Filmul a fost difuzat, în seara de vineri, de postul de televiziune OTV, la finalul interviului cu preşedintele Traian Băsescu. Însă, din motive necunoscute, documentarul a fost tăiat brusc de pe post, la câteva minute de la începutul său, lăsând locul unui alt invitat în studio, preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.
Câteva dintre declaraţiile date de protagoniştii documentarului sunt elocvente:
Dan Voiculescu: „Lucram în domeniul comerţului exterior, era normal să îmi deschid o afacere şi să mă apuc de ceea ce ştiam mai bine să fac. Restul au fost oportunităţi”, spune Voiculescu, care refuză orice asociere între numele lui şi banii securităţii.
Patronul Intact este prezentat drept un afacerist a cărui evoluţie spectaculoasă l-a dus de la postura de angajat într-o firmă de comerţ exterior pe vremea lui Ceauşescu, cu un salariu de 5.000 de dolari pe lună, la cea de om de afaceri cu o avere cumulată de 1,5 miliarde de euro.
Ioan Niculae (patron Interagro): „Ce să fi făcut după Revoluţie? Să ne retragem, să dispărem? Să fiu făcut vinovat, doar pentru că am lucrat într-o companie comunistă de comerţ exterior?”
Niculae confirmă că a lucrat pentru poliţia secretă a regimului comunist. Marile lui afaceri au fost Asirom şi rafinăria Astra Romană.
George Pădure: ”Când m-am întors în ţară cu o valiză de bani şi m-am apucat de afaceri, în România nu găseai nimic. Nu exista Carrefour, nimic. Am deschis primul magazin de electronice şi electrocasnice – am dat lovitura imediat, a fost ceva incredibil”.
Între timp, George Pădure a intrat în anonimat, fiind practic ieşit din circuitul public. Îşi aduce aminte cu plăcere de vremurile în care era „adulat şi invidiat, presat de oamenii politici ai vremii”.
Dinu Patriciu: „Capitalismul e imoral. M-am distrat mult în anii ăştia şi mi-a plăcut”. Admite că s-a folosit de incapacitatea oamenilor de stat de a lua deciziile corecte. Patriciu îşi aminteşte, în documentarul realizat de ARTE, că a înfiinţat prima firmă privată de după Revoluţie, care a primit numărul de înregistrare 1.
Patriciu povesteşte cum a făcut primul milion de dolari – din imobiliare. A investit într-un teren, apoi a vândut în profit. Afacerea vieţii a fost Rompetrol, care i-a adus un profit de „câteva sute de ori mai mare”, după cum spune chiar el. Conform presei, profitul s-ar fi ridicat la 2 miliarde de euro.
Dan Diaconescu: „Dacă Ceauşescu făcea talk-show-uri, trăia şi acum. Rezolva problema democraţiei în România”. Patronul OTV povesteşte cum a creat o televiziune a „poporului” din nimic, mizând pe combinaţia de scandaluri, crime şi un limbaj pe înţelesul tuturor.
”Faptul că hoţii nu păţesc nimic a intrat în normalitate”, afirmă Diaconescu. „Dacă în anii 90, indignarea publicului era manifestată prin slogane de genul „Nu ne vindem ţara”, acum corupţia a ajuns un fenomen banal, care nu mai surprinde pe nimeni.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
„Ceauşescu poate sta liniştit pe lumea cealaltă. A lăsat România pe mâini bune. S-a dovedit că se pot face afaceri de succes, export, că România este o ţară cu potenţial, bogată. Nu America e ţara tuturor posibilităţilor, ci România!„, este concluzia realizatorului, Alexandru Solomon, cunoscut pentru filmul „Război pe calea undelor”.
Pentru a vedea documentarul integral intră AICI.