Mergi direct la conținut »
Ştiri Libertatea > Ştiri > UPDATE. Ion Iliescu, la PICCJ, în dosarul Revoluției. Ce spune avocatul său / FOTO&VIDEO

UPDATE. Ion Iliescu, la PICCJ, în dosarul Revoluției. Ce spune avocatul său / FOTO&VIDEO

Fostul președinte al României Ion Iliescu a fost așteptat, marți dimineață, la sediul Parchetului instanței supreme, unde procurorii militari i-au adus la cunoștință în mod oficial acuzațiile pentru care președintele Klaus Iohannis a încuviințat cercetarea acestuia în dosarul Revoluției.

De Cătălin Lupășteanu,

UPDATE 10:15. Avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, a spus că clientul său se consideră nevinovat și că este detașat de acuzațiile pentru care îl cercetează procurorii militari.

UPDATE ora 10:00. La iesirea de la PICCJ, Ion Iliescu nu a comentat prezența la Parchet, iar un protestatar aflat la fața locului l-a denumit „criminal” pe fostul șef de stat.

UPDATE ora 9:10. Ion Iliescu a ajuns la Parchetul Instanței Supreme pentru afla oficial acuzațiile pentru care Klaus Iohannis a încuviințat declanșarea urmăririi penale în cazul său.

 

Aceasta este a doua chemare a fostului șef de stat după ce Klaus Iohannis a încuviințat cererea procurorilor militari de urmărire penală a lui Ion Iliescu.

În 17 aprilie Ion Iliescu a fost chemat pentru a-i fi aduse la cunoștință acuzații pentru care este urmărit penal ce nu au necesitat avizul președintelui României.

La sosirea sa la PICCJ la acel moment Iliescu nu a dorit să comenteze prezența în fața anchetatorilor militari.

El a fost păzit de ofițeri de la SPP atât la intrare cât și la ieșire, condorm normelor legale aflate în vigoare.

Acuzațiile

Parchetul General a detaliat acuzațiile care i se aduc fostului președinte Ion Iliescu.

Ca inițiator și coordonator al comandamentului unic de conducere (organism politico-militar) iar, mai apoi, în  calitate de președinte al CFSN (care și-a subordonat Consiliul Militar Superior), Iliescu Ion a acceptat și oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist.

Prin exercitarea autorității depline, Iliescu Ion ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a acționat în acest sens.

Psihoza teroristă ce a atins cote paroxistice în rândurile militarilor și civililor înarmați, coroborată cu multe ordine militare ce au prezentat caracter diversionist (deplasări de trupe ale unor unități militare, ordonate în general pe timpul nopții), au avut drept rezultat numeroase situații de foc fratricid și de deschidere a focului asupra  unor persoane ce nu desfășurau activități potrivnice mișcării revoluționare.

Citește și DOCUMENT/ Guvernul vrea să suspende contribuțiile la pilonul II de pensii, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018

Close
Închide
  Close