„Marcăm Ziua Culturii Naţionale în anul Centenarului şi cu un an înaintea asumării de către România a Preşedinţiei Uniunii Europene. Este o excelentă oportunitate pentru a ne stabili priorităţile, sprijinindu-ne în opţiunile noastre pe valorile care ne unesc. Este şi un moment prielnic pentru a ne întreba ce loc trebuie să ocupe în societatea noastră cultura. Care să fie rolul său în viitorul nostru ca stat de drept şi democratic, membru pe deplin integrat al unei Uniuni Europene solide, dar totodată mai apropiată de fiecare cetăţean? Indiferent de ponderea pe care o vom acorda culturii în acest proces, un lucru este cert: continuarea parcursului european al ţării noastre nu marginalizează identitatea noastră culturală naţională. Dimpotrivă, cred cu tărie că ar fi necesară o mai bună clarificare a contribuţiei politicilor publice în fructificarea potenţialului nostru uman, în principal prin educaţie şi dezvoltare culturală. Să nu ne amăgim: o treime dintre români nu citesc anual nici măcar o carte, ţara noastră a rămas fără cinematografe, iar limba română este victima de serviciu a discursului public”, a afirmat Klaus Iohannis, la Cotroceni.
La Palatul Cotroceni a avut loc un concert susţinut de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.
Şeful statului a transmis în discursul susținut cu acest prilej că „în dezvoltarea României de mâine este nevoie de valorificarea culturii şi definirea mai adecvată a rolului creatorilor”. „Este datoria clasei noastre politice ca, în dialog cu mediul cultural, să facă astfel încât operele culturale de valoare să se poată naşte într-o societate liberă, deschisă, tolerantă şi creativă”, a subliniat el.
Citește și: VIDEO/Neurochirurgii avertizează: sunt mulți copii cu sistemul nervos atacat de boli ale sărăciei. Adolescenții au afecțiuni ”bătrânești”