Spitalele de boli infecțioase și cele suport-COVID din București sunt pline. Ambulanțele cu greu mai reușesc să interneze un pacient. Ministerul Sănătății a emis Ordonanța de Urgență prin care pacienții confirmați cu noul coronavirus care fac forme ușoare să fie izolați acasă și supravegheați de medicii de familie.
Ambulanțele aduc pacienți
La marginea Capitalei, la granița cu Chitila, Unitatea de suport medical, realizată în primăvară de companiile Leroy Merlin și Auchan Retail România, cu o capacitate de 350 de paturi pentru bolnavii COVID, se zărește, de la șosea, abandonată.
În jur de 10 autoturisme se află în parcare și trei jandarmi staționează la barieră. Sunt singurele semne de activitate de aici. La un moment dat, se apropie o salvare, iar ambulanțierii sunt îmbrăcați în combinezoane de protecție. Prin ferestre se observă paturi goale.
”Trebuie să vorbiți cu DSP dacă vreți informații”, explică un jandarm, care cheamă pe cineva din interior.
”Centrul este funcțional? Câți pacienți sunt internați aici?”, o întrebămpe femeia care a venit la poartă. ”Acest centru este privat și nu aveți voie să filmați”, explică persoana, care s-a recomandat a fi asistentă medicală.
”Dacă doriți informații trebuie să contactați reprezentanții spitalului Monza”, a mai spus femeia, care s-a recomandat ca fiind de la Monza. Ea a cerut să ștergem imaginile realizate, ceea ce ziarul a refuzat.
Unul dintre jandarmi a mărturisit că ”aici este un centru de triaj, pacienții bolnavi de COVID sunt aduși și apoi direcționați fie spre spitale, fie acasă”.
Leroy Merlin și Auchan au amenajat acest pavilion în doar 19 zile și cuprinde:
- 350 de paturi
- spații de cazare pentru medici
- spații sanitare și dușuri pentru pacienți
- zone distincte de luat masa pentru cadre medicale și pacienți
- zonă dedicată media pentru pacienți
De asemenea, clădirea beneficiază de toate utilitățile de bază, precum și de servicii conexe de funcționare a spațiului (WI-FI, curățenie), iar pacienții și personalul medical ar avea mesele zilnice asigurate.
Libertatea a încercat să contacteze purtătorul de cuvânt al Spitalului Monza, dar fără nici un răspuns.
Nici șeful Direcției de Sănătate Publică București, generalul Oprea, nu a putut fi contactat pentru a oferi mai multe explicații.
Monza a lucrat de la începutul pandemiei cu Ministerul Sănătății chiar în clinica sa mamă
Grupul Monza este singurul privat medical care a obținut în acest an o colaborare pe internări COVID cu Ministerul Sănătății. Acesta a dedicat o unitate medicală pentru tratarea pacienților.
Plasată pe Calea Șerban Vodă, clinica Monza Metropolitan Hospital din București a fost transformată în unitate-suport. În afara clinicii principale, acum s-a adăugat pavilionul COVID. Ministerul Sănătății nu a comunicat niciodată public cât costă contractul cu Monza.
Cele 50 de paturi de la clinica Monza Metropolitan au fost, din informațiile ziarului, cu prioritate oferite cadrelor medicale din spitalele publice infectate cu noul coronavirus.
Erată: În prima versiune a acestui articol, clinica Monza Metropolitan a fost în mod greșit localizată lângă Stadionul Național. De fapt spitalul pus de Monza la dispoziția autorităților publice pentru COVID între aprilie și iunie 2020 este cel de pe Calea Șerban Vodă, cum apare acum în articol.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro