Liderii coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR ar fi hotărât să elimine din proiectul legii Certificatului Electronic COVID obligativitatea acestuia la locul de muncă. Acest lucru nu a fost anunțat oficial, însă discuțiile în contradictoriu au apărut în mai multe publicații, care au citat surse politice.

Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu, cei doi foști miniștri USR ai sănătății, consideră că, dacă acest lucru se întâmplă, legea devine practic „lipsită de conținut”.

„Este imposibil de înțeles de ce lăsați autoritățile sanitare fără un instrument vital de combatere a infectărilor și de susținere a vaccinării. Sperăm, domnule președinte, că nu v-ați speriat de agresivitatea cu care s-a protestat, la Parlament, împotriva acestei legi. Sunteți șeful politicii de securitate a României, ar fi extrem de grav să cedați doar de la atât”, scrie în scrisoarea deschisă semnată de cei doi foști miniștri ai sănătății din partea USR.

Mihăilă și Voiculescu îi transmit președintelui că „bilanțul dumneavoastră de lider al unei țări care trece printr-o pandemie este rușinos”, susținând că „acum, după ce ați cooptat PSD în guvern, blocați o măsură care poate fi salvatoare”.

„Nu vă aliați cu extremiștii din această țară. Istoria vă va ține minte drept președintele morților, președintele responsabil pentru numărul cel mai mare morți raportat la populația țării din toată Europa, președintele iresponsabil care a negat românilor șansa să scape mai repede de această pandemie”, transmit aceștia.

În aceeași scrisoare, Voiculescu și Mihăilă îi cer ministrului Alexandru Rafila să nu cedeze presiunilor, amintind că proiectul de lege a fost propunerea sa.

„Suntem în partide și tabere diferite de data asta, dar sănătatea românilor nu are voie să fie subiect de politică partinică. (…) susținem propunerea domnului Rafila, căruia îi cerem ferm să nu cedeze în fața presiunilor dumneavoastră, domnule președinte”, transmit Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Foștii miniștri USR ai sănătății, scrisoare deschisă către Iohannis: „Blocați o măsură ce poate fi salvatoare”
Foștii miniștri USR ai sănătății îl acuză pe Iohannis că a blocat impunerea certificatului COVID și la locul de muncă

Redăm mai jos scrisoarea deschisă, integrală a Ioanei Mihăilă şi lui Vlad Voiculescu către şeful statului:

„Domnule preşedinte Klaus Iohannis,

Aflăm că aţi chemat liderii coaliţiei la ordine şi că, în urma acestei întâlniri, ar urma să fie modificată Legea Certificatului Verde. Fără obligativitatea certificatului la locul de muncă, această lege este lipsită de conţinut.

Domnule preşedinte, valul al cincilea al pandemiei COVID-19 bate la uşă. Este imposibil de înţeles de ce lăsaţi autorităţile sanitare fără un instrument vital de combatere a infectărilor şi de susţinere a vaccinării.

Sperăm, domnule preşedinte, că nu v-aţi speriat de agresivitatea cu care s-a protestat, la Parlament, împotriva acestei legi. Sunteţi şeful politicii de securitate a României, ar fi extrem de grav să cedaţi doar de la atât. Trebuie să găsiţi tăria de a face ce trebuie, tărie pe care au avut-o atâţia lideri europeni!

Bilanţul dumneavoastră de lider al unei ţări care trece printr-o pandemie este ruşinos.

În valul al doilea al pandemiei aţi acceptat manipularea datelor pandemiei înaintea alegerilor, pentru a avantaja partidul la conducere.

În luna ianuarie, aţi forţat prioritizarea „specialilor” şi a „esenţialilor” înaintea celor bătrâni şi a celor bolnavi.

În luna mai aţi lansat Marea Relaxare şi aţi refuzat să condiţionaţi ridicarea restricţiilor de rata de vaccinare din comunităţi.

În iunie aţi anunţat că am învins pandemia.

V-am propus în luna iulie instituirea certificatului verde pentru acces în spaţii neesenţiale, în weekend. Aţi refuzat împreună cu fostul premier Florin Cîţu să auziţi de aşa ceva. Era vară, iar Cîţu trebuia să fie popular la alegerile interne ale PNL.

Acum, după ce aţi cooptat PSD în guvern, blocaţi o măsură care poate fi salvatoare pentru România. Înţelegem că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu este de acord cu schimbarea proiectului de lege — pe care el însuşi l-a propus.

Suntem în partide şi tabere diferite de data asta, dar sănătatea românilor nu are voie să fie subiect de politică partinică. De aceea, susţinem propunerea domnului Rafila, căruia îi cerem ferm să nu cedeze în faţa presiunilor dumneavoastră, domnule preşedinte.

Nu repetaţi greşelile din valurile trei şi patru ale pandemiei, când aţi refuzat alături de fostul premier Cîţu orice măsuri menite să protejeze viaţa oamenilor. Greşelile dumneavoastră au fost plătite scump de români.

Înţelegem că sunteţi la ultimul mandat, dar asta nu înseamnă să daţi foc ţării doar pentru că oricum nu mai puteţi fi ales.

Nu vă aliaţi cu extremiştii din această ţară. Istoria vă va ţine minte drept preşedintele morţilor, preşedintele responsabil pentru numărul cel mai mare morţi raportat la populaţia ţării din toată Europa, preşedintele iresponsabil care a negat românilor şansa să scape mai repede de această pandemie.

Refuzăm să credem, domnule preşedinte, că sunteţi de acord cu afirmaţii de tipul „Imunitatea colectivă se câştigă cu morţi, ca şi libertatea în 1989”.

E drept, nu o spuneţi, dar acţiunile dumneavoastră vorbesc de la sine şi trădează nu doar lipsa oricărui sentiment faţă de români, dar şi apropierea pe care o aveţi faţă de extremiştii din această ţară.

Ajunge, domnule Klaus Iohannis. E vremea să susţineţi măsurile care salvează vieţi şi care ajută această ţară să depăşească pandemia, măsurile care sunt în favoarea românilor. Vă rugăm să aveţi tăria adevăraţilor lideri europeni din ţări care au ales să îşi protejeze cetăţenii.

Ioana Mihăilă şi Vlad Voiculescu
Foşti miniştri ai Sănătăţii”.

Coaliţia de Guvernare discută, joi, în cadrul unei întruniri despre modul în care se va aplica obligativitatea certificatului verde.

Urmărește-ne pe Google News
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Observatornews.ro
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
HOROSCOP
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
A murit Louie Anderson
Știrileprotv.ro
A murit Louie Anderson
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale