Nu întâmplător a fost citat vălul prin care parlamentarii, amputând Legea ANI, l-au aruncat asupra declaraţiilor de avere ale demnitarilor. Abuz intervenit mai ales după ce mass-media a dezvăluit nenumărate afaceri oneroase, cu implicarea unor oficialităţi a căror prosperitate a explodat în timpul mandatului.
Insistând asupra a numeroase măsuri ce “trebuie luate imediat, atât în domeniul legislativ, cât şi în activitatea CSM, a îndeplinirii unor “standarde profesionale minime” – apreciere critică deosebit de severă asupra calităţii instanţelor – Raportul face trimitere la gradul de nemulţumire a milioanelor de justiţiabili de rând.
Procese tergiversate sub motive facile, anchete penale tărăgănate 5-6 ani şi deseori suspecte, practici judecătoreşti neunitare, chiar contradictorii – toate acestea era imposibil să ducă la o apreciere pozitivă asupra justiţiei româneşti. Împreună cu criticile severe privind guvernarea incompetentă în zona economică şi socială, frecvent exprimate la Bruxelles, avem explicaţia statutului de “oaie neagră a UE” pe care România îl are în ultimii ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro