Principalele declarații făcute de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, și Andrei Baciu, vicepreședintele Comisiei de Vaccinare:

 • Sunt în total 595.979 de doze, recalculate după ce a fost crescut numărul de doze per flacon la compania Pfizer de la 5 la 6 doze. Au fost distribuite până la acest moment circa 331.097 de doze.
 • În stoc se regăsesc 268.882 de doze la care se adaugă 14.000 de doze de la compania Moderna.

La acest moment, pe data de 19 ianuarie 2021 sunt vaccinate 196.734 de persoane din etapa întâi, ceea ce reprezintă 75% din numărul persoanelor eligibile din prima etapă, la care mai sunt programate deja 27.577 de persoane până la data de 31 ianuarie, ceea ce înseamnă un procent de 89% dintre persoanele eligibile din etapa întâi care ar putea fi vaccinate.

Valeriu Gheorghiță:
 • În ceea ce privește a doua etapă de vaccinare, după cum știm a început pe 15 ianuarie cu vaccinarea personalului și a beneficiarilor  din centrele medico-sociale și centrele rezidențiale. În data de 18 ianuarie la ora 17:00 erau vaccinate 7.694 de persoane din centrele medico-sociale din 34 de județe.
 • La acest moment avem active 659 de centre de vaccinare, totalizând 933 de puncte de vaccinare. Pentru etapa a doua avem 299 de centre, totalizând 487 de fluxuri de vaccinare sau puncte de vaccinare, restul centrelor continuă activitatea pentru finalizarea etapei unu de vaccinare.
 • Avem persoanele vulnerabile, persoanele cu vârstă peste 65 de ani, iar pentru această categorie există cinci modalități diferite de programare, fie individual pe platformă, prin intermediul aparținătorilor care pot să adauge până la 9 persoane ca beneficiari ai vaccinării.
 • De asemenea, prin intermediul Direcției de Asistență Socială din primărie, prin intermediul medicului de familie sau prin serviciul de Call Center.

Modalitățile prin care se pot face programări

 • Persoanele care au sub 65 de ani și se cunosc în evidență cu boli cronice, care au fost incluse în categoria persoanelor și a bolilor cronice, respectiv eligibile pentru etapa a doua se pot programa de asemenea prin mai multe modalități: fie individual prin aparținători sau prin intermediul Direcțiilor de Asistență Socială din primărie.
 • În aceste trei situații este nevoie de interogarea bazei de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru a se valida că într-adevăr respectiva persoană este în evidență cu o boală cronică.

Au fost situații în care persoanele nu se regăseau în baza de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și din acest punct de vedere există două alternative: programarea se poate face prin medicul de familie sau medicul curant care validează direct persoana respectivă ca fiind în evidență cu o boală cronică, fără să mai fie nevoie de interogarea bazei de date sau prin serviciul de Call Center

Valeriu Gheorghiță:
 • În ceea ce privește personalul care deservește activitățile esențiale din structura critică a statului modalitatea de programare se face prin intermediul angajatorului. Angajatorul își stabilește și se înregistrează pe pagina web a platformei de programare , ulterior încarcă lista cu personalul și se poate face încărcarea. Angajatorul poate finaliza programarea individuală a persoanei sau fiecare persoană individual se poate regăsi prin căutarea CNP-ului, își introduce numărul de telefon și ulterior finalizează programarea în centrul de vaccinare și ziua în care dorește să meargă la vaccin.
 • La acest moment din data de 15 ianuarie sunt programate 340.573 de persoane până azi la ora 10:00. Prin intermediul serviciului de Call Center au fost programate circa 16% dintre aceste persoane, reprezentând 52.938.
 • Prin intermediul medicului de familie sau medicului curant s-au înscris 12% dintre aceste persoane, reprezentând 41.463 de persoane. Individual sau prin aparținători s-au înscris 44% dintre persoane.
 • În ceea ce privește categoriile persoanelor programate 23% sunt persoane în evidență cu boli cronice cu vârstă sub 65 de ani. Persoane cu vârstă peste 65 de ani reprezintă aproximativ  51% dintre numărul total al persoanelor programate. Ceea ce înseamnă în valoarea absoultă 172.997 de persoane, iar în ceea ce privește personalul care deservește activități esențiale, vorbim de aproximativ 26%.

Câte persoane s-au vaccinat până în acest moment

 • În ceea ce privește bilanțul persoanelor vaccinate până la acest moment, în cursul zilei de ieri au fost vaccinate 30.237 de persoane dintre care 29.162 de persoane erau vaccinate cu prima. Numărul total de doze administrate de la data din 27 decembrie este de 235.239 dintre care sunt 233.288 de persoane vaccinate cu prima doză, respectiv 1.951 persoane vaccinate cu doza 1 și doza de rapel.
 • Pentru situația de azi la ora 13:30 erau deja vaccinate 20.303 persoane cu prima doză și circa 548 de persoane care își efectuau doza de rapel.
 • Numărul total de reacții adverse înregistrat la nivelul centrelor de vaccinare și ulterior reacții adverse în platforma Agenției Naționale a Medicamentului au fost de 809 reacții comune și minore și nu s-au înregistrat reacții adverse severe la numărul de persoane pe care noi l-am vaccinat până la acest moment.
 • Nu suntem cu siguranță nici primii din Europa, dar nici ultimii și ceea ce pe noi ne interesează în continuare este să creștem accesul persoanelor la vaccinare. Intenționăm să deschidem mai multe centre de vaccinare progresiv și în concordanță cu numărul de doze care vor fi livrate în România, așa încât să asigurăm oricărei persoane care se vaccinează atât prima doză cât și rapelul.

În cazul familiilor cu copii, știind că nu se vaccinează copiii, cum se va aplica scutirea de carantină pentru cei vaccinați dacă pleacă în concediu în primăvară sau la vară, ce fac la întoarcere?

Florentina Furtunescu, reprezentant INSP :„ Situația variază în funcție da țara unde călătoresc. În orice caz dacă merg într-o țară cu incidență ridicată, la întoarcerea în România copilul reprezintă un risc, e un vector, de aceea el trebuie să stea în izolare 10 zile și unul dintre părinți trebuie să stea acasă cu copilul”.

La nivel european se discută o decizie comună în acest fel, astfel încât regula pe care a stabilit-o aseară România să fie general valabilă pentru toate țările UE în cazul celor care au două doze de vaccin să nu mai stea în izolare sau carantină în momentul în care merg dintr-o țară UE în altă țară UE și se întorc?

Andrei Baciu: Au fost și poziții publice ale principalilor lideri europeni cu privire la acest aspect, încă nu s-a luat o decizie. Așteptăm să vedem cum funcționează aceste analize la nivel european.

Despre problemele întâmpinate la platforma de înscriere:

Valeriu Gheorghiță: Încercăm să faceam această platformă să fie ușor de folosit de fiecare persoană în parte, indiferent de nivelul de expertiză pe care îl avem din punct de vedere al abilităților informatice, însă pot să vă spun că numărul persoanelor care sunt deja programate la acest moment, practic în 72 de ore confirmă că nu este neapărat complicat să efectuăm această programare. Existe multiple variante prin care persoana respectivă se poate programa. Este foarte dificil în momentul în care platforma este în producție să intrevii cu multe modificări și vom anunța din timp această perioadă de mentenanță. Disfuncționalități ale platformelor există în mai multe țări. Obiectivul nostru este să rezolvăm toate disfuncționalități.

Despre obiectivul României să vaccineze 10,7 milioane de oameni:

Valeriu Gheorghiță: Până la finalul lunii septembrie vom reuși să acoperim acest număr de persoane vaccinate, în măsura în care persoanele  respective doresc să fie vaccinate. România are contractate suficiente doze și de asemenea începând cu al doilea trimestru al acestui an numărul dozelor livrate către România va fi semnificativ mai crescut, ceea ce ne va permite o accelerare a ritmului de vaccinare, astfel încât să putem asigura în timp util accesul  fieccărei persoane la vaccinare.

Dacă se ia în considerare mutarea dozelor din zonele în care cererea este mică în zonele cu cerere mare:

Valeriu Gheorghiță: Distribuția centrelor de vaccinare în fiecare județ s-a făcut în raport cu densitatea populației și numărul persoanelor de peste 65 de ani. La acest moment, locurile sunt ocupate în grad maximal. Dacă un centru nu are activitate putem lua în calcul mutarea într-o altă localitate din aceeași arie geografică.

Despre situația  persoanelor care nu se pot deplasa la un centru de vaccinare

Valeriu Gheorghiță: Echipele mobile în momentul de față sunt folosite și arondate centrelor rezidențiale și medico-sociale există o activitate amplă de vaccinare în aceste centre sociale. Pentru vaccinarea persoanelor aflate la domiciliu, în imposibilitatea de a se deplasa la un centru de vaccinare am avut în decursul acestor două zile mai multe discuții și în cursul acestei săptămâni vom lua cea mai bună decizie pentru a asigura vaccinarea acestor persoane. Pot să vă spun că se va efectua la domiciliul persoanei respective, însă exact modalitatea nu a fost decisă. Persoana care se află la domiciliu, în incapacitate de a se deplasa la un centru de vaccinare nu trebuie să se programeze în platforma informatică. În momentul în care se realizează acest lanț din punct de vedere al gestionării administrative a vaccinurilor, ele vor fi puse în funcțiune și se va face catagrafia tuturor persoanelor aflate în această situație și se stabilesc zilele în care acele persoane vor putea fi vaccinate.

Când vor veni următoarele doze de vaccin:

Valeriu Gheorghiță: Tranșele vin săptămânal, după cum știm există un calendar de livrare care se repesctă. În fiecare luni a săptămânii ajung dozele de vaccin de la Pfizer. De asemenea compania Moderna ne livrează simultan la un interval de două săptămâni.

Care ar putea fi primele restricții eliminate dacă se vaccinează peste 60% din populație

Florentina Furtunescu, reprezentant INSP : Cred că această analiză este una intersectorială, în orice caz de la o săptămână la alta sunt măsuri care ne apropie de normalitate. Ținta noastră este să ajungem la o proporție cât mai mare a populației vaccinate, iar restricțiile se vor considera atât în funcție de procentul persoanelor vaccinate, cât și în funcție de evoluția epidemiologică.

Valeriu Gheorghiță: Este important atât numărul de persoane vaccinate și procentul de imunizare colectivă, dar și numărul de cazuri de infecție care vor fi raportate la momentul respectiv.


„Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV Andrei Baciu, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, și doctorul Călin Alexandru, de la Departamentul pentru Situații de Urgență, vor susține pe , 19 ianuarie 2021, la ora 15.30, o conferință de presă la Palatul Victoria”, se arată în comunicatul transmis de autorități.

Citeşte şi:

Un pădurar din Sălaj, atacat de un hoț de lemne. Agresorul, în arest preventiv

Șapte interlopi din clanul Pascu, cercetați pentru spargerea unui depozit din Corbeanca. Hoții au furat produse în valoare de aproape 900.000 de euro

Angajat la Rahova, prins când primea 12.000 € ca să ducă în penitenciar trei telefoane mobile și o substanță albă

VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Playtech.ro
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star: "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Observatornews.ro
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star: "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Știrileprotv.ro
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor