ÎCCJ a mai decis azi, 26 septembrie, să respingă cererile de suspendare a executării pedepsei pentru Radu Mazăre şi Gabriel Strutinsky.
„Cu majoritate, admite în principiu contestaţiile în anulare formulate de către contestatorii condamnaţi Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Gabriel-Sorin împotriva deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători Penal 2-2020, în dosarul nr. 1643/1/2020. Respinge, ca nefondate, cererile de suspendare a executării deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători Penal 2-2020, în dosarul nr. 1643/1/2020”, a anunţat Înalta Curte.
De asemenea, ÎCCJ a mai decis ca soluţionarea contestaţiilor să aibă loc în data de 10 octombrie, iar decizia este definitivă. A existat şi o opinie separată în completul de judecată în sensul respingerii, ca inadmisibile, a contestaţiilor în anulare formulate de Radu Mazăre şi Gabriel Strutinsky.
Fostul primar al municipiului Constanţa încearcă să obţină anularea unei condamnări definitive de 5 ani de închisoare primite în luna februarie în dosarul Polaris.
Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, a fost condamnat pe 3 februarie de Înalta Curte de Casație și Justiție la cinci ani de închisoare, pentru luare de mită şi conflict de interese, în dosarul Polaris.
Radu Mazăre a fost condamnat la un an de închisoare pentru conflict de interese în formă continuată, iar pentru luare de mită, fostul primar al Constanţei a fost condamnat la cinci ani de închisoare.
Potrivit minutei Curţii Supreme, pedepsele au fost contopite şi „aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 5 ani de închisoare”.
Pedeapsa a fost înjumătăţită faţă de decizia din mai 2019, când Radu Mazăre era condamnat la aproape 10 ani de închisoare în dosarul „Polaris”.
Înalta Curte l-a condamnat la 5 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită şi pe omul de afaceri Sorin Strutinsky. Instanța a mai dispus și confiscarea de la Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky a câte 3,4 milioane de lei.
Dosarul datează din 2015
În acest dosar, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, ajutat de Sorin Strutinsky, a solicitat peste două milioane de euro, din care a primit aproximativ un million de euro şi aproape 2,5 milioane de lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, pentru a le facilita emiterea documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.
Radu Mazăre a mai fost acuzat că, în perioada 2008-2014, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding, al cărei asociat şi administrator era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului pentru o perioadă de 25 de ani, ulterior fiind încheiat şi un act adiţional prin care valoarea contractului a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ivryernest • 27.09.2022, 05:18
S-ar putea crede că asemenea fapte se întâmplă numai în România. Ei bine, nu !