea pensiilor a fost modificata, prin Ordonanta de Urgenta nr. 9, publicata in Monitorul Oficial din 17 martie, limitandu-se cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului. Articolul 125 din legea pensiilor spune acum ca „suma neta reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului nu poate fi mai mare decat 85% din salariul mediu net prognozat anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat” (n.r. acum de 4.956.000 lei). In plus, baza de calcul a indemnizatiei se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele zece luni anterioare nasterii copilului.
Liliana Pagu, presedinta Asociatiei Femeilor din Romania, ne-a spus: „Ordonanta este complet discriminatorie. Cu cateva saptamani in urma am pornit o campanie de stopare a acestei prevederi, dar nu am reusit impiedicarea aparitiei acesteia. Am trimis sesizari la Ministerul Muncii, la Guvern, insa degeaba. Dar asta nu inseamna ca vom sta cu mainile in san, pentru ca este o prevedere absurda, care dezavantajeaza viitoarele mame”.
Florentina Bocioc, director de programe la Centrul Parteneriat pentru Egalitate, ne-a spus ca prevederile Ordonantei vor avea consecinte dramatice asupra familiilor care doresc sa aiba copii. „Preconizam o crestere a abandonului copiilor la categoriile sociale care nu au venituri sau care lucreaza in agricultura. In acelasi timp, Ordonanta 9/2003 este in contradictie cu principiile enuntate in legea pensiilor, pe care o modifica, respectiv cu principiul contributivitatii, limitand indemnizatia, in ciuda faptului ca se contribuie cu mai mult”.
In Legea pensiilor din 2000, gravidele beneficiau de o indemnizatie de 85% din salariu, daca aveau o vechime de cel putin sase luni. Femeile ale caror drepturi au fost deja stabilite nu sunt afectate de aceasta ordonanta. Ele vor primi sumele stabilite pana la sfarsitul perioadei de acordare prevazute de lege.