De Petre Dobrescu,

În jur de 7 milioane de locuitori din cei peste 7.400.000 din Hong Kong vor fi incluși în program, banii urmând să fie împărțiți în mod egal.

Autoritățile urmăresc prin acest cadou neașteptat o creștere a consumului și, automat, redresarea economiei pe teritoriul autonom chinez, care a primit mai multe lovituri în ultima perioadă.

Hong Kong a intrat în recesiune după protestele violente de anul trecut, care s-au soldat cu 2 morți, peste 2.600 de răniți și peste 7.000 de arestări. Acesta au început pe 9 iunie după adoptarea unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. Ulterior, actul normativ a fost suspendat, însă protestele au continuat.

Proteste violente la Hong Kong

Fosta colonie britanică, revenită în 1997 sub jurisdicția Chinei, este de mai mulți ani scena unor turbulențe politice masive, pe fondul îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne.

A doua lovitură a fost primită de economia din Hong Kong după izbucnirea războiului comercial dintre China și SUA, căruia Trump i-a pus punct abia în decembrie anul trecut.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

Iar a treia, după izbucnirea epidemiei de coronavirus, care a generat, local, 2 victime și 92 de bolnavi.

Străzile sunt aproape pustii, de când e izbucnit epidemia

Ministrul Finanțelor, Paul Chan, a anunțat că, anul acesta, Honk Kong va înregistra primul deficit bugetar din ultimii 15 ani: 1,2%. Iar situația e de așteptat să se înrăutățească în 2021, când se estimează un deficit-record: 4,8%.

Cele 15,4 miliarde de dolari care le vor fi date rezidenților de peste 18 ani vin, în parte, dintr-un fond special, creat tocmai pentru a contracara efectele de contractare a economiei din pricina epidemiei de coronavirus.

Paul Chan, ministrul Finanțelor din Hong Kong

Ca o măsură suplimentară, guvernul va reduce taxele și impozitele pentru cetățenii cu venituri mici – cam 2 milioane din cei peste 7 milioane -, iar cei care stau cu chirie în locuințe de stat vor avea gratuitate o lună.

Paul Chan a mai declarat că, deși situația nu e roz, autoritățile nu sunt panicate, pentru că au o rezervă financiară consistentă: 145 de miliarde de dolari.

Fotografii: EPA, Hepta

Citeşte şi:

Bărbatul din Gorj care s-a vindecat de coronavirus poate fi externat, dar nu se poate întoarce în familie

Trimisul special Libertatea, corespondență din Lodi, de la granița cu ”zona roșie” a coronavirusului. Românii din Italia îi liniștesc pe cei de acasă: ”E doar o gripă!”

LIVE UPDATE – Coronavirus în Europa | Cea mai neagră zi în Spania: 849 de morți în doar 24 de ore. Numărul de bolnavi a depășit 90.000

Românii de la sat nu se sperie de coronavirus: „Se stinge cu ţuiculiţă!”

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”
GSP.RO

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres
HOROSCOP

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres