Hematuria (prezenta sangelui in urina) apare in afectiuni ale tractului urogenital. Semnele decelate sunt colorarea in rosu a urinei, insotita sau nu de urinari frecvente. Cauzele hematuriei pot fi sistemice, ale tractului urinar superior sau inferior. Cele sistemice se refera la probleme de coagulare, trombocitopenii sau vasculopatii.
In cazul tractului urinar superior sunt implicati rinichii, prin prezenta formatiunilor chistice, tumorale sau neoplazice, interventia a-gentilor infectiosi (leptospiroza etc), inflamatori sau traumatici.
In cazul tractului urinar inferior vorbim practic de aceiasi agenti (inflamatori, infectiosi, traumatici), doar ca sunt implicate vezica urinara si uretra. Zonei genitale ii sunt specifice urmatoarele cauze: metabolice (estrul – componenta a ciclului de calduri), neoplazice (boli venerice, formatiuni tumorale la nivelul prostatei), infectioase, traumatice sau inflamatorii.
Cea mai frecventa cauza a hematuriei este prezenta urolitiazei (nisip sau pietre la nivelul rinichiului, ureterelor si vezicii urinare). In cazul urolitiazei intervin factorii genetici, ereditari, cu predispozitie de rasa si specie.
Hematuria poate aparea si in cazul intoxicatiilor sau drept consecinta a administrarii unor medicamente.
Odata confirmata hematuria, se impune un protocol de diagnostic foarte complex pentru stabilirea cauzei si nivelului la care apar modificarile patologice. Investigatiile includ obligatoriu examene de laborator ale urinei si sangelui, radiografii, ecografii etc., intr-o succesiune stabilita numai de catre medicul veterinar.
Liviu Harbuz,
DVM Ph. D