Pentru că la categoria dulciuri România e cel mai bine reprezentată de Eugenia, reporterul nostru s-a decis să-şi facă provizii cu vestiţii biscuiţi cu cremă / Fotografii: Gabriel Miron |
Deşi supermaketurile nu sunt nr. 1 în promovarea produselor autohtone, mă încăpăţânez să le caut acolo. Încep cu raionul de cosmetice de unde trebuie să mă aprovizionez cu obiecte de igienă personală: săpun, şampon, pastă de dinţi şi deodorant. Lista de acasă nu se pupă cu ceea ce găsesc la raft. Prima înfrângere – pasta de dinţi. Printre atâtea nume celebre, văd într-un colţ vestita marcă din era comunistă SuperCristal. Răsuflu uşurată. Următoarea încercare… fără rezultate: săpunul. Oricât de mult am căutat, nu am putut găsi nici o marcă autohtonă. De gel de duş nici nu se pune problema. Etichete cât mai colorate, atrăgătoare, toate străine, nici o şansă să găsesc ceva românesc.
La raionul de cosmetice din supermarket, Alexandra nu a găsit nici un antipespirant românesc | Ciocolata Rom (medalion) se găseşte pe cel mai de jos raft de la sectorul de dulciuri |
Înregistrez a doua înfrângere – deodorantul antiperspirant. Prezenţă românească nulă! (Noroc cu buticul din colţ, care m-a salvat cu deodorantul, şi cu farmacia, unde am găsit săpun românesc.) “Dacă o să păţesc la fel şi la mâncare, o să cam fac foamea pe timpul experimentului meu. Mai bine îmi fac provizii de Eugenia”, mă gândesc. Aşa ajung să tai de pe listă treptat produse pe care nu le voi mai folosi în această lună.
Sunt obligată să renunţ la cafea
Cafeaua şi o parte din legume şi fructe. Nici urmă de România aici. Stăm bine însă la lactate, unde rafturile nu duc lipsă de produse autohtone. Îmi fac provizii de pate, salam de Sibiu şi carne de pui. Şi la dulciuri variantele sunt puţine – Eugenia, cereale şi ciocolata Rom. Raionul de legume şi fructe. Doar morcovii şi ceapa sunt scoase din pământ românesc.
La fructe – altă înfrângere. Găsesc doar mere şi pere! Bune şi alea! După o oră şi jumătate de scotocit prin rafturi, mă aleg cu mai puţin de 20 de produse cumpărate, jumătate de listă eliminată şi cu un bon de casă mai mic de 70 de lei. Sărăcia din magazin se vede şi pe bon.
Salamul de Sibiu nu se mai face după reţeta originală
“Sănătatea reporterului care face acest experiment poate fi pusă în pericol dacă alimentaţia sa se limitează la câteva produse de renume româneşti. Nu pentru că ele nu sunt bune, ci pentru că, dincolo de nume cunoscute, se ascund firme mici care folosesc substanţe nocive. Nici salamul de Sibiu nu se mai face după reţeta originală”, ne-a spus prof. dr. Gh. Mencinicopschi (foto), directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Spune-ţi părerea despre experimentul nostru
Dacă vrei să ne spui ce crezi despre experimentul Libertăţii sau pur şi simplu vrei să faci sugestii despre produsele autohtone care se găsesc pe piaţă, contactează- ne la adresa de e-mail produsinromania@libertatea.ro. Aşteptăm la aceeaşi adresă de mail şi sfaturi utile despre unde putem găsi astfel de produse.
Alexandra a răcit. Află mâine cum se tratează româneşte de această boală