Cancerul este o boală cu mai mulți suferinzi. O familie întreagă este secerată de acest diagnostic nemilos. La părinții care își veghează copii bolnavi care stau cu luni sau chiar cu anii în spitale s-au gândit cei de la Magic Camp atunci când au demarat proiectul MagicHome. Conceptul a fost unul simplu și care a atins mii de oameni care din păcate, au ajuns la patul de spital al cuiva drag. Într-un decor de spital, un scaun a așteptat să fie ocupat, pe rând, de cei care cred în această cauză. Și 636 de oameni au stat pe „scaunul suferinței” și peste 186 de persoane au donat 2 euro prin SMS pentru amenajarea unei case pentru părinții copiilor cu afecțiuni oncologice.
„Scaunul suferinței” a devenit „scaunul solidarității”
Melania Medeleanu a povestit cum s-a născut proiectul. „Sunt mulți dintre noi care au stat lângă patul copilului nostru, părintelui nostru, al unui prieten drag, așa că cine a trecut o dată prin spital știau de această nevoie. Acest fel de proiecte există de mult în România, dar ni se pare că nu sunt de ajuns, că e nevoie de mai mult decât atât. Dar una dintre întrebările care ne-au fost puse în anii trecuți când ne gândeam la proiectul Magic Home a fost: dar chiar credeți voi că un părinte se va desprinde de patul copilului său să meargă undeva să doarmă peste noapte. Și trebuie să recunosc că a fost un semn de întrebare foarte legitim. Dar dacă stai o zi, două, trei, o săptămână poate că reziști, dar din păcate cancerul este o boală care nu se tratează de azi pe mâine, care necesită săptămâni, luni, poate chiar ani de tratament. Orice părinte care petrece timp pe acel scaun lângă patul copilului său inevitabil obosește, înțepenește. Are nevoie să fie puternic, are nevoie să fie puternic pentru copilul său. Și ne-am gândit că mai ales în cazul celor care vin din provincie și au de stat o perioadă îndelungată alături de copil, un astfel de proiect poate fi foarte util”, a povestit jurnalista care în urmă cu un an s-a lăsat de televiziune pentru a se dedica acestei cauze.
Și pentru a fi siguri că există nevoia acestui proiect, au închiriat un apartament cu patru camere aproape de Institutul Oncologic București și într-un an au găzduit acolo peste 400 de părinți care au trecut fie să facă un duș, fie să înnopteze, să gătească ceva pentru ei și copil sau să spele rufe. Nu toți au văzut însă cu ochi buni inițiativa. „Unii dintre ei sunt oameni buni și care orice om bun, au avut și o vorbă bună. Dar nu toți sunt oameni buni sau, hai să spunem, nu toți au aceeași înțelegere asupra lucrurilor. Și au fost câțiva care s-au purtat foarte urât cu părinții copiilor cu afecțiuni oncologice care stăteau în acea casă. S-au purtat foarte urât, așa cum nicio ființă n-ar trebui să se poarte cu o altă ființă”, mai povestește Melania Medeleanu.
Frumusețea și bunătatea oamenilor a învins însă. Și continuă să o facă. „Dumneavoastră îl numiți scaunul suferinței, dar la capătul acestei campanii l-aș numi scaunul solidarității, l-aș numi scaunul generozității și al implicării. Pentru că 636 de oameni și-au rupt din timpul lor să stea pe acel scaun din solidaritate cu părinții copiilor cu afecțiuni oncologice. Da, într-adevăr s-au înscris oameni ca să stea în Ajunul Crăciunului. Din fericire nu a fost nevoie să stăm atât de mult. Unii oameni au spus: sunteți nebuni la cap, cum adică nu vă ridicați de pe scaun ăla până strângeți 100 de mii de sms-uri, o să vă prindă vara acolo. Ei bine, dacă ne-ar fi prins vara, ar fi fost suficienți oameni care să stea pe scaun. Erau înscriși până în luna mai. O uriașă dovadă de generozitate”, spune fondatoarea Magic Camp.
Și-au găsit casa la Magic Home și gândurile și suferințele neostoite ale oamenilor. S-au strâns cinci caiete de povești deja. Iar Melania Medeleanu a strâns sute de momente emoționante. „Aceste sute de momente copleșitoare pe de-o parte au venit de la acei oameni care stăteau pe scaun pe care puteai să îi privești pentru că exista un live streaming și vedeai în fiecare moment dacă scaunul acela e ocupat de cineva. La un moment dat uiți că ești în fața unei camere, și ești tu cu gândurile tale și cu emoțiile tale și într-un moment de ăsta de un firesc fără margini să vezi un părinte mângâind patul acela ca și cum s-ar afla acolo propriul lui copil, e tulburător”, a mai spus Melania Medeleanu despre MagicHome.
Pentru MagicHome se poate dona în continuare prin SMS la 8844, trimițând cuvântul „magic”.