1.581 de pacienți cu COVID au fost transferați, internați și tratați la secția externă Monza Metropolitan Chitila în perioada 9 septembrie-25 octombrie, conform unui răspuns al Ministerului Sănătății către Libertatea.

Construit de stat cu ajutorul unor firme, Auchan și Leroy Merlin, și a voluntarilor, pavilionul din Bucureștii Noi a fost inaugurat de președintele Iohannis, în prezența lui Raed Arafat. 

Apoi, fără vreo informare publică, construcția a fost dată spre operare clinicii private Monza, căpătând și numele privat Monza, mai exact “secția externă Monza Metropolitan Chitila de suport COVID”.

Aici se asigură un triaj al pacienților, cărora li se fac analize, inclusiv tomografie pulmonară, conform unor oficiali Monza, care au acceptat să explice situația, fără a fi citați cu nume. După o zi, două de spitalizare, în funcție de gravitatea bolii și de locurile disponibile, sunt trimiși acasă sau în spitalele unde sunt tratați.

Practic, fără a mai sta la coada camerelor de gardă de la spitalele publice, cei care ajung la Monza din Bucureștii Noi sunt evaluați sub aspectul bolii COVID și apoi transferați. 

Dar cine decide cine ajunge aici?

Răspunsul ministerului

Potrivit ministerului, pacienții sunt direcționați către Monza Metropolitan Chitila de suport COVID, operat de privați prin decizia:

  • DSP București și Ilfov;
  • CNCCI – Centrul Național de Coordonare și Control al Intervenției (subordonat lui Arafat);
  • Spitalul Matei Balș – condus de managerul Streinu-Cercel.

De altfel, Cercel și Arafat sunt și cei care au participat la parafarea înțelegerilor și actelor adiționale cu Monza. Întâi Cercel, iar apoi s-a adăugat și Arafat.

MS: “Un exemplu de colaborare public-privat”

Instituția condusă de Nelu Tătaru susține că proiectul Bucureștii Noi este “un exemplu  de colaborare public-privat ca răspuns al sistemului la pandemia de COVID-19”.

Acest parteneriat public-privat nu a fost anunțat însă publicului niciodată. 

“Grupul Policlinico di Monza a semnat împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență, INBI Matei Balș și partenerii actul adițional 1/6.08.2020 la contractul de comodat nr. 3853973 și 4791/23.04.2020, în calitate de operator medical”, a comunicat MS către redacție.

Cei numiți “parteneri” în act sunt firmele care au ajutat la construcție și dotare, Auchan și Leroy Merlin.

Acest parteneriat din Bucureștii Noi nu e însă primul făcut în pandemie între instituțiile publice și Monza. Revenind în primăvară, a mai fost încheiat un parteneriat cu italienii. 

Streinu-Cercel și Arafat au făcut înțelegerea

În aprilie, Adrian Streinu-Cercel a făcut o primă înțelegere cu grupul Monza, care a tratat pacienți cu COVID trimiși de stat în Metropolitan Hospital Monza din București, din Calea Șerban Vodă.

Între 6 aprilie și 7 iulie, 200 de pacienți cu COVID au fost internați și tratați la Monza, în condiții de spital privat, fără a plăti însă nimic, totul fiind decontat la Casa de Asigurări.

“Pe toată această perioadă, Spitalul Monza a avut încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, cu numărul 4201/10.04.2020. Pacienții au fost transferați prin intermediul Institutului Național Matei Balș sau CNCCI”, sunt singurele informații oficiale oferite de Ministerul Sănătății după ce Libertatea a semnalat lipsa de transparență a autorităților privind colaborarea cu rețeaua privată Monza. 

“În ambele protocoale, sumele facturate în urma serviciilor medicale oferite de Monza sunt plătite prin Casa Asigurărilor de Sănătate, conform HG 252/2020”, susține instituția condusă de Nelu Tătaru și afirmă că “documentele parteneriatelor nu se regăsesc la nivelul Ministerului Sănătății”.

Susțin că acolo s-au tratat în mare parte medicii

“Cei 200 de pacienți cu COVID tratați la Metropolitan Hospital Monza din Șerban Vodă au provenit, în mare parte, din rândul cadrelor medicale”, a declarat pentru Libertatea un oficial din conducerea grupului medical privat.

“Nu noi ne-am ocupat de repartizarea pacienților, dar e adevărat că au avut prioritate cadrele medicale infectate cu noul coronavirus”, a confirmat și patronul Monza, Luca Militello, în cadrul unei emisiuni la MedikaTV.

Spitalul Monza, cel situat în Calea Șerban Vodă din Capitală, a pus la dispoziție toate cele 50 de rezerve, ridicând capacitatea de internare la 70 de paturi. Dintre acestea, 12 au fost pentru ATI. 

“Am avut și cazuri grave, din păcate și un deces”, a spus oficialul din Monza.

Patronul de la Monza a afirmat că în cazul unei noi crize medicale și dacă Ministerul Sănătății le va cere, vor redeschide spitalul pentru COVID. “Vom ajuta sistemul medical public românesc în continuare”, a spus Militello.

“Balș” tace, DSU răspunde parțial

Libertatea le-a solicitat atât Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, cât și doctorului Adrian Streinu-Cercel, managerul de la INBI Matei Balș să facă publice cele două protocoale și să explice care sunt criteriile în baza cărora sunt selecționați pacienții cu COVID care sunt direcționați către Monza, Bucureștii Noi.

În acest loc nu se stă la coadă niciun minut pentru evaluare clinică, paraclinică și imagistică cu computer tomograf.

Până la ora publicării acestui articol, DSU a trimis un răspuns parțial, oferind două documente anonimizate. 

E vorba de contractul de comodat, semnat pe 24 aprilie 2020, prin care DSU și “Matei Balș” au preluat centrul medical construit și dotat de Auchan și Asociația “Zi de Bine” pentru “a putea funcționa ca un centru de triaj și tratare a cazurilor noncritice de infecție cu SARS-COV-2 – secție exterioară a Institutului Național Matei Balș”. 

DSU și “Balș” nu l-au folosit și l-au predat în august, pentru operare, către Monza, printr-un act adițional.

Mai exact, la contractul de comodat a fost semnat pe 6 august un act adițional, avizat de Raed Arafat, beneficiar fiind Centrul Medical Policlinico di Monza. Secția externă a Spitalului Matei Balș din Bucureștii Noi a devenit astfel secția externă a Spitalului privat Monza.

Rezumând, Ministerul Sănătății spune că: 

  • Primul protocol a fost semnat de institutul lui Streinu-Cercel, iar cine a ajuns în Spitalul Monza Șerban Vodă au decis instituțiile conduse de Cercel și de Arafat.
  • A doua înțelegere aparține lui Cercel și Arafat, iar cine ajunge la Monza Bucureștii Noi decid DSP și, ca și în primul caz, instituțiile conduse de Cercel și de Arafat.

Citeşte şi:

La cinci ore după ce Iohannis și Orban cereau restricții pe timp de noapte, liberalii din teritoriu ieșeau la afișe și la fotografii

Agenția olandeză l-a demis pe managerul care a bătut crunt un român, dar colegii victimei susțin că “e vrăjeală”. Agresorul e chiar fiul patronului

Poate publicitatea ”să cumpere voturi”? Cât au pompat Biden și Trump în publicitatea electorală TV în statele disputate și ce au obținut

BREAKING | Scandal cât casa: amanta îi cere lui Giovanni Becali o sumă uriașă » Judecătorii au decis executarea silită
PARTENERI - GSP.RO
BREAKING | Scandal cât casa: amanta îi cere lui Giovanni Becali o sumă uriașă » Judecătorii au decis executarea silită
BOMBĂ! Loredana Groza, lovitură dură din partea Antena 1 după ce a ajuns pe perfuzii la spital. Postul TV e ferm EXCLUSIV
Playtech.ro
BOMBĂ! Loredana Groza, lovitură dură din partea Antena 1 după ce a ajuns pe perfuzii la spital. Postul TV e ferm EXCLUSIV
Deţinuţi români, viaţă de lux în spatele gratiilor în Austria. Petrecerea de pomină care a devenit virală pe internet
Observatornews.ro
Deţinuţi români, viaţă de lux în spatele gratiilor în Austria. Petrecerea de pomină care a devenit virală pe internet
Horoscop 20 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să fie înțelepți și să asculte până la capăt ce au de spus ceilalți
HOROSCOP
Horoscop 20 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să fie înțelepți și să asculte până la capăt ce au de spus ceilalți
Cum îți dai seama dacă mierea pe care o cumperi e 100% naturală. Metoda dezvăluită chiar de un producător
Știrileprotv.ro
Cum îți dai seama dacă mierea pe care o cumperi e 100% naturală. Metoda dezvăluită chiar de un producător
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Trei feluri de investiții de care să te ferești
PUBLICITATE
Trei feluri de investiții de care să te ferești